Vsi so nedovisni, minister je pa odgovoren, pravi Gorenak Foto: BoBo
Vsi so nedovisni, minister je pa odgovoren, pravi Gorenak Foto: BoBo

"Med ministrom in generalnim direktorjem policije mora biti neka stopnja zaupanja in kompatibilnosti, da zadeve normalno funkcionirajo. Z gospodom Gorškom sva naredila rekapitulacijo sodelovanja in ugotovila, da se razlikujeva pri pogledih na vodenje policije," je dejal Gorenak na Tretjem programu TV Slovenija.

"Živimo v kriznem času, vsi subjekti so se dolžni obnašati razmeram primerno. Predstavljam si, da bi moral policijski menedžment - če rečem v olimpijskem duhu - bolje, hitreje, bolj efektno zagotoviti varnost državljanom," je pojasnil. "Običajno se policijski funkcionarji prikazujejo kot absolutno nepolitični, nimam razlogov, da Goršku ne verjamem, da ostaja v policiji," je poudaril in hkrati dovolil, da tak vtis lahko obstaja.

SMS o aretaciji Voduška prejel po seji vlade
Zanikal je, da naj bi prisilil Gorška v odstop zaradi afere Vodušek, pri katerem je bil predsednik vlade gost večer pred aretacijo. "Ravno to dejstvo dokazuje, da o Voduškovi aretaciji nisem vedel nič, čeprav bi po zakonu to lahko vedel. Goršek mi je poslal tekstovno sporočilo po mobitelu med sejo vlade, ko je bil Vodušek že v priporu, a sem imel telefon izključen. Prejel sem ga šele uro po seji, ko so o tem poročali že vsi mediji. S predsednikom vlade o tem nisem govoril, nikoli me o tem ni nič vprašal," je pojasnil.

V zvezi z ozadjem odhoda Gorška je Gorenak dejal še to, da ni bil zadovoljen s policijskim menedžmentom. "Ne gre za direktorja, ampak koncept. Določene stvari niso v redu, ne s strani policistov, ampak v policijskem menedžmentu," je ponovil Gorenak, ki odločitev Gorška spoštuje in jo ima za korektno.

Vsi neodvisni, minister je pa odgovoren
"Bistveno je, da mora med strokovno in politično funkcijo vladati kompatibilnost. Vsi so v naši državi neodvisni, minister je pa odgovoren. Zato je tudi korektno, da skuša uveljavljati politiko vlade do vseh služb, ki jih vodi," je Gorenak odgovoril na vprašanje v zvezi z očitki, da gre za politično odstavitev. Svoje stališče je podkrepil z modelom, ki ga je uveljavilo ustavno sodišče, po katerem minister sme vedeti vse, razen o primerih, ki jih preiskuje tožilstvo.

Glede naslednika Gorška pa se Gorenak ni izrekel - omenil je le, da ima možnost na ta položaj do prvega oktobra imenovati enega izmed dveh njegovih namestnikov ali pa izpeljati postopek za izbor novega direktorja.

S. B. L.

Pogovor z notranjim ministrom
Preveč razhajanj med Gorškom in Gorenakom
Pogovor z notranjim ministrom
Preveč razhajanj med Gorškom in Gorenakom