Potrdila sta prijateljske odnose med državama ter govorila o krepitvi sodelovanja. Kitajska tako za Slovenijo kot za EU ostaja ena ključnih ekonomskih partneric, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Sogovornika sta potrdila "tradicionalno prijateljske odnose med državama in visoko raven sodelovanja na področju gospodarstva, kulture in znanosti". Golob je ob tem izrazil zadovoljstvo in povedal, da si želi Slovenija to sodelovanje v prihodnosti še poglobiti, so v ponedeljek po srečanju sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Kitajska je prav tako izrazila željo po poglobljenem sodelovanju ter "krepitvi strateške sinergije in partnerstva, ki temelji na spoštovanju, zaupanju in vzajemni koristi". Golob in Vang Jong sta poudarila pomen zavzemanja za mir na svetu, tudi ob upoštevanju nestalnega članstva Slovenije v Varnostnem svetu ZN-a.

Vodja kitajske delegacije je spregovoril tudi o "pomembnosti nadgradnje komunikacije med državama, tako na gospodarski kot na družbeni ravni".

Poudaril je možnosti sodelovanja v okviru kitajskih platform za promocijo slovenskih izdelkov, hkrati pa izrazil upanje, da bo Slovenija na svojem ozemlju še naprej ustvarjala prijetno in spodbudno okolje za kitajska podjetja. Kot primer uspešnega sodelovanja med državama so navedli podjetje Hisense - Gorenje.

Premier Golob je dejal še, da je ekonomski razvoj Slovenije nad povprečjem EU-ja, da pa si v prihodnosti na slovenskem ozemlju želimo več visokotehnološke industrije in več tujih naložb. Kitajska delegacija je ob tem poudarila svojo močno ekonomsko rast in pomen sodelovanja z Evropo.

Kitajsko delegacijo v Sloveniji pod vodstvom Vang Jonga, ki jo je v ponedeljek sprejel slovensko-kitajski poslovni svet, je gostil predsednik državnega sveta Marko Lotrič. Kot del delegacije so Slovenijo obiskali tudi nekateri visoki predstavniki kitajskih institucij in podjetij.