Minister Aleš Hojs, Tanja Starič in Nataša Pirc Musar. Foto: Zajem zaslona
Minister Aleš Hojs, Tanja Starič in Nataša Pirc Musar. Foto: Zajem zaslona

Z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom in pravnico Natašo Pirc Musar se je v Odmevih pogovarjala voditeljica Tanja Starič.

Zakaj je za prehod meje nujna aplikacija? Kaj želi vlada s tem doseči? Da bi jo uporabljalo več ljudi?
Hojs: Smo še zelo globoko v fazi epidemije. Vse izjeme iz 4. člena ne zahtevajo aplikacije, vi še vedno lahko hodite na delo, lahko obiščete sorodnike. Kar je veljalo doslej, za to ne potrebujete aplikacije. Odločili smo se, da v regijah, kjer je slika malo boljša, omogočimo več gibanja pod pogojem, da je aplikacija nameščena in uporabljena. Zakaj? Ker želimo ljudi zaščititi, kajti nedvomno dejstvo je, da sama aplikacija lahko prispeva k temu, da zmanjšamo število obolelih, predvsem tistih, ki so asimptomatski in zgolj prenašalci bolezni.

Vi ste podpornica aplikacije, pozivali ste, naj si jo ljudje naložijo. Kakšno je vaše mnenje?
Pirc Musar: Kot državljanka podpiram aplikacijo in izvršujem vse ukrepe, ki jih izvaja vlada. Kot pravnica, ki se ukvarja s temeljnimi človekovimi pravicami, pa si dovolim pokritizirati vlado, kadar premalo upošteva pravo temeljnih človekovih pravic. Vse prevečkrat opažam, da gre za pravno ignoranco, ne morem drugače reči. Kaj je problem pri aplikaciji? Strokovnjaki so opozarjali na to, da ni dostopna vsem. Ko govorimo o posegu v temeljno človekovo pravico, do svobode gibanja v tem primeru, je osnovno načelo nediskriminacije, načelo enakosti. Če tega ne moreš izvršiti, daješ negativno stimulacijo. Torej, če nimaš aplikacije, ne moreš prek občinskih meja. Če aplikacije ne naložiš in ne izpolnjuješ ene od izjem, kot je odhod na delo, čez mejo ne moreš, torej si diskriminiran. To je glavni problem te zahteve vlade. Če obrnem zadevo, je zadeva pozitivno stimulirana. Vladi predlagam, če želi, da ljudje aplikacijo naložijo, naj jim pove, da bodo konec leta pri dohodnini plačali 100 evrov manj. To je pozitivna stimulacija in je ravno obratno od negativne, ki ni v duhu paradigme temeljnih človekovih pravic.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Negativna diskriminacija tistih, ki pametnega telefona nimajo. Kako odgovarjate?
Hojs: Poglejte, ko vas policija ali upravljavec ceste pozimi opozori, da je prelaz Vršič zaprt, da je preveč snega in da je pot mogoča zgolj, če si namestite verige, je zadeva zelo podobna. Kdor želi, si bo verige namestil, kdor pa ne, pa tam čez ne bo šel. Že večkrat sem povedal, da nikakor ne želimo nikogar diskriminirati. Tisti, ki so starejši, ranljive skupine, za njih je po našem mnenju bolje, da občinskih mej ne prehajajo, saj je epidemija še vedno na vrhuncu. Povedati je treba tudi to, da ne držijo navedbe v prispevku, dr. Žavberl govori o policijskih pooblastilih, ki nimajo nobene zveze s to aplikacijo in niso v funkciji tega zakona. Nikakor ne moremo govoriti o tem, da bo policist, ko vas bo zalotil, vas bo preveril na občinski meji, po tem, ko ne boste imeli aplikacije, uporabil kakršno koli drugo policijsko pooblastilo, torej, lahko vas bo opozoril, da se obrnete nazaj in vas ne bo kaznoval. Če pa vas bodo našli v občini, v kateri naj ne bi bili in aplikacije ne boste imeli, pa sledi tisto, kar sledi po zakonu o nalezljivih boleznih.
Se pravi globa.

Hojs: Nihče ne bo vpogledoval v telefone, gre za to, da ko na primer prečkate v letališki stavbi (kontrolo), policistu pokažete boarding karto na telefonu. Nihče se ob to ni spotikal. Upam, da bodo kdaj tudi vozniška dovoljenja na telefonih, da bomo s telefonom tudi vozniška dovoljenja kazali policistom. Gre za povsem enako stvar. Pokazali boste, da aplikacijo imate.

Pirc Musar: Popolnoma zgrešena prispodoba, gospod minister. Verige te varujejo, da ne zdrsneš s ceste.

Hojs: Ravno tako te aplikacija varuje, zato bo okuženost v Sloveniji manjša.

Pirc Musar: Ne, ne varuje tebe osebno. Aplikacija je eden od elementov, ki lahko pripomore k temu, da boste lažje sledili okužbam in da se bom jaz lažje odločila in se šla testirat, če sem bila v bližini okuženega. Tukaj mešate.

Hojs: Torej, aplikacija pripomore, da bo Slovenija bolj zdrava, da bomo epidemijo prej izkoreninili.

Pirc Musar: Poglejte, gospod minister, prispodobe so nekorektne. Tudi na letališču se ti sam odločiš, ko skeniraš QR-kodo, ki jo imaš na svojem mobilnem telefonu. Če nimaš mobilnega telefona, lahko natisneš vozovnico in kodo pokažeš na papirju. Pri tej uporabi aplikacije ljudje, ki je ne morejo naložiti, nimajo alternative. Bistven element načela enakosti je, še enkrat poudarjam, alternativa, drugače diskriminirate tiste, ki do tega ne morejo priti.

Bo vlada še premislila o tem ukrepu?

Hojs: Vlada ni želela nikogar diskriminirati, naša intenca je bila zgolj v tem, da tisti, ki te prehode želijo izvajati in so v regijah, ki so malo boljše, da so stimulirani, da gredo tudi preostale regije na to pot, da se ustrezno 14-dnevna incidenca zmanjša tudi v preostalih regijah. Prepričan sem, da tudi eventualne dileme, o katerih smo govorili, na primer starejši, ki telefona nimajo, ali kaj podobnega, da jih bomo na takšen ali drugačen način uspeli rešiti v naslednjem odloku.

Pirc Musar: To je napačna stimulacija, gospod minister.

Hojs: Jaz si ne predstavljam, da bi bila stimulacija za naložiti aplikacijo odbitek pri dohodnini 100 evrov. To pa se mi res ne zdi stimulacija.

Pirc Musar: To bi bila pozitivna stimulacija! Pri izvajanju ukrepov morate zelo paziti, da so ukrepi argumentirani. Vi mene danes niste prepričali, da bom zato, ker imam aplikacijo, varnejša, ko bom prečkala občinsko mejo. V tem je problem. Sami ste lepo rekli, da je to samo stimulacija. Samo še to dodam. Bila sem zgrožena, ko sem slišala, da zdaj šali in rute niso več dovoljene za zakrivanje ust in nosa, potem pa ste čez dva dni rekli, da maska zunaj ne bo več potrebna. Včasih imam občutek, da se norca iz nas delate, ker nam ne znate argumentirati. Nikoli nisem slišala argumentov, zakaj je določen ukrep potreben. To vam v komunikaciji manjka, se opravičujem.

Hojs: Jaz se opravičujem, ampak če vi vsega tega, kar smo počeli do zdaj, niste razumeli kot to, da želimo celotni Sloveniji bolje, potem je to zelo, zelo žalostno.

Pirc Musar: To razumem. Ne, ni žalostno, samo vsak dan je drugače. To je vaš problem. En minister reče tako, drugi minister drugače, tudi tukaj imate problem.

Aplikacija za prehod meje buri duhove