Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sorodna novica V prvem tednu za delovanje STA-ja zbrali 189.000 evrov

Na pred kratkim objavljeni lestvici o medijski svobodi nevladne organizacije Novinarji brez meja (RSF) je Slovenija padla za štiri mesta v primerjavi z lanskim letom. Slovenija je na 36. mestu med 180 državami, spominja SNH na svoji spletni strani. Objavili so tudi fotografijo članic in članov SNH-ja in HND-ja, ki so na balkonu novinarskega doma sredi Zagreba izobesili ključnik kampanje za zbiranje sredstev za STA – #zaobSTAnek.

Direktor STA-ja Bojan Veselinovič. Foto: BoBo
Direktor STA-ja Bojan Veselinovič. Foto: BoBo

SNH navaja, da slovenski premier Janez Janša že več kot tri mesece zavrača nakazilo z zakonom določenih sredstev za delovanje STA-ja kot javnega servisa, ki ga je ustanovila slovenska država. "Slovenska vlada svojo odločitev pojasnjuje s trditvami, da direktor STA-ja Bojan Veselinovič ne želi izročiti podatkov o poslovanju, a so ocene novinarjev in njihovih združenj, da gre za politični pritisk," dodaja SNH. Omenjajo tudi, da je cilj slovenskega premierja, da bi s "finančnim izčrpavanjem zamenjal vodstvo agencije in spremenil njen način dela ter poročanja, ki bi bolj ustrezal aktualni vladi".

Kot so dodali, je Društvo novinarjev Slovenije po večmesečni vladni ustavitvi financiranja STA-ja sprožilo kampanjo Za obSTAnek za zbiranje sredstev "za rešitev profesionalnega in neodvisnega novinarstva kot tudi za rešitev okoli sto delovnih mest".

Sorodna novica Veselinovič: "Financiranje ne more biti dobra volja ustanovitelja"; Urbanija se sklicuje na pravo

Skrb vzbujajoče stanje

"Podpiramo kolegialnost in solidarnost, še posebej v kriznih razmerah, a hkrati izražamo tudi zaskrbljenost zaradi stanja, v katerem je javni medij odvisen od zbiranja donacij in dobre volje državljanov, ki jim mora biti zagotovljena pravica do obveščenosti," so sporočili iz HND-ja.

HND in SNH se pridružujeta tudi mednarodnim novinarskim združenjem, ki že več kot leto dni opozarjajo na ogrožanje svobode medijev v Sloveniji pod vodstvom premierja Janše.