"Epidemijo bomo ustavili in obvladali ljudje s samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej. Modeli in napovedi epidemije ne morejo ustaviti. Lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa," poudarjajo na Institutu Jožef Stefan. Foto: EPA

Delež pozitivnih rezultatov PCR-testiranj je tako znašal 20,7 odstotka, delež pozitivnih rezultatov pri hitrih antigenskih testih (HAT) pa 9,3 odstotka.

Po podatkih vlade bolnišnično zdravljenje potrebuje 1220 bolnikov s covidom-19, 188 jih je na oddelkih za intenzivno nego. Število hospitaliziranih se je glede na včerajšnje podatke zmanjšalo za štiri, na oddelkih za intenzivno nego pa je pet bolnikov manj. Z bolnišničnega zdravljenja je bilo odpuščenih 38 ljudi.

V soboto je umrlo 40 bolnikov s covidom-19, kar je 21 več kot dan pred tem. Skupno je do zdaj v Sloveniji umrlo 3180 ljudi.

Približevanje rdečemu mejniku

V zadnjih 14 dneh so epidemiologi po podatkih NIJZ-ja potrdili 1126 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa je znašalo 1366. Po petkovih podatkih pogoje za odpiranje prvih treh razredov šol že izpolnjuje pet regij: gorenjska, obalno-kraška, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska in zasavska. Vladne odločitve bodo znane v sredini prihodnjega tedna.

Decembra sprejeti načrt sproščanja v rdeči fazi sicer predvideva odprtje muzejev, knjižnic, galerij, frizerskih in kozmetičnih salonov. Prehod iz črne v rdečo fazo je predviden ob manj kot 1350 potrjenih primerih v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih bolnikih s covidom-19.

Prehod iz črne v rdečo fazo je predviden ob manj kot 1350 potrjenih primerih v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih bolnikih s covidom-19. Foto: Zajem zaslona
Prehod iz črne v rdečo fazo je predviden ob manj kot 1350 potrjenih primerih v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih bolnikih s covidom-19. Foto: Zajem zaslona

"Epidemija upada, kar je zelo dobra novica," so v zadnji projekciji širjenja covida-19 v Sloveniji zapisali na Institutu Jožef Stefan (IJS). Dodali so, da že počasi upada tudi število sprejemov v bolnišnice, kjer se sicer še odraža tudi praznično okuževanje. "Na osnovi celostne slike in epidemiološkega modela ocenjujemo, da smo z izvajanjem ukrepov uspeli reprodukcijsko število R spustiti na približno 0,95," so zapisali raziskovalci. Trenutno je Slovenija v črni fazi, po oceni IJS-ja pa bosta predvidoma do konca naslednjega tedna izpolnjenai obe merili za prehod v rdečo fazo.

Podali so še oceno datuma prehoda v oranžno fazo – to naj bi se po trenutnih izračunih zgodilo sredi februarja. Na IJS-ju ob tem poudarjajo, da bo nadaljnji potek epidemije odvisen od vpliva sproščanja ukrepov v oranžni fazi na širjenje okužbe in da zato ni mogoče dovolj zanesljivo napovedati, kdaj bodo izpolnjena merila za preostale faze sproščanja ukrepov. "Število dnevnih pozitivnih testov je odvisno tudi od števila in narave opravljenih antigenskih testov, kar se bo v prihodnosti predvidoma močno spreminjalo, zato je negotovost ocene datuma izpolnitve kriterija povprečnega števila dnevnih pozitivnih testov še posebej velika," so zapisali.

"Epidemijo bomo ustavili in obvladali ljudje s samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej. Modeli in napovedi epidemije ne morejo ustaviti. Lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa," so še poudarili na institutu.

Zmanjšana ponedeljkova dobava cepiva

Forte: "Vsak posameznik je odgovoren za stanje epidemije v Sloveniji"

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Če bi se ta trend upadanja nadaljeval in bi dosegli merila na državni ravni, bi tudi po napovedi direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka prihodnji teden lahko začeli razmišljati o sproščanju v nekaterih regijah. Zanje so namreč določeni še dodatni pogoji oziroma vrednosti sedemdnevnega povprečja. Tega pa ta trenutek dosega šest od dvanajstih regij. Ob tem moramo biti pozorni tudi na morebitno razširitev angleškega seva koronavirusa, ki bi lahko že bil med nami.

Tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte zadnje podatke ocenjuje kot spodbudne. "Ne smemo popustiti. Tisti val med božičem in novim letom je verjetno že minil. Eno večje druženje, kjer ljudje ne upoštevajo ukrepov, nas lahko pahne nazaj. Bodimo odgovorni," je pozvala po delovnem obisku v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Namen obiska v Prekmurju je bila seznanitev z razmerami v bolnišnici, ki je zaradi covida-19 izjemno obremenjena.

Kot je povedala Fortejeva, so na ministrstvu opažali nesorazmerja po obremenitvi zaradi specifičnosti posamezne regije, zato opozarjajo na to možnost, da bolnišnice delujejo kot ena in da bolnike, za katere bi lahko bilo potrebno najbolj intenzivno zdravljenje, premeščajo v tiste regije in bolnišnice, ki še imajo prostor. Fortejeva je vesela, da je strokovna javnost spoznala, da lahko v epidemiji pomagajo druge bolnišnice. Tako bo lahko soboška, kjer so kadri izredno obremenjeni, služila regiji v sestavi, kot je danes, da zdravstveni delavci ne izgorijo.

Kot je dejala državna sekretarka, bo po napovedih direktorja k cepljenju v Splošni bolnišnici Murska Sobota pristopilo 80 odstotkov zaposlenih. "Vsak posameznik je odgovoren za stanje epidemije v Sloveniji. Vsi hočemo, da se otroci vrnejo v šolo in vrtce. Nosimo maske, izogibajmo se nepotrebnim stikom in pristopimo k cepljenju," je državljanke in državljane pozvala Fortetova.

Kaj napovedi pomenijo za načrtovanje nadaljnjih ukrepov?

Cilj: manj kot 300 okuženih na dan

Kot je pojasnil Janez Žibert iz sledilnika za covid-19, smo od konca epidemije še daleč, cilj pa nam mora biti omejiti virus do te mere, da bo manj kot 300 okuženih na dan in bodo epidemiologi lahko sledili stikom. Sproščanje bo počasno. "Zelo počasi bomo prehajali iz ene faze v drugo fazo, ampak prav gotovo se bomo samo s cepljenjem lahko premaknili, kot kažejo številke," je dejal Žibert.

Cepljenje pa se bo zaradi napovedanega zmanjšanja dobav Pfizerjevega cepiva v prihodnjih tednih upočasnilo. Vsak teden bomo namreč dobili za približno četrtino manj dogovorjenih količin cepiva, kar pa bo zadoščalo za drugo cepljenje tistih, ki so bili cepljeni prvi.

Z današnjim dnem je sicer začel veljati odlok o podaljšanju epidemije za 60 dni.

Kako nam kaže tri mesece od druge razglasitve epidemije?
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Tudi danes poostren policijski nadzor

Policija tudi danes poostreno nadzira spoštovanje protikoronskih odlokov na priljubljenih izletniških točkah. Sobota je minila brez pretirane gneče. Policisti so kljub temu ugotovili nekaj kršitev odlokov, a veliko manj kot pred tednom dni.

V soboto v priljubljenih turističnih krajih gneče ni bilo. Foto: BoBo
V soboto v priljubljenih turističnih krajih gneče ni bilo. Foto: BoBo

Tudi danes je v Kranjski Gori potekalo smučarsko tekmovanje za Zlato lisico. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, je prva kontrola v smeri Kranjske Gore tako kot v soboto postavljena že na Hrušici. Za izvedbo nalog policije je skrbelo večje število policistov, svojo varnostno-rediteljsko službo pa je na območju tekmovališča zagotavljal tudi organizator.

Policisti so dodali, da so bile razmere v soboto pohvalne.

Nedeljski nadzor turističnih točk
Okužen tudi v. d. direktorja Policije

Po poročanju portala 24ur.com je z novim koronavirusom okužen tudi vršilec dolžnosti direktorja Policije Andrej Jurič in je zato v samoizolaciji. Že v soboto smo poročali o okužbi direktorja Sove Janeza Stuška. Ker je bil Stušek v petek na seji parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, vseh devet članov Knovsa zdaj čaka testiranje. To utegne vplivati na za sredo predvideno glasovanje o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše, ki jo je z 42 podpisi vložila Koalicija ustavnega loka. O tem bo po besedah predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča v torek odločil kolegij.