Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Funkcija predsednika vlade zahteva precejšnja prilagajanja zasebnega in službenega življenja. Zaradi številnih poti v tujino bo predsednik vlade občasno na pot vzel tudi družinske člane," je vlada zapisala na Twitterju že prejšnji konec tedna, ko so se pojavila prva poročila o tem, da je premierja Roberta Goloba, kjer se je udeležil vrha EU-ja, na poti v Bruselj spremljal tudi del družine. Ob tem so na Ukomu pojasnili tudi, da se "vsi stroški, od nastanitve do letalskih vozovnic, vodijo ločeno in jih predsednik vlade poravnava sam". V Bruselj je sicer Golob potoval z redno letalsko linijo.

Golob pa je v ponedeljek dejal, da se mu "zdi popolnoma normalno, in to ni normalno samo v Sloveniji, ampak v celem svetu, da se o zasebnem življenju odloča človek sam". Pojasnil je, da je naredil ob odločitvi za vstop v politiko zelo jasno razmejitev med zasebnim in službenim življenjem. Ob tem pa je dodal, da mu je "popolnoma jasno", da mora stroške poravnati sam in da ne bo imel težav s finančno platjo pokrivanja stroškov.

Dogajanje je na Twitterju komentiral tudi prejšnji premier Janez Janša. "Bilo bi prav in spodobno, da se otroke Roberta Goloba (in tudi vse druge) pusti pri miru," je zapisal. Tudi Janšo so v preteklosti, ko je opravljal vlogo predsednika vlade, na uradnih obiskih občasno spremljali družinski člani. Ob obisku Pekinga leta 2007, ko se je srečal tudi s kitajskim predsednikom Hu Džintaom sta ga, denimo, spremljali Urška Bačovnik in hči Nika.

Golob: "Vem, s katerim namenom vozim svojo družino, kamor koli grem"

"Mogoče je to stvar tudi tega, kdo pride v politiko in s kakšnimi nameni, ampak jaz teh težav nimam in natančno vem, s katerim namenom sem v politiko prišel, in enako vem, s katerim namenom vozim svojo družino kamorkoli grem," je v ponedeljek dejal Golob.

Dodal je, da je tako kot v primeru potovanja v Bruselj, kamor se je odpravil v vlogi slovenskega predsednika vlade, ravnal tudi kot predsednik uprave družbe Gen-I. "Še huje, takrat sem si svoj urnik tako prilagodil, da nisem šel nikamor, poudarjam, nikamor brez družine, ker sem bil jaz gospodar svojega urnika. Zdaj se moram prilagajati urniku in se tudi družina prilagaja mojemu urniku, in to je vsa razlika," je pojasnil.

Sorodna novica Afera Vinakras-Izola: Pivec rešena, ovaden le izolski župan

Aferi Izola in Vinakras

Javnost je bolj pozorna na vprašanja mešanja službenih in zasebnih poti tudi po aferi, v kateri se je poleti 2020 znašla nekdanja ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, ki pa je imela težave predvsem pri pojasnjevanju plačil stroškov za družinske člane, ki so bili z njo ob delovnih obiskih na Krasu in v Izoli.

Komisija za preprečevanje korupcije ji je očitala kršitve integritete, pa tudi kriminalisti so po poročanju Televizije Slovenija iz marca letos ugotovili, da plačilo njenega bivanja v Izoli iz občinskega proračuna ni bilo v skladu z zakoni. A ovadba ni doletela Pivčeve, ampak izolskega župana Danila Markočiča, so poročali. Oba sta sicer ves čas trdila, da javna sredstva niso bila oškodovana.