Predsednik vlade Robert Golob se seje Knovsa ni udeležil. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednik vlade Robert Golob se seje Knovsa ni udeležil. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Janez Žakelj (NSi) je na omrežju X zapisal, da so premierja Roberta Goloba na sejo povabili, da bi razčistili "več razhajanj in dvomov" glede premierjevega vpliva na aretacijo domnevnih ruskih vohunov. Dodal je, da Knovs nima pristojnosti, da odredi prisilno privedbo.

"Premier ni imel vpliva na aretacije, zato jih ne more komentirati"

Iz kabineta predsednika vlade so v odzivu navedli, da predsednik vlade spoštuje aktivnosti delovnih teles DZ-ja in učinkovito izvajanje funkcij, ki so jim zaupane. Dodali so, da se nadzor komisije nanaša na delovanje obveščevalnih in varnostnih služb, predsednik vlade pa na postopke, ki jih obravnava Knovs, nima in ni imel vpliva, zato jih tudi ne more komentirati. To je tako razlog, da se je Golob na prejeto vabilo Knovsa odzval z opravičilom, so pojasnili v njegovem kabinetu.

Knovs preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije

Na zaprtem delu preiskovalne komisije DZ-ja, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v policijo, naj bi nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav sicer pričala o tem, da naj bi Golob vplival na prestavitev aretacije domnevnih vohunov.

Janez Žakelj (NSi). Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Janez Žakelj (NSi). Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Aretacija domnevnih vohunov po lokalnih volitvah

Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Joško Kadivnik pa je Knovsu 9. novembra predstavil več operativno-taktičnih razlogov za določitev mogočih datumov izvedbe aktivnosti, od katerih nekateri temeljijo tudi na odredbah za uporabo posebnih oblik pridobivanja podatkov. Te oblike pridobivanja podatkov se uporabljajo, ko je utemeljeno pričakovati, da se bodo pridobili pomembni dodatni podatki, so njegova pojasnila takrat povzeli v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom).

Po informacijah STA-ja je sodišče odredbo za hišno preiskavo, ki ji je nato sledila aretacija, izdalo za 17-dnevno obdobje, Sova pa naj bi predlagala izvedbo aktivnosti šele 5. decembra iz več razlogov, tudi zaradi možnosti povračilnih ukrepov Rusije. Dan pred tem, 4. decembra, je namreč v Sloveniji potekal 2. krog lokalnih volitev. Po neuradnih informacijah STA-ja je bil datum preiskave tudi usklajen z vsemi organi, ki so sodelovali pri njej, torej tudi s tožilstvom in policijo.

Opozorila, da se želijo "zlonamerni akterji" vmešavati v volilne procese, se sicer že leta slišijo v EU-ju, zapisali so jih tudi v eno od resolucij Evropskega parlamenta marca lani. Tako naj bi bili povračilni ukrepi ob aretaciji in ustavitvi dejavnosti vohunov, ti bi lahko sicer segali tudi v druge države, ocenjeni kot verjetni. Ruski hekerji so se denimo že vpletali v volitve v več državah, med njimi v predsedniške volitve v ZDA leta 2016.

Sova je takrat dodala, da so takoj po prijetju ruskih vohunov 5. decembra 2022 o vseh podrobnih ugotovitvah v zadevi in mogočih posledičnih tveganjih pisno obvestili zakonsko določene prejemnike informacij agencije, med njimi predsednika vlade, Knovs in tudi tedanjo notranjo ministrico. Premier naj bi bil o aretaciji vohunov torej obveščen šele neposredno po njej, hkrati s Knovsom.

Seja Knovsa za zaprtimi vrati