Foto: Inštitut 8. marec/Črt Piksi
Foto: Inštitut 8. marec/Črt Piksi

Na Inštitutu 8. marec so predlog zakona, ki ga podpirajo tudi opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB ter neparlamentarna stranka Gibanje Svoboda, v parlamentarni postopek vložili pred dvema tednoma. V sredo so organizirali zbiranje po vsej državi, njihov cilj pa je zbrati 60 tisoč podpisov. "Želimo pokazati, da nam ni vseeno. Želimo odpraviti škodljive spremembe trenutne oblasti in pokazati, koliko nas je, ki se za to borimo," je v sporočilu za javnost poudarila članica programskega odbora Inštituta 8. marec Maja Koražija.

Sorodna novica Inšpektorat zaradi domnevnih kršitev volilne zakonodaje sprožil postopek zoper Inštitut 8. marec

Ob tem so na inštitutu poudarili, da so od začetka zbiranja podpisov deležni pritiskov od oblasti. Predstavniki koalicije namreč trdijo, da je zbiranje podpisov nezakonito, ker da je del neprijavljene predvolilne kampanje. Inštitut je v povezavi s tem dobil tudi poziv za pojasnila od inšpektorata za notranje zadeve. Članica programskega odbora Neža Dvorščak je v sporočilu navedla, da niso stranka in da nimajo predvolilne kampanje.

Sicer pa je inštitut skupaj s Sindikatom taksistov ta teden predstavil aplikacijo, prek katere bodo lahko tisti, ki težko pridejo do volišč, poiskali solidarnostne prevoze taksistov in drugih. Tako začenja akcijo iskanja za to pripravljenih prostovoljcev.