Slovenski minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Foto: BoBo
Slovenski minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Foto: BoBo

Hrvaški mejni policisti so ugotovili, da z mamo ne izpolnjujeta predpisanih pogojev, med drugim nista imela opravljenega PCR-testa.

Na pot sta po ministrovih besedah odšla, ker ima mama na Hrvaškem nepremičnino in je želela poravnati račune.

Prek Twitterja je minister Hojs danes sporočil, da mu "hrvaška policija ni preprečila vstopa v državo, ampak mu je, ker s seboj ni imel izvida testiranja, dala na izbiro, da vstopi v državo in gre v karanteno s testiranjem ali pa da se obrne". "To sem tudi storil. Ni afera," je še zapisal. Ob tem je zapisal, da novinarji 24 ur in Sveta na Kanalu A "spet lažejo pri poročanju".

Hojs pojasnjuje dogodek na hrvaški meji

Tako kot vsi bi torej minister in njegova mama na Hrvaško lahko vstopila z negativnim testom na novi koronavirus. Hrvaška, v nasprotju s Slovenijo, sicer zahteva zanesljivejši, PCR-test. A izjeme, ki jih našteva Hrvaška za prehod meje, so zelo stroge ‒ tako na primer kot izjema ni omogočen vstop niti tistim, ki imajo na Hrvaškem v lasti nepremičnino ali plovilo. Je pa omogočen vstop tistim, ki gredo na Hrvaško poslovno.

"Hrvaška policija me ni prepoznala kot ministra, svoje poti nisem najavil kot minister, kajti svojih zasebnih poti ne mešam z ministrsko funkcijo," je zatrdil za Televizijo Slovenija.

Želel preveriti delovanje hrvaških mejnih organov

"Pozabil sem test. Redno tedensko se testiramo, ko sem pa to ugotovil tam nekje v Kopru, sem rekel, da bom vseeno poskusil, da me pravzaprav zanima, kakšne postopke Hrvati izvajajo. Tudi glede na to, da sem dobil kar nekaj pripomb v tej smeri, da so nekatere naše državljane na Hrvaško spustili vezano na prehod zaradi vzdrževanja oz. drugih del na nepremičninah na Hrvaškem, da nekatere niso," je minister med drugim svojo pot pojasnil tudi s tem, da je želel na lastne oči preveriti, kako dosledno sosedi Hrvati preverjajo razloge za prehod meje.

Zemljišče v Kopru ne opravičuje prihoda na mejni prehod

Ter še, da ni kršil prehajanja regijskih mej in občin, saj je v Kopru pred kratkim kupil zemljišče. "A to ne opravičuje razloga, zakaj se je v ponedeljek znašel na mejnem prehodu Sočerga. Kako bo torej slovenska policija ravnala v tem primeru, še ni jasno," je za našo televizijo poročala Nataša Žunić.

Minister Hojs pred zaprtimi hrvaškimi vrati