Foto: Vlada/Flickr
Foto: Vlada/Flickr

Kmetje so pripravili osem zahtev in v roku desetih dni pričakujejo povabilo na razgovor s predstavniki vlade, sicer bodo nadaljevali proteste, je na petkovem protestu kmetov napovedal predsednik sindikata kmetov Anton Medved.

Sorodna novica Prostovoljci na petih lokacijah zasadili 6000 dreves, na Krasu zasejali tudi semena

Premier Robert Golob se je v Renčah na Krasu ob robu dogodka Pomladimo gozdove 2023 odzval na zahteve kmetov. Kot je dejal za Televizijo Slovenija, je vlada s kmeti v dialogu in bodo dialog nadaljevali, a bo reševanje težav po njegovem mnenju trajalo več let, saj se te kopičijo že leta. "Težave s habitati in Naturo 2000 trajajo že več desetletij. Moramo biti realni pri tem, kako hitro se lahko določeni izzivi uredijo. Po drugi strani pa je konflikt med varovanjem okolja in izkoriščanjem narave za intenzivno kmetijstvo nekaj, s čimer bomo morali živeti. Najti moramo pravo ravnovesje in si zastaviti dovolj dolge roke. Ne kmetijstva ne države ne podnebja ne moremo spremeniti v desetih dneh," je dejal Golob.

Zahteve kmetov

"Zahtevamo, da nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja. Zahtevamo revidiranje in ponovno preučitev ter zmanjšanje območij Nature 2000. Zahtevamo izvajanje podnebnih in okoljskih ukrepov, zapisanih v strateškem načrtu skupne kmetijske politike na način, da so dostopni kmetu. Zahtevamo jasne in enostavne pogoje izvajanja ter administrativno nezahtevne ukrepe. Zahtevamo, da prehranska varnost Slovenije kot prioriteta ne sme biti podrejena okoljevarstvenim avanturam. Stop novim davkom," je v petek na protestu naštel Anton Medved, ki pričakuje, da jih bodo pristojni sprejeli v desetih dneh. "Sicer bomo dejavnosti stopnjevali," je še napovedal.

Golob kmetom sporoča, da se težav ne da odpraviti na hitro
Golob napoveduje nadaljevanja dialoga s kmeti