Petra Grah Lazar naj bi bila favoritinja vrha notranjega ministrstva in stranke SDS. Foto: BoBo
Petra Grah Lazar naj bi bila favoritinja vrha notranjega ministrstva in stranke SDS. Foto: BoBo

Na ministrstvu uradno ne razkrivajo imen prijavljenih kandidatov, a so mediji že pretekli teden poročali, da so se na razpis prijavili trije: donedavni direktor uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav, vršilec dolžnosti direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Igor Lamberger ter višji sodnik na Upravnem sodišču v Celju Edvard Ermenc. Prav ta je od kandidature odstopil.

Kdo se bo zavihtel na čelo Nacionalnega preiskovalnega urada? Foto: BoBo
Kdo se bo zavihtel na čelo Nacionalnega preiskovalnega urada? Foto: BoBo

Posebna natečajna komisija, ki jo vodi nekdanji predsednik policijskega sindikata Radivoj Uroševič, je po današnjih razgovorih z Lindavom in Lambergerjem oba ocenila kot primerna. Končna odločitev je zdaj na vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Andreju Juriču.

NPU je ostal brez direktorja z razrešitvijo Darka Muženiča 6. maja letos. Razrešil ga je zdaj že nekdanji generalni direktor policije Anton Travner. Muženič razrešitev zdaj s tožbo izpodbija na sodišču.

Kot favoritkinjo so mediji omenjali Petro Grah Lazar

Po poročanju Roberta Škrjanca za Radio Slovenija je za favorita sprva veljal trenutni v. d. Lamberger, ki ga je na to mesto pripeljala prav nova ekipa, a je izgubil vso podporo s tem, ko je po preiskavi nepravilnosti pri nakupih zaščitne opreme in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška vzel v bran zaposlene na NPU-ju, ki naj bi, kot je zapisal, že večkrat dokazali, da njihovo delo vodita izključno načeli zakonitosti in strokovnosti ter da so pri svojem delu nepristranski, ne glede na to, kdo nastopa kot osumljenec kaznivega dejanja.

Sorodna novica Nova zamenjava v ključnih državnih organih: razrešen direktor NPU-ja

Prejšnji teden se je kot favoritinja začela omenjati Petra Grah Lazar, ki naj bi sprva postala kar vršilka dolžnosti, saj se na razpis sploh ni prijavila. Razpis bi lahko ponovili in ji tako dali možnost, da se prijavi. Grah Lazarjeva, sicer doktorica ekonomije, je na NPU-ju delala od decembra 2010 do začetka 2014, od tam je za pet let odšla na slabo banko, trenutno pa je zaposlena pri Deloitte svetovanju. Kot poročajo nekateri mediji, naj bi se že sešla tako z Janezom Janšo kot prvim policistom Andrejem Juričem, a vse vpletene strani skrivnostno molčijo.

Se je pa vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Jurič na vse skupaj odzval z zapisom, da je v svoji 34-letni policijski karieri vedno deloval strokovno in se je tudi ob nastopu funkcije zavezal, da bo sledil načelom zakonitosti ter strokovnosti in da bo ohranjal etično držo. Od imenovanja na funkcijo 1. julija letos pa da ni imenoval ali razrešil nikogar, zato so očitki o kakršnem koli kadrovanju brezpredmetni. Če pa bo koga imenoval, pa bo to izvedeno izključno na podlagi njegove lastne odločitve oziroma predloga, je še poročal Škrjanc.

Kakšna bo končna odločitev Juriča, bo morda znano že v prihodnjih dneh. Uradno obvestilo natečajne komisije naj bi prejel do konca tedna, so še navedli na ministrstvu za javno upravo.

Kdo bo postal prvi mož NPU-ja?