Premier Robert Golob med pogovorom za CNN. Foto: Vlada/Flickr
Premier Robert Golob med pogovorom za CNN. Foto: Vlada/Flickr

"Menim, da smo lahko z enotnostjo na evropski ravni veliko pomembnejši akter na mednarodnem prizorišču, zlasti na Bližnjem vzhodu. Trenutno je med državami članicami EU-ja veliko razhajanj. To žal ne pomaga pri vzpostavljanju miru na Bližnjem vzhodu, zato je treba najprej vzpostaviti enotnost na evropski ravni. Potem pa menim, da je mogoče povečati pritisk na obe strani, da bi dosegli mir na Bližnjem vzhodu," je povedal premier.

V Evropi je po njegovih besedah že opazna krepitev pritiska javnosti glede Palestine. "To bi lahko bil trenutek, od katerega bi lahko imeli korist Palestinci," je dodal.

Glede slovenskega priznanja Palestine je pojasnil, da gre za to, da se takoj začne proces in pokaže solidarnost s palestinskim ljudstvom. V procesu priznavanja naj bi tudi jasno izrazili pričakovanja do obeh strani. Med njimi so prekinitev spopadov, izpustitev talcev in prizadevanja za rešitev dveh držav. Pri tem je bil kritičen do Izraela, češ da ni pripravljen na pogovore.

Sorodna novica Sanchez bo v sredo oznanil datum španskega priznanja Palestine

"Razmere v Gazi so tragične bolj, kot lahko opišejo besede. Čemur smo priča, je kot človeška katastrofa, kakršni še nismo bili priča," je še dejal glede palestinske enklave. Ob tem je podprl poziv Arabske lige, da bi Združeni narodi na palestinska območja čim prej poslali mirovno misijo.

V kabinetu predsednika vlade so pojasnili, da je premier pismo evropskim voditeljem, pod katerim je podpisan sam, že odposlal.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so marca v skupni izjavi izrazili pripravljenost priznati Palestino, "ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne". Slovenska vlada je prejšnji teden začela postopek priznanja, ki ga želi končati do 13. junija. Premier Robert Golob je dopustil možnost, da bi postopek končali hitreje.

Podpredsednik irske vlade Micheal Martin je v sredo dejal, da bo Dublin Palestino priznal do konca meseca, a da točen datum še ni določen oz. se lahko spremeni. Pri tem je prav tako omenil usklajevanje z drugimi državami. Španski premier Pedro Sanchez bo datum priznanja sporočil prihodnji teden.

Golob za CNN: Voditelje članic EU-ja sem pozval k priznanju Palestine

Klakočar Zupančič napovedala humanitarno konferenco predsednic parlamentov

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič se je med tem srečala s predstavniki iniciative Poziv za Palestino, ki so ji predali peticijo, v kateri pričakujejo, da se slovenski politiki jasno opredelijo do genocida Izraela nad Palestinci.

Klakočar Zupančič je po srečanju dejala, da bo njihove zahteve prenesla predsedniku vlade, predstavnike iniciative pa je seznanila s svojimi prizadevanji na tem področju. Kot je napovedala, bo 13. junija v Ljubljani organizirala humanitarno konferenco, na katero so vabljene predsednice parlamentov držav članic EU-ja in kandidatk. Tema konference bodo kršitve otrokovih pravic v Gazi.

"Osvetlili bomo kršitve in celotno humanitarno katastrofo v Gazi in pozvali k takojšnjemu premirju in dostopu do humanitarne pomoči, odprtju humanitarnih koridorjev in dostopu do medicinske pomoči in rehabilitacije, ki jo prebivalstvo potrebuje. Nesprejemljivo je, da smo tiho, da gledamo, kaj se dogaja, in ne naredimo ničesar," je dejala Klakočar Zupančič.

Urška Klakočar Zupančič je sprejela skupino podpisnikov peticije Poziva za Palestino, povezanih v civilno iniciativo: Spomenko Hribar, Rudija Rizmana, Danijela Rebolja, Majo Breznik, Iva Vajgla in koordinatorja Aurelia Jurija. Foto: DZ/Matija Sušnik
Urška Klakočar Zupančič je sprejela skupino podpisnikov peticije Poziva za Palestino, povezanih v civilno iniciativo: Spomenko Hribar, Rudija Rizmana, Danijela Rebolja, Majo Breznik, Iva Vajgla in koordinatorja Aurelia Jurija. Foto: DZ/Matija Sušnik

Kot je povedal predstavnik iniciative, profesor Rudi Rizman, je Slovenija del evropske skupnosti, ki je ob ustanovitvi prisegla na geslo "nikoli več". "Verjamemo, da bo Klakočar Zupančič svojim kolegom posredovala sporočilo, da se čutimo odgovorne pred zgodovino in odgovorne pred našimi potomci, ki se bodo nekoč vprašali, kje so bili njihovi starši v času, ko se je v Gazi odvijalo etnično čiščenje oziroma genocid," je dejal Rizman.

Predstavniki iniciative Poziv za Palestino od slovenskih politikov med drugim pričakujejo, da se jasno izrečejo o tem, da izvaja Izrael nad Palestinci v Gazi genocid. Med drugim pričakujejo, da Mednarodno kazensko sodišče v skladu z veljavnim mednarodnim pravom razišče in preganja vse zločine proti človeštvu v tej vojni.

"V primeru, da bi Izrael nadaljeval dosedanjo politiko in še naprej ne upošteval več kot 80 resolucij Združenih narodov, pa bi morala mednarodna skupnost, tako kot v primeru ruske agresije nad Ukrajino, proti tej državi uvesti ustrezne sankcije," so zapisali v spletni peticiji Poziv za Palestino, ki ima že več kot 1600 podpisnikov.

Novinarji so danes Klakočar Zupančič vprašali tudi glede izjave evropskega poslanca Milana Zvera (EPP/SDS), ki je v četrtek v oddaji Tarča na TV Slovenija dejal, da bo stranka SDS v primeru priznanja Palestine po vsej verjetnosti zahtevala interpelacijo vlade, saj da bi bilo priznanje popolnoma nesprejemljivo. "Ne vem, kako bi komentirala v bistvu grožnjo evropskega poslanca, da bo interpeliral vlado, zato nimam komentarja," je odgovorila predsednica DZ-ja.

Predstavniki iniciative Poziv za Palestino predali peticijo Urški Klakočar Zupančič