Na letni ravni uskladitev za 8,8 odstotka od 1. januarja pomeni, da bo treba v ta namen nakazati 603 milijone evrov. Foto: Flickr Vlada RS
Na letni ravni uskladitev za 8,8 odstotka od 1. januarja pomeni, da bo treba v ta namen nakazati 603 milijone evrov. Foto: Flickr Vlada RS

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je dejal, da je bila letos izvedena najvišja uskladitev pokojnin v zgodovini države. "Proračunsko znaša 600 milijonov evrov, vsak upokojenec pa bo prejel pokojnino, ki je za 8,8 odstotka višja od lanske." Pokojnina, ki je bila lani 1000 evrov, po novem znaša 1088 evrov. Najnižja zajamčena pokojnina pa 748 evrov, je pojasnil Mesec.

Dodal je, da je letošnji dvig višji od vseh lanskih inflacijskih stopenj. "Inflacija v decembru je bila 4,2-odstotna. Ta odstotek je pomemben, ker so se z njim uskladile minimalne plače in socialni transferji. Pokojnine pa so se uskladile za 8,8 odstotka. Uskladitev pokojnin je višja tudi od povprečne letne inflacije, ki je lani znašala 7,5 odstotka."

Premier Robert Golob na novinarski konferenci o uskladitvi pokojnin. Foto: Flickr Vlada RS
Premier Robert Golob na novinarski konferenci o uskladitvi pokojnin. Foto: Flickr Vlada RS

Novinarske konference se je udeležil tudi premier Robert Golob, ki je izrazil zadovoljstvo, da bodo upokojenci deležni, zgodovinsko najvišjega, 8,8 odstotnega dviga pokojnin. "Ta dvig so omogočili tudi ukrepi vlade zoper draginjo, zato ker so plače rastle hitreje od pričakovanj. To je za sabo potegnilo tudi rast pokojnin. Za to je vlada zagotovila 600 milijonov evrov in lahko zagotovim, da so sredstva že na razpolago."

Golob je zatrdil, da gre za največjo posamezno uskladitev pokojnin po juniju 1992, na letni ravni pa je najvišja po letu 2001.

Januarsko izplačilo je bilo izvedeno v skladu s proračunskimi dokumenti, medtem ko redno uskladitev v februarju izračunajo po sistemskem pokojninskem zakonu. Ta določa, da je treba upoštevati 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v lanskem letu. Povprečna plača za leto 2023 je bila od plače za leto 2022 nominalno v bruto znesku višja za 9,7 odstotka, povprečna letna inflacija v letu 2023 pa je dosegla 7,4 odstotka, je na pred tem na seji sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje dejal generalni direktor zavoda Marijan Papež.

Najnižja pokojnina v skladu z današnjim sklepom sveta od 1. januarja znaša 337,40 evra, zagotovljena pokojnina, ki je najnižji znesek za upokojence s polno delovno dobo, 748,27 evra, zagotovljena vdovska pokojnina največ 748,27 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 468,93 evra.

Zajamčene pokojnine za vdovce

Uskladitev pokojnin sicer po besedah ministra Luke Mesca ni edini ukrep, ki od letos velja za upokojence. "Od 1. januarja letos vsi vdove in vdovci prejemajo zajamčeno pokojnino. Če je prej veljalo, da sta imela oba upokojenca 400 evrov pokojnine in je drugi od njiju preminil, je drugi prejel pokojnino v znesku 447 evrov. Zdaj prejme pokojnino v znesku 748 evrov."

Mesec je spomnil tudi na invalide, ki niso bili zaposleni za polni delovni čas, in imajo od 1. januarja boljšo odmero za svoje pokojnine. "Vsi na novo upokojeni invalidi bodo imeli boljšo odmero za svoje pokojnine." Spomnil je še na zimski dodatek, ki so ga upokojenci prejeli lani ob koncu leta in je znašal 40 odstotkov letnega dodatka.

Nova pokojninska reforma naj bi bila sprejeta konec letošnjega leta

Sicer pa na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravljajo novo pokojninsko reformo, za katero napovedujejo, da bo v DZ-ju sprejeta konec letošnjega leta. Izhodišča za pokojninsko reformo zdaj usklajujejo v koaliciji in na ravni vlade, vlada pa naj bi jih predvidoma potrdila v začetku marca, so za STA danes napovedali na ministrstvu.

Izhodišča, ki jih je pripravilo ministrstvo, ne predvidevajo sprememb pri pogoju za starostno upokojitev, po katerem je treba imeti 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Za poznejši odhod iz zaposlitve pa so predlagani mehki ukrepi.

Svet pokojninskega zavoda je na današnji seji sprejel še sklep, po katerem se kot predstavnika ustanovitelja v svetu razrešita Anže Dolinar in Sašo Furlan, na njuno mesto pa se imenujeta Natalija Pogorevc in Jernej Meden.

Obsežnejše zvišanje pokojnin