Vlada se je sešla na 2. redni seji. Foto: BoBo
Vlada se je sešla na 2. redni seji. Foto: BoBo

Vlada je na 2. redni seji na predlog ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, imenovala 13 državnih tožilcev, in sicer dva na Vrhovnem državnem tožilstvu RS, štiri na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani, tri na Okrožnem državnem tožilstvu v Celju, dva na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, po enega pa na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru in na Okrožnem državnem tožilstvu v Kranju, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Ministrica je namreč že v svoji predstavitvi pred pristojnim odborom DZ-ja pojasnila, da bo ena prvih potez po nastopu funkcije odprava blokade imenovanj državnih tožilcev. Poudarila je, da "gre pri predlogih ministrstva za strokovno preverjen nabor kandidatk in kandidatov, ki so prešli tudi sito Državnotožilskega sveta. Z vidika sodobne demokracije in vrednot vladavine prava je blokada imenovanj državnih tožilcev nedopustna praksa, ki je povzročila precejšnjo kadrovsko stisko v tožilskih vrstah."

Državnotožilska organizacija se namreč po navedbah ministrstva za pravosodje spopada z velikim pomanjkanjem državnih tožilcev in že dalj časa opozarja na pereče kadrovske razmere na državnih tožilstvih, ki so nastale zato, ker prejšnja vlada Janeza Janše ni odločala o prejetih predlogih za imenovanja. Funkcijo državnega tožilca so 31. decembra 2021 tako opravljali zgolj 203 tožilci, kar je zgolj slabih 75 odstotkov sistematiziranih mest, ki jih predvideva odredba o številu državnih tožilcev.

Zamenjali dva člana odbora ARAO-ja

Vlada je zamenjala člana upravnega odbora Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO). S položaja je razrešila Barbaro Merše in Sebastjana Rejca, kot predstavnika ustanovitelja pa v upravni odbor agencije imenovala Nadjo Železnik in Damjana Semeta. Železnikova in Seme bosta v upravnem odboru agencije z možnostjo ponovnega imenovanja sedela do preostanka mandata oz. do 22. julija 2024.

Agencija ima sicer petčlanski upravni odbor. Vlada na predlog pristojnega ministra imenuje štiri člane odbora, enega člana, ki zastopa interese delavcev, pa izvolijo in odpokličejo zaposleni zavoda. Člani upravnega odbora se imenujejo oziroma izvolijo za dobo štirih let in so po preteku mandata lahko znova imenovani.

Vodenje agencije je marca kot vršilka dolžnosti direktorice prevzela Petra Grajžl, potem ko je Sandiju Viršku potekel mandat čelu agencije. Isti mesec je upravni odbor objavil razpis za direktorja agencije, na katerega je prispelo šest prijav.

Na ministrstvu za okolje, ki je pristojnost za nadzor nad poslovanjem ARAO-jem prevzelo od infrastrukturnega ministrstva, so bili do Virška kritični, saj da ni zagotovil izpolnitve obvez o izgradnji odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov NSRAO-ja na Vrbini pri Krškem do leta 2023.

Agencija vrednost celotne naložbe ocenjuje na okoli 194 milijonov evrov, zapletlo pa se je z razpisom za izvajalca gradnje. Prejeli so ponudbi dveh konzorcijev in marca enemu od njih priznali sposobnost za izvedbo projekta, vendar zaradi občutno previsoke ponujene cene naročila potem tudi po ponovnem pregledu ponudbe niso oddali.

Franc Žlahtič na čelo Agencije za energijo

Vlada je predlagala tudi, da DZ za predsednika sveta Agencije za energijo imenuje Franca Žlahtiča. V skladu z energetskim zakonom ima svet agencije predsednika in pet članov, ki jih za obdobje šest let imenuje in razrešuje parlament. Leta 2020 je bila za predsednico sveta imenovana Romana Jordan, ki pa je avgusta lani odstopila. Na poziv, ki ga je v uradnem listu objavil minister, pristojen za energijo, sta prišli dve vlogi, vlada pa je sklenila, da se za preostanek mandata oz. do 11. junija 2026 za predsednika imenuje Žlahtiča.

Razrešenih več direktorjev direktoratov

Vlada je na seji tudi razrešila več direktorjev direktoratov na ministrstvih in na njihova mesta imenovala vršilce dolžnosti. Spremembe so na ministrstvih za notranje zadeve, obrambo, šolstvo, okolje in prostor ter zunanje zadeve, so po seji vlade sporočili z Urada vlade za komuniciranje (Ukoma).

Na ministrstvu za notranje zadeve je bil tako z direktorata za logistiko in nabavo razrešen Matjaž Vede, kot v. d. na njegovo mesto pa imenovana Bojana Bučinela.

Na ministrstvu za obrambo so z direktorata za logistiko razrešili Uroša Korošca (kot v. d. ga bo zamenjal Željko Kralj). Z direktorata za obrambno politiko so razrešili Uroša Zorka (kot v. d. ga bo zamenjal Rolando Žel). Z mesta generalnega sekretarja ministrstva za obrambo je bil razrešen Marko Doblekar (kot v. d. ga zamenja Marko Lovše).

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so z direktorata za investicije razrešili Borisa Munišiča (kot v. d. ga zamenja Iztok Žigon). Z direktorata za visoko šolstvo pa so razrešili Franca Janžekoviča.

Na ministrstvu za okolje in prostor so po odstopu dosedanjega direktorja Iztoka Slatinška za v. d. imenovali Tanjo Bolte.

Na ministrstvu za zunanje zadeve pa so z direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko razrešen Jernej Müller (kot v. d. ga zamenja Bogdan Batič). Z direktorata za multilateralo in razvojno sodelovanje je bil razrešen Igor Jukič (kot v. d. ga bo zamenjala Eva Tomič). Na direktoratu za mednarodno pravo in zaščito interesov je razrešen in za v. d. imenovan Marko Rakovec. Na direktoratu za gospodarsko in javno diplomacijo so razrešili Slobodana Šešuma (kot v. d. ga bo zamenjala Bernarda Gradišnik). Na direktoratu za zadeve EU-ja pa so razrešili Barbaro Sušnik (kot v. d. jo bo zamenjala Ksenija Škrilec).

Imenovana pogajalska skupina s sindikati

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je napovedala začetek pogajanj s sindikati še ta mesec. Vlada je tako na današnji seji že imenovala člane pogajalske skupine. Vodila jo bo ministrica, namestnik pa je državni sekretar Urban Kodrič, sicer pa jo bodo sestavljali še državni sekretarji posameznih ministrstev.

Člani skupine so še Peter Pogačar in Branko Vidič z ministrstva za javno upravo ter Lidija Apohal Vučković z inšpektorata za javni sektor. Pogajalska skupina bo izvajala dejavnosti, vezane na usklajevanje predpisov s področja plač v javnem sektorju in pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.

Vlada je sprejela tudi sklep, da vodja pogajalske skupine in njen namestnik lahko na posamezno sejo pogajalske komisije povabi le nekatere člane pogajalske skupine glede na vsebino usklajevanja predpisov s področja plač v javnem sektorju in pogajanj s sindikati, so še sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Na prvem pogajalskem srečanju bodo prisotni predstavniki vseh ministrstev, potrudili pa se bodo, da bo prisoten tudi predsednik vlade Robert Golob.

"Zadev, ki potrebujejo ukrepanje, je res veliko"

Infrastrukturni minister Bojan Kumer je pred sejo vlade v izjavi za medije dejal, da je na seji veliko gradiv in da jih čaka že zelo vsebinska razprava. Ministri bodo po njegovih besedah poročali, kako so potekale primopredaje, spregovorili o tekočih poslih in se dotaknili tistih prvih vsebin, ki čakajo na medresorsko usklajevanje.

Znotraj ministrstva za infrastrukturo je to energetska draginja, pravi Kumer, kjer so že začeli seznanjanje drugih resorjev. Napoveduje, da bo seja vlade zelo dolga.

Novi ministri so sicer danes s svojimi predhodniki večinoma že opravili primopredaje poslov. Kulturna ministrica Asta Vrečko je pred sejo vlade dejala, da je primopredaja potekala gladko, prvi dan na ministrstvu pa "zelo v redu". "Pogledali smo obstoječe projekte, se sešli z ekipo in sodelavci na sekretariatu," je dejala. Jutri bodo nadaljevali sestanke z vsemi sodelavci, sklicali pa so tudi druženje in spoznavni dan na ministrstvu za kulturo. "Za zdaj so občutki dobri, smo polni načrtov in gremo naprej," je dejala. Na današnji drugi seji vlade pa bodo po besedah ministrice nadaljevali začeto delo. "Za zdaj se moramo pogosteje sestajati, saj je zadev, ki potrebujejo ukrepanje, res zelo veliko," je dejala.

Gospodarski minister Matjaž Han je pred sejo dejal, da je prvi dan ministrovanja naporen, "ampak bomo zmogli". Han je sicer na seji poročal o izhodiščih za udeležbo delegacije na svetu Evropske unije za konkurenčnost, pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan pa o izhodiščih za udeležbo delegacije na svetu Evropske unije za pravosodje in notranje zadeve.

Škof Saje izrazil upanje na tvorno sodelovanje

Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje je v pismu premierju Robertu Golobu izrazil upanje na tvorno sodelovanje na področju zavzemanja za mir, pravičnost, solidarnost in verske svobode. Golobu je ob tem čestital ob izvolitvi, so konec preteklega tedna objavili na spletni strani Slovenske škofovske konference.

Saje je v pismu Golobu zaželel, da bi odgovorno službo opravljal v blagor vseh državljank in državljanov Slovenije. Obenem pa poudaril željo, da bi predsednik vlade pri svojem delu obravnaval slovenske katoličane enako kakor pripadnike drugih verskih skupnosti in člane drugih civilnodružbenih organizacij.

Škof Saje je ob izvolitvi čestital tudi novi predsednici parlamenta Urški Klakočar Zupančič.