Jakob Počivavšek in Robert Golob. Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO
Jakob Počivavšek in Robert Golob. Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Kot so pojasnili v kabinetu predsednika vlade, se je premier Robert Golob za srečanje odločil v želji po obuditvi socialnega dialoga.

Sindikalisti so v pismu premierja opozorili, da je socialni dialog na eni najnižjih točk v 30-letni zgodovini delovanja ESS-ja. Kot so spomnili, so delodajalske organizacije julija lani izstopile iz ESS-ja, na vladni strani pa po njihovem mnenju "ni popolnoma nobene (pro)aktivnosti" v zvezi z obuditvijo delovanja sveta.

"Nasprotno: predlogi zakonov in drugih dokumentov se, razen redkih izjem, ne usklajujejo več. Ta redka 'usklajevanja', tako kot na primer zadnji primer predloga sprememb zakona o evidencah s področja dela in socialne varnosti, pa kažejo na temeljno nerazumevanje bistva socialnega dialoga," so navedli.

Očitki

Premierju so očitali, da se na poziv predsednika ESS-ja za sestanek v zvezi z obuditvijo delovanja ESS-ja ne odziva in da se je z delodajalskimi organizacijami dogovoril za ustanovitev več delovnih skupin, iz katerih so sindikati povsem izključeni.

Takšna neenaka obravnava socialnih partnerjev je po njihovih besedah povsem nesprejemljiva, saj da je učinkovit in enakopraven tripartitni socialni dialog temelj družbenega razvoja in osnovna demokratična vrednota.

Ob neodzivnosti premierja so napovedali možnost "aktivacije delavk in delavcev". Pod pismo so se podpisale Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov Pergam Slovenije, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije, Konfederacija novih sindikatov Slovenije - Neodvisnost, Slovenska zveza sindikatov Alternativa in Zveza delavskih sindikatov Solidarnost.