Iniciativa Glas ljudstva skupaj z Inštitutom 8. marec in nekatere druge organizacije so javno pozvale ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredan k odstopu, saj "ne zastopa interesov pacientk, pacientov in vseh preostalih prebivalcev, ki naj bi jim bil namenjen sistem javnega zdravstva, in je v letu dni s svojimi dejanji dokončno utrdil oznako ministra za zasebne zdravnike, ne pa ministra za paciente".

Minister za zdravje se je na novinarski konferenci o aktualnem dogajanju v Psihiatrični bolnišnici Ljubljana odzal: "Ne mislim odstopiti, delamo dobro."

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Loredan mora stran

Nekdanji minister za zdravje Dušan Keber je na novinarski konferenci Glasu ljudstva in 8. marca poudaril, da ciljev napovedane zdravstvene reforme "ne samo, da ne razumejo običajni državljani, ne razume je stroka, ne razumejo je sindikati, ne razume je nihče, ki se ukvarja z zdravstvom, razen v podtonu njenega osnovnega cilja ohranjanje obstoječega stanja, ki omogoča privatizacijo zdravstva".

"V tem smislu minister spominja na gasilce, ki v času, ko vse okrog njega gori, sestavljajo pravilnik o uporabi gasilskih aparatov, in kar je še huje, v tem pravilniku piše, da jih bo napolnil z bencinom. Nesprejemljivo je, da se ministrstvo ob tem, ko mora pripravljati sistemske ukrepe, ne ukvarja z akutnimi problemi, s čakalnimi dobami, pacienti brez zdravnika. Minister se tudi ukvarja s tem, kako bo v resnici etatiziral zdravstvo, da bo iz javnega zdravstva naredil nekaj, kar bo pod popolnim vplivom politika, tako na primer pripravlja zakon o zdravstvenem zavarovanju oziroma o zdravstveni blagajni, ki jo v celoti etatizira, podvrže svojemu izključujočemu vplivu in hkrati v njem predvideva, da bodo javni in zasebni izvajalci imeli enak dostop do javnih sredstev," je pojasnil Keber.

"Povod za poziv Inštituta 8. marec k odstopu ministra Bešič Loredana, pri čemer mi mislimo, da mora oditi absolutno tudi Aleš Šabeder, so bila grozljiva pričevanja ljubljanske psihiatrične klinike o nasilju, je bilo dejstvo, da je minister za vse to vedel, pa ni reagiral kljub pobudi lastnega direktorata. Dejstvo je, da se še vedno ni izrekel glede samega nasilja oziroma samih pričevanj. Drugi razlog je to, da beremo o številnih aferah preplačevanja medicinske opreme, o številnih sumljivih aneksih za gradnjo bolnišnic, in tretji razlog je, da so se čakalne vrste, kot je priznal predsednik vlade Robert Golob, podaljšale, in ne skrajšale. Izkazalo se je, da so imeli kritiki ukrepov prav. Denar najverjetneje gre v zasebne žepe, in ne za krepljenje sistema," je pojasnila Nika Kovač iz 8. marca in dodala, da se je, namesto da bi se v zadnjem letu javno zdravstvo krepilo, zgodil ravno nasproten proces, in to je popolnoma nasprotno od tega, kar nam je na predvolilnih soočenjih obljubljal Robert Golob.

Gregor Vovk z inštituta 8. marec pa je opomnil, da je minister Bešič Loredan priznal, da interventni zakon za zmanjševanje čakalnih vrst ni dosegel želenih rezultatov. "Danes ugotavljamo prav nasprotno, prav ta interventni zakon, za katerega smo namenili sto milijonov evrov našega denarja, je prinesel dodatno razgrajevanje zdravstvenega sistema. Prinesel je najdaljše čakalne vrste v zgodovini, za te čakalne vrste je krivih več zadev, ampak glavna je bila ta, da smo, da je interventni zakon predvideval, da se plačujejo vse storitve, ne pa tistih, ki jih najbolj potrebujemo in ki bi najbolj skrajševale čakalne vrste, zato so ponudniki zdravstvenih storitev opravljali tiste, za katere so bili najbolje plačani. Zato imamo danes še daljše čakalne vrste. Poleg tega so tudi zasebniki oziroma koncesionarji, ki so ponujali te zdravstvene storitve, z novimi dobički od teh opravljenih storitev, lahko privabili iz zdravstvenega sistema še več zdravnikov, torej imamo danes slabši zdravstveni sistem, ranljivejši zdravstveni sistem in slabo porabljen javni denar," je navedel.

Pozivi k odstopu ministra za zdravje

Jaša Jenull iz Glasu ljudstva pa se je obregnil tudi ob opozicijo. "Opozicija, ki tako rada vlaga interpelacije zoper ministre in ki tako rada ovira delovanje trenutne vlade, ni vložila interpelacije zoper ministra Bešiča Loredana. Odgovor je popolnoma jasen, zato ker minister izpolnjuje in izvaja njihov lastni program, torej opozicijski program privatizacije zdravstva in deluje v skladu z njihovimi interesi," je dejal Jenull in delovanje ministra za zdravje označil, kot "neko kukavičje jajce tistih, ki bi želeli izpeljati privatizacijo zdravstva".

"Tega ne bomo dopustili. Proti temu se bomo borili tako s peticijami, zakoni, tudi na ulicah, če bo treba, in naše sporočilo je: Loredan mora stran," je sporočil.

Pozivi k odstopu ministra za zdravje