Vodja policije Andrej Jurič (na sredini) se je odločil, da bo Igorja Lambergarja (desno) na položaju zamenjal Uroš Lepoša (levo). Foto: Policija
Vodja policije Andrej Jurič (na sredini) se je odločil, da bo Igorja Lambergarja (desno) na položaju zamenjal Uroš Lepoša (levo). Foto: Policija

Uroš Lepoša je na položaju zamenjal dosedanjega v. d. direktorja NPU-ja Igorja Lambergerja. Na objavljeni razpis so se sicer prijavili trije kandidati – nekdanji prvi mož Uprave kriminalistične službe Boštjan Lindav, celjski sodnik in nekdanji tožilec Edvard Ermenc in Igor Lamberger. Ermenc je pred razgovorom s komisijo odstopil od kandidature. Posebna natečajna komisija, ki jo je vodi nekdanji predsednik policijskega sindikata Radivoj Uroševič, je po pogovorih z Lindavom in Lambergerjem oba ocenila kot primerna, vendar nihče od njiju ni bil izbran za prevzem položaja.

Kot favorit za direktorsko mesto se je sprva omenjal Lamberger, vendar naj bi si podporo zapravil, ker je stopil v bran policistom, ko so nanje ob junijskih hišnih preiskavah pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku zaradi domnevno sporne nabave zaščitne opreme z vrha vladajoče politike leteli očitki o spolitiziranosti. Lamberger je sicer je kot v. d. direktorja NPU-ja 6. maja nasledil dotedanjega direktorja Darka Muženiča, ki ga je razrešil zdaj že nekdanji generalni direktor policije Anton Travner. Muženič razrešitev zdaj s tožbo izpodbija na sodišču. Kot potencialna kandidatka za prevzem položaja se je v preteklih tednih v medijih omenjala tudi doktorica ekonomije Petra Grah Lazar, ki sicer tako kot Lepoša ni bila prijavljena na javni razpis.

Novi v. d. na policiji zaposlen od leta 1992

Z generalne policijske uprave so sporočili, da je bila primopredaja poslov že opravljena. Foto: Policija
Z generalne policijske uprave so sporočili, da je bila primopredaja poslov že opravljena. Foto: Policija

Kot so zapisali na generalni policijski upravi, ima Uroš Lepoša za seboj 28 let delovnih izkušenj v policiji. Začel je na Policijski postaji Ljubljana Center, kjer se je zaposlil leta 1992. Sprva je na postaji delal kot policist, nato pa kot kriminalist. Po končani Višji policijski šoli se je zaposlil na Policijski postaji Ljubljana Bežigrad kot pomočnik komandirja policijske postaje.

Med letoma 2008 in 2015 je bil Lepoša vodja skupine za premoženjsko kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, nato pa leta 2015 prevzel vodenje skupine za krvne in spolne delikte, prav tako v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, in sicer vse do 2019, ko se je zaposlil v Sektorju za razvoj in sistemske naloge v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi. Leta 2007 je diplomiral na Fakulteti za varnostne vede, leta 2010 pa postal magister mednarodnih in diplomatskih študij na Fakulteti za podiplomske, državne in evropske študije.

Novi v.d. vodje NPU-ja je Uroš Lepoša

Z generalne policijske uprave so sporočili še, da je bila primopredaja poslov že opravljena. Kot so zapisali, se je, "v. d. generalnega direktorja policije Jurič dosedanjemu vodji Nacionalnega preiskovalnega urada zahvalil za korektno sodelovanje, novemu vršilcu dolžnosti pa je zaželel uspešno vodenje tega izjemno zahtevnega področja policijskega dela."

Lambergarja na vrhu NPU-ja zamenjal Uroš Lepoša