Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je danes zjutraj na sestanek povabil odgovorno urednico informativnega programa Televizije Slovenija Jadranko Rebernik, odgovornega urednika 1. programa Radia Slovenija Danijela Posleka, Igorja Pirkoviča, vodjo MMC-ja Anžeta Ančimerja in dozdajšnjo urednico uredništva MMC, ki je na sestanek prišla s sindikalnim zastopnikom Francijem Pavšerjem, zaradi česar je Grah Whatmough sestanek nato prekinil.

Dve uri pozneje je bilo uredništvo obveščeno o tem, da je Pirkovič imenovan za v. d. urednika uredništva.

Člani in članice uredništva MMC-ja ostro nasprotujemo imenovanju Igorja Pirkoviča za vršilca dolžnosti urednika uredništva portala.

Aktiv MMC-ja je že pred tedni odločno protestiral proti spremembi izvedbenega akta MMC-ja, ki ga je samovoljno objavil generalni direktor RTV Slovenija in ki spreminja način izbire in imenovanja urednika uredništva za nove medije. Ker je generalni direktor to storil brez soglasja sindikatov, obvestil pa ni niti zaposlenih na MMC-ju, je na sodišče vložena pobuda po začasnem zadržanju tega sklepa, generalni direktor pa je sindikatom obljubil pogajanja o temi. Ob tem tečejo še priprave na spremembo statuta RTV SLO, ki naj bi MMC-ju vrnil odgovornega urednika. Aktiv MMC-ja je zato prepričan, da je treba pred spremembami na mestu urednice uredništva počakati na končanje vseh teh procesov in v tem času obdržati status quo. Sprašujemo se, zakaj se želijo spremembe izvajati v takšni naglici v tem času.

Ob tem je pomembno dejstvo tudi to, da smo sredi zelo intenzivnega poročanja o vojni v Ukrajini, hkrati pa smo v predvolilnem obdobju, kar je za portal in uredništvo še posebej naporen in občutljiv čas. Vsi se prilagajamo in usklajujemo, imamo začrtane načine delovanja, zato bi taka rokohitrska menjava na mestu, kjer so potrebna leta izkušenj z delom v novih medijih in dobro poznavanje zakonitosti spletnega novinarstva, naredila MMC-ju ter posledično celotnemu RTV-ju veliko programsko škodo.Še posebej nesprejemljiva pa se nam zdi oseba, ki je bi bila imenovana na to pozicijo. Igor Pirkovič nima resnih izkušenj dela na spletnem mediju, hkrati pa ne daje videza politične nepristranskosti. Njegovo imenovanje je za nas povsem nesprejemljivo iz številnih razlogov.

Ocenjujemo, da gre za novinarja, ki je v svojem delu na javni televiziji ne zgolj odkrito pristranski, ampak izrazito navijaški v korist določeni politični stranki in njenemu voditelju. Ob tem ga je kot scenarista državnih proslav plačevala vlada in že samo zaradi tega navzkrižja interesov po našem mnenju ne more opravljati novinarskega dela na področju notranje politike, kaj šele, da bi urejal delo drugih kolegov. Poudarimo še, da Igor Pirkovič na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter širi številne vsebine, ki jih lahko označimo kot rasistične, recimo do romske skupnosti, tudi antisemitske, in bojimo se, da bo v skladu s temi stališči kot urednik skušal vplivati na vsebino na portalu.

Zaradi naštetega moramo odločno nasprotovati njegovemu imenovanju, ki ga lahko v kontekstu dogajanja na RTV Slovenija razumemo le kot način za spremembo predvolilnega poročanja portala v korist vladajoči koaliciji, predvsem stranki SDS, s katero Pirkovič pogosto sodeluje. Poudarjamo, da je spletni portal javne radiotelevizije politično neodvisen, naš kolektiv pa si prizadeva svoje delo opravljati na etičen in profesionalen način, zato je za nas kakršna koli politizacija vsebin absolutno nesprejemljiva.

Člani uredništva MMC

Kaja Jakopič je bila iz kadrovske službe obveščena, da ji je začela veljati prejšnja pogodba o zaposlitvi.

Igor Pirkovič je bil v odzivu na očitke aktiva MMC-ja za STA kratek: "Nisem vedel, da so oni kadrovska komisija."

Vodstvo RTV Slovenija ocenjuje, da sklep o razrešitvi ni potreben

Vodstvo RTV Slovenija je v odzivu na dogajanje sporočilo, da je vršilki dolžnosti urednice uredništva za nove medije na MMC RTV Slovenija Kaji Jakopič mandat iztekel 4. marca, in sicer z imenovanjem nove odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenije Jadranke Rebernik. Za njeno razrešitev tako ni potreben poseben sklep, zatrjujejo.

Dokler se ne izpeljejo vsi redni postopki imenovanja novega urednika oziroma urednice, je odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik dne 11. 3. 2022 za vršilca dolžnosti urednika uredništva za nove medije imenovala dolgoletnega novinarja, voditelja in urednika Igorja Pirkoviča, še sporočajo.

Proti imenovanju tudi kolektiv aktiva novinarjev Radia in Televizije Slovenija

Imenovanju Igorja Pirkoviča za vršilca dolžnosti urednika portala MMC RTV odločno nasprotuje tudi aktiv novinarjev Radia Slovenija, ki zahteva, da ga generalni direktor nemudoma prekliče. "Pridružujemo se mnenju kolegov z MMC-ja, da je imenovanje Pirkoviča nesprejemljivo tako iz vsebinskih kot proceduralnih razlogov. Njegovo delo je po naši oceni v nasprotju tako z novinarskim kodeksom kot s poklicnimi merili in načeli novinarske etike v programih RTV Slovenija," so zapisali v radijskem aktivu in dodali, da je imenovanje Pirkoviča po njihovi oceni nesprejemljivo tudi zato, ker je bilo izpeljano brez upoštevanja mnenja odgovornega urednika Prvega programa Radia Slovenija.

Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Kot poudarjajo, ima skladno z novim izvedbenim aktom o delovanju MMC-ja odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija pravico do izražanja mnenja o imenovanju urednika MMC-ja. "Ob tem opozarjamo, da o veljavnosti tega akta presoja Upravno sodišče, saj je pred spremembo akta moral odgovorni urednik Radia Slovenija soglašati z imenovanjem urednika MMC," so zapisali v aktivu in dodali, da je Radio Slovenija pomemben soustvarjalec vsebin na skupnem multimedijskem portalu RTV Slovenija, ki je stičišče vsebin vseh programskih enot RTV Slovenija. "Zato je logično, da pri imenovanju urednika sodeluje in z imenovanjem soglaša tudi radijska stran," so prepričani.

Iz aktiva novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija so sporočili, da podpirajo prizadevanja MMC-ja, da ponovno dobi svojega odgovornega urednika, in menijo, da pred tem menjava urednika ni potrebna. Ob tem so dodali: "Novica o imenovanju novega v. d. urednika MMC-ja pa nas je presenetila, saj je jasno politično profiliran. O tem smo obvestili tudi generalnega direktorja RTV Slovenija. Imenovanje jasno in javno usmerjenega urednika namreč oži pluralnost, ki je v vseh (informativnih) vsebinah na RTV Slovenija nujna."

DNS opozarja na pravno, moralno in profesionalno sporne postopke

Zahtevo, da se mora pred kakršnimi koli spremembami na uredniškem mestu MMC-ja najprej razrešiti pravno vprašanje postopka imenovanja urednika, v celoti podpirajo tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS). "V ta postopek je brez posvetovanja posegel generalni direktor RTV Slovenija prav zato, da bi lahko samovoljno zamenjal urednico," so zapisali v izjavi za javnost.

"Popolnoma se strinjamo tudi z argumenti aktiva o neprimernosti Igorja Pirkoviča za urednika multimedijskega centra. Imenovanje urednika, ki mu uredništvo odreka podporo, kompetence in profesionalno integriteto, je nasilje nad uredništvom in uredniško avtonomijo," opozarjajo. V DNS-ju ob tem ocenjujejo, "da se tako kot pri imenovanju Jadranke Rebernik generalni direktor znova podaja v postopke, ki so pravno, moralno in profesionalno sporni".

Sindikati opozarjajo na "rušenje notranjega in zunanjega pravnega reda RTV-ja"

Sindikat novinarjev Slovenije, Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija in
Konfederacija sindikatov javnega sektorja so na generalnega direktorja RTV Slovenija in predsednika programskega sveta Petra Gregorčiča naslovili pismo, v katerem opozarjajo, da uredništvo s kandidatom za vršilca dolžnosti urednika MMC-ja ni bilo predhodno seznanjeno, ampak ga je "generalni direktor vsilil kar v internih dogovorih".

Kot ocenjujejo, je z imenovanjem, ki mu je uredništvo MMC-ja nasprotovalo, Jadranka Rebernik neposredno prekršila drugi odstavek 63. člena Statuta RTV Slovenija, ker je imenovala kandidata, o katerem uredništvo MMC-ja ni podalo mnenja. "Še več, uredništvo je takoj, ko je bilo seznanjeno z odločitvijo, na kraju samem imenovanemu kandidatu izreklo nezaupnico," so poudarili.

V pismu so sindikati opozorili tudi, da je urednika uredništva MMC-ja imenovala odgovorna urednica Jadranka Rebernik, ki je bila 4. marca 2022 po njihovi oceni imenovana nezakonito, ker ni dobila pozitivnega mnenja uredništva, medtem ko je kandidata uredništva Mitjo Preka podprla večina delavcev uredništva. Ob tem o kandidatih ni razpravljal in soglašal niti Programski svet RTV Slovenija, kar je sicer v skladu s statutom njegova pristojnost, so dodali. Opozorili so tudi, da je v postopku na sodišču tudi izvedbeni akt generalnega direktorja, na podlagi katerega je bila urednica uredništva MMC-ja Kaja Jakopič po hitrem in protipravnem postopku zamenjana s Pirkovičem.

"Iz vaših dejanj, ki so si sledila v komaj desetih dneh, je očitno rušenje notranjega in zunanjega pravnega reda javne radiotelevizije, posebej pa ignoriranje uzakonjenih institutov avtonomije uredništev. Ravnanja so usmerjena v kadrovsko politično motivirano izbiro, čemur uredništva izrecno nasprotujejo. Ker z odločitvami povzročate že tudi programsko škodo, ne bodo pa zanemarljivi niti pravni stroški, ki bodo posledica protipravnih odločitev, vas pozivamo, da se v svojem ravnanju omejite na zakonsko določene pristojnosti," pozivajo sindikati, ki napovedujejo, da bodo uporabili vsa pravna in druga sredstva za zaščito zaposlenih, avtonomije uredništev RTV Slovenija in javnega interesa.