Mateja Čalušić. Foto: BoBo
Mateja Čalušić. Foto: BoBo

Velik preobrat pri izbiri se je zgodil, ker je upokojeni major Vojko Adamič predsednika vlade obvestil, da se je po ponovnem temeljitem premisleku odločil, da umakne soglasje za svojo kandidaturo za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Po poročanju nekaterih medijev naj Adamič s svojo predstavitvijo pred novoletnimi prazniki ne bi prepričal poslancev največje vladne stranke.

"Prelom naj bi se zgodil v poslanski skupini Svobode, torej prav v Golobovi stranki, nekaj poslancev naj bi bilo zelo nezadovoljnih z Adamičevo predstavitvijo, zato so na hitro iskali zamenjavo. Na kratko sem govorila z Adamičem po telefonu, pravi, da mu v Svobodi nihče ni omenil teh zadržkov in da je sam umaknil kandidaturo ter dal prednost mlajši kandidatki Čalušić. Pod črto, če so res poslanci Svobode predsedniku skritizirali kandidata in jih je pri izboru upošteval, je to kar velik obrat," je za TV Slovenija poročala Tanja Gobec.

Golob je tako v zadnjem trenutku sporočil, da bo kmetijski resor, ki ga od odhoda Šinko začasno vodi obrambni minister Marjan Šarec, tudi v prihodnje vodila ženska. Če bo Čalušić uspešno prestala zaslišanje pred matičnim odborom, kar bi sicer zaradi razmerja moči strank morala biti le formalnost, bo postala četrta ženska na čelu kmetijskega resorja pri nas po Mariji Lukačič, Aleksandri Pivec in Ireni Šinko.

Čalušić, tudi podpredsednica odbora DZ-ja za kmetijstvo, je po izobrazbi inženirka agronomije in hortikulture, specializirana kot kvalificirana svetovalka s področja varstva kmetijskih rastlin. Kot je zapisano ob njeni predstavitvi na spletni strani stranke, od tod izvira njena ljubezen do podeželja in kmetijstva. Diplomirala je na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, opravljen pa ima tudi tečaj za sommeliera prve stopnje pri Društvu za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije.

Nova kmetijska ministrica bo Mateja Čalušić

Lokalna samooskrba

"Kot poslanka se zavzemam za vitalnost in konkurenčnost kmetijstva in prehranske industrije ter skrajšanje dobavnih verig in lokalno samooskrbo. Skrb za učinkovitejšo rabo naravnih virov, naše kulturne dediščine in hkratni razvoj diverzifikacije podeželskih skupnosti so moja zaveza tako sebi kot vsem prebivalkam in prebivalcem Slovenije," piše na spletni strani stranke.

Delovne izkušnje je, kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, Čalušić pridobivala tudi v družinskem podjetju, ki se ukvarja z gradbenimi instalacijami in gostinstvom. "V zadnjih letih je uspela povezati in v okviru lokalne dobavne verige združiti več mladih istrskih vinarjev. V svoji viziji poudarja potenciale Slovenije, ki bi lahko postala prepoznavnejša zelena destinacija, za kar pa je treba več vlagati v znanja in inovacije, vitalnost in konkurenčnost podeželja, spodbujati kratke dobavne verige in lokalno samooskrbo, predvsem pa poskrbeti za učinkovitejšo rabo naravnih virov in diverzifikacijo podeželskih skupnosti," so zapisali.

Čalušić, ki prihaja iz Kopra, je bila rojena 5. septembra 1987.

Medved: Kmete skrbi, da ministrica ne bo naklonjena kmetijstvu

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved pravi, da bo z imenovanjem nova kmetijska ministrica stopila v velike čevlje in da jo čaka velik izziv. Medved je v odzivu na odločitev premierja Goloba glede nove kmetijske ministrice dejal tudi, da od ministrice pričakujejo veliko.

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved (na sredini). Foto: BoBo
Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved (na sredini). Foto: BoBo

"Da bo kmete poslušala in razumela ter da bo tudi kaj naredila. Da bo zavihala rokave za dobro slovenskega podeželja in slovenske prehranske varnosti ter delala v tej smeri. Če bo poslušala samo okoljevarstvene organizacije in organizacije za zaščito živali, je to slaba popotnica za slovenskega kmeta," je prepričan.

"Z imenovanjem bi stopila v velike čevlje in bila pred velikim izzivom," je poudaril. Medved Čalušić pozna iz DZ-ja kot predlagateljico novele zakona o Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Glede na njeno izobrazbo kmete bega, da je zagovarjala to novelo, je dejal.

Po njegovih besedah jih skrbi, da bomo dobili ministrico, ki ne bo naklonjena kmetijstvu, tradicionalnemu načinu pridelovanja hrane, slovenski prehranski tradiciji in življenju na podeželju.

Od nove ministrice si želijo tudi dialog. "Pričakujemo komunikacijo o vseh ukrepih, ki jih bo izvajala, uredbah, zakonodaji, da bomo s skupnimi interesi delali v dobro kmetijstva. Če ne bo tako, bomo kmetje od nje morali zahtevati strožje pristope, da bo uresničila naše zahteve," je še dejal.

Najprej predstavitev pred matičnim delovnim telesom

Ministrsko kandidatko najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ-ja. Po poslovniku DZ-ja se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ-ja, nato pa ga morajo na seji potrditi še poslanci. Zaslišanje kot tudi potrditev nove ministrice v DZ-ju je torej pričakovati prihodnji teden.

Rok, do katerega mora biti nova ministrica za kmetijstvo imenovana, je 13. januar.

Ob zeleni luči poslancev bo torej Čalušić zapustila poslanske klopi in sedla v vladne vrste. Glede na izide državnozborskih volitev bi jo v DZ-ju nasledil Uroš Brežan, sicer nekdanji minister za naravne vire in prostor. Ta je oktobra lani vladne vrste zapustil po izgubi Golobovega zaupanja. Če se Brežan ne bo odločil za prevzem poslanskega mandata, pa bi ta pripadel Boštjanu Kermi.

Predsednik vlade je kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja iskal po tistem, ko je po izgubi zaupanja državnemu zboru oktobra predlagal razrešitev tedanje ministrice Šinko. Goloba sta zmotila predvsem njen odziv in branjenje uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin tudi po tem, ko se je izkazalo, da so slovenski potrošniki zaužili več ton sadja z vsebnostjo pesticidov.