Foto: BoBo
Foto: BoBo

Državna volilna komisija (DVK) je zaradi okužb z novim koronavirusom pretresala mogoče rešitve za izvedbo prihajajočih volitev v državni zbor, ki bodo 24. aprila. Za tiste, ki bodo v preventivni karanteni zaradi tveganega stika, so se odločili, da lahko kljub temu pridejo na volišče v rednem času dela volišč, torej predvidoma med 7. in 19. uro, a ob ob doslednem upoštevanju zaščitnih ukrepov. Zanje torej ne bodo podaljševali dela volišč.

Tisti, ki se bodo zaradi okužbe s koronavirusom znašli v izolaciji vsaj pet dni pred volitvami, bodo lahko, tako kot drugi, ki na volišča ne morejo, poslali vlogo za glasovanje po pošti. Svoj glas bodo tako morali oddati po pošti tudi, če bi vmes covid-19 že preboleli in bi si formalno lahko skrajšali izolacijo.

Končna odločitev za aktivno okužene bo znana vsaj 25 dni pred volitvami

Največja neznanka pa ostajajo tisti, ki bodo za okužbo z novim koronavirusom izvedeli tik pred volitvami, torej manj kot pet dni prej in bodo zamudili rok za oddajo vloge za glasovanje po pošti. O teh se DVK še ni izrekel. Sprejeli pa so sklep, da bodo končno odločitev sprejeli najpozneje 25 dni pred volitvami.

Za njihovo odločitev je namreč pomemben podatek aktualna epidemiološka slika, torej ali bo predvideno število okuženih tako veliko, da bi, če jim oddaje glasu ne bi omogočili, to lahko vplivalo na izid in legitimnost volitev. Na podlagi tega se bodo odločali tudi o izvedbi glasovanja na domu, saj bi ob zelo velikem številu zahtev za glasovanje na domu lahko imeli težavo z zagotavljanjem t. i. letečih volilnih komisij.

Predsednik DVK-ja prepričan, da je rešen velik del problema

Kot je v izjavi za medije ob robu seje dejal direktor službe DVK-ja Dušan Vučko, so rešili tri četrtine problema. "Ne glede na številke," je dejal. Kajti če velja, da so na vsakega prebivalca, ki je v izolaciji, trije v karanteni, "potem smo velik problem danes rešili," je pojasnil. Ideji o podaljševanju odprtja volišč za ljudi v izolaciji po vzoru Portugalske člani DVK-ja niso bili naklonjeni. Ministrstvo za zdravje je namreč podalo jasno stališče, da nasprotujejo temu, da bi okuženi in oboleli, ki so v izolaciji, na dan volitev odhajali na volišča.

Tudi pri končnih odločitvah bodo najprej prisluhnili epidemiologom in zdravstveni stroki, izvedljivost ukrepov, ki jih bodo ti predlagali, pa bodo nato preverili še po pravni plati.
Hkrati so zaradi slabih izkušenj pri glasovanju na referendumu o vodah sprejeli odločitev, da bodo morali vsi, ki bodo zaradi zdravstvenih težav zaprosili za glasovanje na domu, predložiti ustrezno zdravniško potrdilo. "Ne glede na to, ali je čas izolacije, karantene, je bilo soglasno sprejeto, da se to uredi," je dejal Vučko.

DVK je ministrstvu za finance v soglasje poslal tudi spremembo pravilnikov o nadomestilih. Predlaga, da se zaradi izpostavljenosti epidemiološkim razmeram državljanom, ki bodo delali na voliščih in okrajnim volilnim komisijam volilnih enot določi dodatek v višini 10 odstotkov, članom volilnih odborov pa 25 odstotkov. "Pričakujemo soglasje ministrstva za finance," je ob tem dejal Vučko.