Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

"Ko delimo osebne podatke, moramo to početi s tresočo roko," je poudarila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik in ob tem posameznike pozvala, naj uveljavijo pravice s področja osebnih podatkov, torej da od upravljavcev osebnih podatkov, denimo javnih institucij in spletnih ponudnikov, zahtevajo, naj jim sporočijo, katere njihove podatke obdelujejo in zakaj.

Evropski dan varstva osebnih podatkov je sicer namenjen ozaveščanju o varstvu osebnih podatkov in s tem povezanih pravicah, so poudarili pri Informacijskem pooblaščencu. Svet Evrope je na današnji dan leta 1981 sprejel Konvencijo o varstvu posameznika glede na avtomatsko obdelavo osebnih podatkov. To je prvi mednarodni pravni akt o varstvu osebnih podatkov, ki je varstvo osebnih podatkov opredelil kot temeljno pravico.

Med najpogostejšimi težavami spletnih uporabnikov so po podatkih Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT investicijske prevare s kriptovalutami, izsiljevanje z intimnimi posnetki in lažne spletne trgovine. Uporabnike opozarjajo, naj bodo pozorni, komu posredujejo osebne podatke, saj ti odpirajo vrata spletnim prevaram.

Informacijski pooblaščenec je sicer lani prejel 1443 novih prijav in pritožb zaradi suma kršitve varstva osebnih podatkov. To je 17,6 odstotka več kot leta 2022, ko so po podatkih letnega poročila prejeli 1190 zadev s področja suma kršitev varstva osebnih podatkov. Letošnji evropski dan varstva osebnih podatkov mineva v duhu uveljavitve novega zakona o varstvu podatkov. Ta je pred enim letom med drugim za pooblaščene osebe vpeljal dodatne pogoje za varstvo osebnih podatkov in zaostril ureditev videonadzora.