Deana Potza je predstavila delo inšpektorjev v zadnjih dveh tednih, ko so se ti osredotočili na preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Deana Potza je predstavila delo inšpektorjev v zadnjih dveh tednih, ko so se ti osredotočili na preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

Posamezniki dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT ne želijo izkazovati, nekateri pa izražajo nezadovoljstvo nad tistimi, ki so zadolženi za nadzor, so sporočili z inšpekcijskih služb, ki so predstavile rezultate strožjega nadzora. Inšpektorji morajo dosledno nadaljevati strožji nadzor izpolnjevanja pogojev preboleli, cepljeni, testirani (PCT), saj bodo s tem pripomogli k izboljšanju sicer nezavidljivega zdravstvenega položaja, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, potem ko se je minister Zdravko Počivalšek skupaj z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom seznanil z rezultati strožjega nadzora nad izpolnjevanjem pogoja PCT.

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je na vladni tiskovni konferenci razložila, da so inšpektorji v zadnjih dveh tednih poostreno nadzirali izvajanje oz. spoštovanje pogoja PCT. Med 18. in 31. oktobrom so tako opravili za najmanj 30 odstotkov več nadzorov kot v tednu oz. dveh prej. Največ nadzorov stavb glede izpolnjevanja pogoja PCT je opravil inšpektorat za delo, 1279, sledi inšpektor za varovanje pred naravnimi in drugimi nesrečami (1233), nato pa tržni (1170) in zdravstveni inšpektorat (937 nadzorov). Pri osebah pa je največ nadzorov opravil tržni inšpektorat, sledi mu šolski, je naštela Potza.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V zadnjem tednu so izrekli 585 ukrepov (15 plačilnih nalogov po zakonu o prekrških, 3 odločbe z izrekom opomina, 4 odločbe z izrekom globe, 186 opozoril po zakonu o prekrških in 377 opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru) zaradi neizpolnjevanja PCT-pogoja. Nadzor so izvajali v gostinstvu, trgovini, šolah, bencinskih servisih, poštah, v avtomehaničnih delavnicah ipd. "Med kršitvami je šlo za nepreverjanje oz. ne dovolj natančno preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT uporabnikov ali zaposlenih, za odsotnost ustreznih obvestil, za neizpolnjevanje pogoja PCT pri zaposlenih in podobno," je razložila zdravstvena inšpektorica.

Predstavila je tudi nadzor nad nočnimi klubi. Nekatere točke je v enem dnevu ali večeru obiskalo več inšpektorjev, izvedli so tudi t. i. navidezne nakupe. "Nočni lokali so večinoma imeli organizirano varnostno službo, ki je preverjala izpolnjevanje pogoja PCT in tudi osebne dokumente, kršitev tam niso ugotovili," je razložila.

Samo na oba praznična dneva so izdali sedem plačilnih nalogov, v drugih primerih pa izrekali opozorila – in v nekaterih primerih še isti večer preverili, ali so bila neskladja odpravljena. "Nadzor gostinskih lokalov je pokazal nepravilnosti v 29 primerih, večinoma so se kršitve nanašale na neuporabo ali napačno uporabo zaščitnih mask pri zaposlenih, ki pa so si jih po opozorilu inšpektorja ustrezno namestili," je dejala Potza in dodala, da so manjkala tudi opozorila o nujnosti izpolnjevanja PCT-zahtev, natakarji niso ustrezno preverili izpolnjevanja PCT-pogojev pri gostih.

Zdravstveni inšpektorat je obiskal več kot 100 namestitvenih objektov, tako večje kot turistične kmetije in kampe, neskladnosti niso ugotovili.

Skupno so v teh 14 dneh opravili 7671 nadzorov, delež neskladij je bil 10,5-odstoten, izrečenih je bilo 87 prekrškovnih sankcij, 353 opozoril po zakonu o prekrških, 19 upravnih odločb in 613 upravnih opozoril. Inšpektorji so tako opravili nadzor spoštovanja pogoja PCT v več kot 7000 objektih in nad več kot 28.000 ljudmi, je še navedla.

Zaradi vnovične kršitve začasno zaprli bencinski servis in trgovino

Če so inšpektorji prej predvsem opozarjali, so zdaj začeli izdajati globe, če opozorila niso zalegla. Deana Potza je izpostavila primer s 3. novembra, ko je ena od inšpektoric opravila ponovni nadzor na eni od bencinskih črpalk, ki je bila 27. oktobra že opozorjena zaradi iste neskladnosti. "Ker je inšpektorica znova zaznala kršitve, je z ustno odločbo opravljane dejavnosti prepovedala," je dejala Potza.

Ta primer iz območne enote Koper Postojna je potrdila tudi Martina Gašperlin, v. d. glavne tržne inšpektorice TIRS-a, ki je dodala še, da je prav danes "prejela informacijo, da je inšpektorica ljubljanske enote zaprla trgovino z ustno odločbo do odprave nepravilnosti". Odločitev inšpektorja pa je, ali bo ob zaprtju dodelil tudi globo, najmanj 4.000 evrov.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poziv ljudem, naj pokažejo PCT pri vhodih

Nadzorovanje preverjanja pogoja PCT je po besedah Martine Gašperlin absolutna prioriteta tržnih inšpektorjev, ki so zato tudi povečali število nadzorov. Nadzore opravljajo tudi ob koncih tedna ter v popoldanskih in večernih urah in to bodo še nadaljevali, je napovedala. V zadnjih dveh tednih so po njenih besedah izdali 220 izdanih upravnopravnih opozoril in večina kršilcev je takoj odpravila nepravilnosti. "A ker vemo, da se to lahko dnevno spreminja, da lahko en dan pregledujejo PCT, naslednji pa ne več, bomo nadaljevali nadzor," je oddala.

Ob tem je glavna tržna inšpektorica nagovorila tudi vse potrošnike in uporabnike storitev, naj ponudnikom blaga in storitev pomagajo s tem, da jim že ob vhodu sami pokažejo potrdilo o izpolnjevanju PCT-pogoja, "saj je tudi njim težko, da morajo pregledovati ta dokazila. Razumem, da so v stiski, in bodimo toliko razumni ter jim pomagajmo pri tem," je poudarila.

Sedem ponarejenih potrdil, zagrožena kazen do treh let zapora

Stanislav Vrečar. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Stanislav Vrečar. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Policija je pretekli teden obravnavala sedem primerov ponarejenih potrdil za izpolnjevanje pogoja PCT, je na novinarski konferenci vlade dejal namestnik generalnega direktorja policije Stanislav Vrečar. Ponaredkov niso našli samo na meji, kot je bila v preteklosti večinska praksa, temveč tudi v notranjosti države. Na mejnih prehodih Jelšane in Obrežje so odkrili tri primere ponarejenega potrdila o PCR-testiranju. Dva primera potrdila o prebolevnosti so našli na mejnih prehodih Obrežje in Rogatec. V notranjosti pa so zaznali dva primera ponarejenih potrdil o opravljenem hitrem antigenskem testu. Prvi primer so policistom odstopili zdravstveni inšpektorji, ki so preverjali trgovca. Drugi primer pa so jim odstopili pravosodni policisti, odkrili so ga v prevzgojnem zavodu.

Od začetka epidemije oziroma uvajanja tovrstnih ukrepov nasploh policisti zaznavajo večje število ponarejenih potrdil, povezanih s PCT pogoji, je povedal Vrečar. Poudaril je, da vsak, ki ponaredi javno listino, jo hrani ali uporabi kot pravi, stori kaznivo dejanje ponarejanja javne listine. Zagrožena kazen znaša do tri leta zapora. Policisti v okviru preiskave suma kaznivega dejanja preverja vse okoliščine, vključno s tem, od kod je ponarejena listina prišla, da najde tudi ponarejevalca, če je to druga oseba. Vrečar je pozval javnost, da če naleti na primer ponarejanja, naj o tem obvesti najbližjo policijsko postajo. Za konec je poudaril, da so ukrepi namenjeni omejevanju širjenja virusa, to pa lahko storimo le skupaj.

Poostren inšpekcijski nadzor

Ministra: Trdno verjameva, da lahko s skupnimi napori preprečimo zapiranja

"S poostrenim nadzorom želimo ljudi opomniti, naj se vedejo previdno in preventivno," opominjajo na gospodarskem ministrstvu in dodajajo, da so sredstva, s katerimi se lahko zaščitimo, vedno na voljo. Odgovornost, da skrbimo za svoje zdravje in za zdravje bližnjih, pa je po njihovem mnenju na nas samih.

"Trdno verjameva, da lahko le s skupnimi napori preprečimo morebitna zapiranja. Slovenska družba si namreč ne more privoščiti vnovičnega strogega omejevanja ali zaustavljanja gospodarskih dejavnosti," sporočata ministra Počivalšek in Koritnik. Ob tem sta dodala, da se zavedata, da z inšpekcijskim nadzorom ni mogoče zajeti vseh okoliščin, kjer bi se lahko okužba prenašala, zato znova pozivata vse državljane, naj ravnajo odgovorno in dosledno upoštevajo pogoj PCT ter ravnajo samozaščitno.