Robert Golob in Luka Mesec na eni izmed preteklih novinarskih konferenc. Foto: BoBo
Robert Golob in Luka Mesec na eni izmed preteklih novinarskih konferenc. Foto: BoBo

Predsednik vlade Robert Golob je v izjavi za medije dejal, da dogovora o rekonstrukciji vlade ni. Poudaril je, da zakona o vladi, dokler je v referendumski pobudi, tako ali ne morejo spreminjati.

Sorodna novica Mesec: Ministrstva za solidarno prihodnost ne bo

Če bodo zbrani in vloženi podpisi za referendum, katerega pobudnik je SDS, ga bodo tudi zagovarjali. "Nič se ne spreminja ne glede na to, kaj nekdo izjavi. Kdor koli v tem trenutku," je dejal.

Golob meni, da se je po nepotrebnem ustvaril vtis, da gre v tem zakonu o vladi le za tri nova ministrstva. "Ta zakon je bistveno več," pravi Golob. Bistvo zakona je reorganizacija vlade, saj da reorganizira celo vrsto sektorjev – nekatere povezuje, druge razdružuje, vključno z resorji, s katerimi so povezana stanovanja in dolgotrajna oskrba. "Ne glede na personalno zasedbo posameznega ministrstva," je dejal.

Sorodna novica SDS vložil podpise za razpis referenduma o zakonu o vladi. Koalicija: Zavlačujejo.

"Ko bo zakon začel veljati, bomo morali imenovati ministre. Pika," je dejal Golob. O morebitni rekonstrukciji vlade pa se bodo odločali pozneje, je dodal. "O tem ni bilo v koaliciji popolnoma nobenega dogovora," je še zatrdil Golob. Dodal je, da so se dogovorili le, da s tem ne bodo prehitevali, dokler referendum ne bo mimo.

Mesec je pretekli teden namreč v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo dejal, da ministrstva za solidarno prihodnost, ki ga je načrtovala vlada Roberta Goloba, ne bo, ne glede na izid referenduma. Dodal je, da bo ostal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in napovedal, da bodo na ta resor prenesena področja stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe in ekonomske demokracije. Mesec je zatrdil, da je o tem obvestil predsednika vlade.

SDS je podpise za referendum o zakonu o vladi začel zbirati 1. septembra. Zbirali jih bodo 35 dni, do 5. oktobra.