Sprejem političnega vrha za svojce padlih v vojni za Slovenijo, za obrambno-varnostne strukture RS in predstavnike veteranskih organizacij. Foto: BoBo
Sprejem političnega vrha za svojce padlih v vojni za Slovenijo, za obrambno-varnostne strukture RS in predstavnike veteranskih organizacij. Foto: BoBo

Golob je v svojem nagovoru spomnil, da prihajamo v čas v letu, ki je za mnoge od nas čaroben. "In je bil čaroben, ko smo se pripravljali na plebiscit. A nekateri ste morali plačati za to najvišjo ceno. Za vse nas. Zato je pomembno, da ste zdaj vi v središču naše pozornosti v času, ki je čaroben," je zbrane svojce padlih v vojni za Slovenijo nagovoril Golob.

Njegovo osnovno sporočilo pa je bilo, da nanje niso pozabili. "Vaše žrtve bodo ostale za vedno zapisane v našem spominu. Ne le narodnem, tudi osebnem," je poudaril.

Dal je tudi javno zavezo, da če se bo v prihodnosti pokazalo, da je treba še opozarjati na ta čas pred več kot 30 let, da "so vse strukture pripravljene, da se z vami pogovarjajo in najdejo rešitve, s katerimi se vam lahko oddolžimo za žrtve".

"Slovenija je danes varna država v vedno bolj nevarnem svetu," je zatrdil premier. Varna je tudi zato, ker lahko temelji svojo varnost v usposobljenih in vedno bolj opremljeni policiji in vojski. "Varnost je na prvem mestu med prioritetami te vlade," je zagotovil pripadnikom obrambno-varnostnih struktur in dodal, da so to upoštevali tudi v proračunu.

"Obenem se zavedamo, da sta predani vojska in policija pomemben steber, s katerima si lahko pomagamo tudi v času naravnih nesreč. In na to sem posebej ponosen, ker smo uspeli z resorji to sodelovanje pospešiti," je dejal premier. Ob tem se je vsem zahvalil za njihovo nesebično pomoč pri poplavah.

Poudaril je tudi čuta solidarnosti in enotnosti, ki sta bila izkazana pred 33 leti. "Imamo opravka z drugimi izzivi, a čut solidarnosti ostaja isti. Zahvala vsem, ki pri tem sodelujejo in nas navdihujejo, da ne pozabimo, kaj je v življenju najpomembnejše," je povedal.

Ob tem, ko je zbranim zaželel mirne prihajajoče praznične dni, pa si je zaželel tudi, da bi v novo leto vstopili še bolj povezani okoli skupnih, pozitivnih vrednot in skupaj za dobro naše domovine.