Slovenska družina je v Egipt vstopila čez mejni prehod Rafa, prek katerega tujci in Palestinci z dvojnim državljanstvom v omejenem obsegu lahko zapuščajo Gazo. Foto: Reuters
Slovenska družina je v Egipt vstopila čez mejni prehod Rafa, prek katerega tujci in Palestinci z dvojnim državljanstvom v omejenem obsegu lahko zapuščajo Gazo. Foto: Reuters

"Za nami je uspešna, huda in težka evakuacija – z veseljem sporočam, da je tričlanska slovenska družina v dobri oskrbi in na varnem," je v izjavi za medije povedala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Pojasnila je, da so iz varnostnih razlogov in v želji po ohranitvi zasebnosti družine evakuacijo, ki je sicer potekala pred dnevi, javnosti razkrili šele zdaj. Kot so sporočili z ministrstva, je družina v stik z njimi stopila 2. novembra.

Fajon je dodala, da e že tako zahtevno evakuacijo močno oteževalo to, da sta bila dva od treh družinskih članov poškodovana, od tega družinska članica huje. Po navedbah virov na ministrstvu je bila ženska poškodovana v napadih na Gazo. Ministrstvo je bilo v času evakuacije ves čas v komunikaciji s slovenskima veleposlaništvoma v Izraelu in Egiptu ter s pisarno v Ramali, pomagali pa so si tudi s humanitarnimi organizacijami.

Vršilec dolžnosti vodje konzularnega sektorja ministrstva za zunanje in evropske zadeve Viktor Mlakar je pojasnil, da je velik izziv predstavljala že sama komunikacija z družino, ki je oblegano palestinsko enklavo ob pomoči egiptovskih in izraelskih oblasti zapustila čez mejni prehod Rafa na jugu Gaze. "Pot s severa Gaze do juga je trajala približno osem ur," je pojasnil Mlakar in pri tem poudaril, da je bila pot uspešna predvsem zaradi velike iznajdljivosti in poguma slovenske družine.

Po vstopu v Egipt so bili slovenski državljani do Kaira prepeljani z reševalnim vozilom, trenutno pa je huje poškodovana oseba v bolnišnični oskrbi. Družina po Mlakarjevih pojasnilih čaka na odhod v Slovenijo. Po neuradnih informacijah je ob tem v Gazi ostal en član evakuirane slovenske družine, ki ni slovenski državljan.

Iz Gaze evakuirali tri slovenske državljane

Po podatkih ministrstva v Izraelu ostaja 24 slovenskih državljanov

Ministrica Fajon je dejala, da se je v času najnovejše zaostritve bližnjevzhodnega konflikta konzularni sektor obravnaval 73 slovenskih državljanov, ki so se obrnili na ministrstvo. Pri odhodu iz Izraela so pomagali 49 ljudem, po podatkih ministrstva pa v Izraelu na lastno željo ostaja 24 slovenskih državljanov, v Libanonu pa eden.

Sorodna novica Hamas in Izrael blizu dogovora o izpustitvi dela talcev in premirju

"Ko gledamo številne civilne žrtve, več kot 13 tisoč civilistov v Gazi, od tega več kot dve tretjini žensk in otrok, je težko govoriti o sorazmernosti – gre za hude kršitve mednarodnega prava," je dogajanje komentirala ministrica, ki je ob tem sicer ponovno obsodila tudi napad Hamasa.

"Ko gledamo grobišče otrok v Gazi, smo priča kršitvam mednarodnega humanitarnega prava in Slovenija na to opozarja že dalj časa. Smo med državami, ki podarjajo – ključno je humanitarno premirje," je poudarila Fajon.

Fajon bo v kratkem obiskala Bližnji vzhod

Ministrica je tudi napovedala, da bo v kratkem obiskala Izrael in palestinska ozemlja, kjer se bo srečala s predstavniki obeh strani in se seznanila z razmerami na območju. V okviru obiska, tja odhaja s kolegom iz ene izmed držav EU-ja, se bo srečala tudi s predstavniki Egipta in Jordanije.

"Namen obiska je predvsem narediti vse, da ne pride do stopnjevanja napetosti na območju in da Slovenija aktivno sodeluje pri iskanju politične rešitve za mir," je dejala. "Edino jamstvo za izraelsko varnost je vzpostavitev palestinske države," je ponovila. "To tudi pomeni, da ne bomo podprli prisilnega razseljevanja prebivalcev Gaze ali zmanjšanja ozemlja te enklave. Prav tako se ne strinjamo z ločeno rešitvijo za Gazo in Zahodni breg, skladno z resolucijami Združenih narodov," je dodala.

Kot prioriteto je poudarila dosego humanitarnega premirja, vzpostavitev humanitarnih koridorjev, zaščito civilistov in izpustitev talcev. "Danes govorimo o grozljivi humanitarni tragediji – grobišču v Gazi," je dejala Fajon in opozorila, da je med več kot 13 tisoč civilnimi žrtvami v Gazi dve tretjini žensk in otrok. "Gre za grobe kršitve mednarodnega humanitarnega prava," je ponovila.