Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poslanka Svobode Tamara Vonta je v izjavi za javnost najprej poudarila, da v stranki z globoko zaskrbljenostjo spremljajo, kaj se dogaja na Bližnjem vzhodu. "Naša osnovna zaveza je umiritev razmer, obsodba nasilnih dejanj Hamasa in izraelske države, nedopustnost odrekanja vode, zdravil, hrane, elektrike Palestincem v Gazi, ki so ujeti v ogenj maščevanja," je dejala.

Kot je spomnila, je skupni odziv slovenske politike strnjen v štirih sklepih, ki so jih v sredo soglasno podprli člani odbora DZ-ja za zunanjo politiko (OZP). Opozorila je, da je veliko pozornosti prejel predvsem sklep o tem, da ima Izrael pravico do samoobrambe, spregledani pa so bili preostali sklepi, ki skupaj predstavljajo celotno sliko.

Podrobnejše stališče Gibanja Svoboda je predstavil poslanec Miroslav Gregorič. Kot je dejal, v Gibanju Svoboda obsojajo napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael. "Nasilje nad civilisti in terorizem sta nesprejemljiva in nedopustna, zanju pa ni opravičila," je dejal Gregorič. V Gibanju Svoboda po njegovih besedah obžalujejo, da je prišlo do žrtev med civilisti.

Sorodna novica Člani OZP-ja obsodili napad Hamasa, obe strani pa pozvali k spoštovanju mednarodnega prava

Poslanec je ob tem poudaril, da ima Izrael pravico do samoobrambe in zaščite državljanov v skladu z mednarodnim pravom in ustanovno listino Združenih narodov (ZN). "Obenem Izrael pozivamo, da se odziva sorazmerno, saj palestinsko civilno prebivalstvo ne sme nositi posledic dejanj terorističnih ekstremistov," je dejal.

Po besedah Gregoriča od izraelske in palestinske strani v stranki pričakujejo proaktivne korake za ponoven zagon mirovnih pogajanj. Od preostalih akterjev, še posebej svetovnih velesil, ZN-a in EU-ja, pa pričakujejo bolj ambiciozen, odgovoren pristop, ki bi vodil h konstruktivni rešitvi, ki bi upoštevala koncept dveh držav. Ta je, kot je dejal, edini, glede katerega je konsenz v mednarodni skupnosti. "Mir in stabilnost na Bližnjem vzhodu je mogoče doseči le z upoštevanjem zavez iz resolucij Generalne skupščine in Varnostnega sveta ZN-a," je še poudaril.

Opozorila o nesprejemljivosti ustavitve humanitarne pomoči v Gazi

V Gibanju Svoboda so tudi zaskrbljeni zaradi slabšanja humanitarnih razmer na območju Gaze. Kot je dejal Gregorič, je zaprtje mejnih prehodov, ustavitev humanitarne pomoči in onemogočanje oskrbe s hrano, vodo in osnovnimi potrebščinami zanje je popolnoma nesprejemljivo, saj bo povzročilo humanitarno katastrofo.

V stranki se zato po besedah Gregoriča zavzemajo za vzpostavitev humanitarnega koridorja na območje Gaze, od vseh strani pa pričakujejo, da bodo delovale v skladu z določbami mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic. "Dodatna destabilizacija razmer bi lahko vodila v dolgotrajno in uničujočo vojno ali se razširila in eskalirala na drugih konfliktnih žariščih," je poudaril poslanec.