Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Predsednik vlade Robert Golob je pojasnil, da je situacija v zdravstvu huda, zato so v stranki reševanje razmer na tem področju postavili kot eno od svojih prioritet. Po njegovih besedah niso v ničemer spreminjali svojih predvolilnih obljub, med drugim so pripravili in sprejeli izhodno covidno strategijo ter interventni zakon z namenom skrajševanja čakalnih vrst.

"Ali je kdo napovedal, da bodo rezultati v šestih mesecih in da bo reforma izpeljana v šestih mesecih? Nihče nikoli," je dejal in spomnil na napovedi, da bodo reformo zdravstva izpeljali v letu 2024, v prihajajočem letu pa bodo vse rešitve težav, s katerimi se zdaj spoprijemamo, sestavili v sveženj, za katerega verjamejo, da bo deloval.

Kot pravi, razume stisko ljudi, tudi neučakanost medijev ali interesnih skupin. "Vendar ni rešitev čez noč, to ne obstaja," je dejal. "Najlažje je dvigniti roke in reči, ne da se. Mi se ne bomo vdali, bomo delali naprej, vendar velikih rešitev in reforme pred letom 2024 ne more biti," je dodal in napovedal, da bodo do takrat vpeljevali majhne rešitve, kot so na primer ambulante za ljudi brez osebnega zdravnika. Pomanjkanje družinskih zdravnikov je po njegovih besedah sicer zagotovo ena izmed najbolj perečih težav.

Opomnil je, da je samo ljubljanski zdravstveni dom v zadnjih dveh letih zapustilo več družinskih zdravnikov. "Žal je bistveno težje nadomestiti zdravnika, kot pa lahko tak zdravnik zapusti sektor," je ocenil in napovedal spremembo delovne zakonodaje, "ker zdravnikov ne moremo na hitro izobraziti in žal tudi na hitro pripeljati iz tujine, ker je delovna zakonodaja in zakonodaja o tujcih taka".

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Foto: Twitter/Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Foto: Twitter/Ministrstvo za zunanje zadeve

Tanjo Fajon bolj kot odstop Tatjane Bobnar skrbijo razmere v zdravstvu

Ministrica za zunanje zadeve in predsednica SD-ja Tanja Fajon je dejala, da odstop ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar ne ogroža sodelovanja v koaliciji. Bolj jo skrbijo razmere v zdravstvu, to bi lahko bila tema tretjega koalicijskega vrha.

Fajon je ob robu seje sveta za internacionalizacijo dejala, da je zadeva okoli odstopa Bobnar zanjo končana. "Rečem lahko, da sem ministrico poznala, z njo dobro sodelovala, jo cenim in spoštujem. Ta odstop pa nikakor ne ogroža sodelovanja znotraj koalicije, saj imamo toliko drugih izzivov, s katerimi se zdaj ukvarjamo," je povedala.

Poudarila je, da so razmere v zdravstvu skrb vzbujajoče, zlasti pri vprašanju dostopa do specialista, družinskega zdravnika, skrajševanju čakalnih vrst in številnih drugih nepravilnosti, ki jih vsak dan znova čutijo bolniki.

V stranki SD so po njenih besedah predlagali, da tretji koalicijski vrh namenijo prav temi zdravstva in se iskreno pogovorijo, kako lahko ukrepajo. "Javni, kakovostni zdravstveni sistem, dostop bolnikov do vseh zdravstvenih storitev pod enakimi pogoji, z najboljšimi možnostmi zdravljenja je izjemno pomemben in pri tem bomo vztrajali," je poudarila.

Ministrica je še dodala, da nas prihodnje leto čaka obsežna zdravstvena reforma, in obljubila, da si bo na vsak način prizadevala, da bodo ljudje lahko prišli do zdravnika po najkrajši mogoči poti. "Vem, kaj zdravstvo pomeni ljudem, rešitev sicer ni mogoče pričakovati čez noč, mogoče pa so zelo enostavne rešitve," je še povedala.