Premier Golob na obisku pri Zelenskem. Foto: Nebojša Tejić/STA
Premier Golob na obisku pri Zelenskem. Foto: Nebojša Tejić/STA
Foto: Nebojša Tejić/STA
Foto: Nebojša Tejić/STA

Naznanil je tudi, da se je Slovenija pridružila skupini držav za ustanovitev posebnega sodišča za ruske zločine nad Ukrajino. To je bil prvi Golobov obisk v Ukrajini, odkar je Rusija februarja lani začela svojo invazijo. Poudaril je, da je bil namen obiska izkazati odločno politično podporo Ukrajini v težkih časih ruske vojaške agresije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je po petkovem obisku predsednika slovenske vlade Roberta Goloba v Kijevu zahvalil slovenskemu narodu za podporo, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. "Pozdrav vsem, svobodna Evropa, Slovenija. Naši dve državi, naši ljudje, si delijo skupne univerzalne vrednote. Najlepša hvala. Delate nas močnejše," je dejal Zelenski v videoposnetku..

Zahvalil se je Sloveniji, Slovencem in predsedniku vlade Golobu. "Najlepša hvala, Robert, za tvoj odnos do nas in hvala slovenskemu prebivalstvu za njihov posebno topel odnos do naših beguncev in naših ljudi. Naša zmaga bo skupna zmaga, garancija varnosti za ukrajinske ljudi, a ne samo za nas, temveč za vso Evropo. Hvala, ker ste z nami na tej poti," je povedal.

Golob mu je na Instagramu v odgovor zapisal, da je "naša dolžnost, da vam pomagamo v vašem pravičnem boju za svobodo".

Golob se je v Kijevu sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, premierjem Denisom Šmigaljem in predsednikom parlamenta Ruslanom Štefančukom. Vsem je poudaril zavezanost Slovenije po krepitvi pomoči Ukrajini. Izrazil je interes za sodelovanje pri povojni obnovi regije Harkov, predvsem mesta Izjum, ter dejal, da bo Slovenija pomagala tudi na področju razminiranja.

Z Zelenskim sta spregovorila o ukrajinskem približevanju EU-ja in zvezi Nato. Golob je pohvalil napredek Ukrajine na poti v EU. Kot je ob robu obiska dejal za STA, bi bila lahko zaradi hitrega napredovanja Ukrajine marsikatera skeptična članica Unije v zadregi. "Dandanes si namreč nihče ne upa povedati, da nasprotuje temu procesu, in nekateri prikrito upajo na ukrajinski neuspeh," je posvaril.

Golob se je vrnil iz Kijeva
Golob je obiskal Bučo. Foto: Nebojša Tejić/STA
Golob je obiskal Bučo. Foto: Nebojša Tejić/STA

Golob obiskal Bučo

Ob prvi obletnici osvoboditve ukrajinskega mesta Buča se je Golob udeležil tudi slovesnosti v spomin na civilne žrtve vojne v Ukrajini. Opozoril je, da so se ruski vojaki v Buči znesli nad nedolžnimi ljudmi ter da vojna ni in ne more biti izgovor za brezpravje in nekaznovanost.

Udeležil se je tudi vrha o ruski odgovornosti za zločine v Ukrajini, kjer je odločno obsodil neizzvano in nepotrebno vojno ter poudaril, da se je Slovenija pridružila skupini držav za ustanovitev posebnega sodišča za ruske zločine nad Ukrajino.

Slovesnosti v Buči ter vrha v Kijevu so se poleg Goloba in Zelenskega udeležili tudi predsednika vlad Hrvaške Andrej Plenković in Slovaške Eduard Heger ter predsednica Moldavije Maija Sandu.