Pogreb Janeza Zemljariča. Foto: BoBo
Pogreb Janeza Zemljariča. Foto: BoBo

Nekdanji predsednik republiškega izvršnega sveta v zgodnjih 80. letih, podpredsednik jugoslovanskega zveznega izvršnega sveta in direktor Službe državne varnosti (SDV) v nekdanjem režimu je umrl 30. decembra na svoj 94. rojstni dan.

Na predlog nekdanjega diplomata in politika ter nekdanjega vodje kabineta predsednika Slovenije Milana Kučana, Marjana Šiftarja in drugih pobudnikov, članic in članov Izvršnega sveta SRS v obdobju med letoma 1980 in 1984, je vlada v četrtek odločila, da bodo Zemljariča pokopali z vojaškimi častmi.

Šiftar je v obrazložitvi zapisal, da je bil Janez Zemljarič nekdanji predsednik Izvršnega sveta takratne Socialistične republike Slovenije (1980–1984), "ki je ob uspešnem opravljanju številnih odgovornih dolžnosti v političnem in javnem življenju, zavzemanju za gospodarski in vsesplošni razvoj ter blaginjo Slovenije operativno vodil velike projekte trajnega nacionalnega pomena: organizacijo gradnje Cankarjevega doma, gradnjo Kliničnega centra, ljubljanske obvoznice, Hale Tivoli, začetek gradnje avtocestnega križa ter spodbujanje izvoznega gospodarstva na svetovne trge".

V SDS-u in Zboru za republiko so se na odločitev vlade, da bo pogreb Zemljariča potekal z vojaškimi častmi, odzvali z ogorčenjem. V Zboru za republiko so prepričani, da je takšen pogreb "velika sramota za Slovenijo", v SDS-u pa, da odločitev "Golobove vlade krši temeljne pravice do človekovega dostojanstva".