Profesor Rudi Rizman je doktoriral na ljubljanski filozofski fakulteti, potem pa še na Harvardu v ZDA. Raziskovalno se med drugim ukvarja z globalizacijo, nacionalizmi, človekovimi pravicami in demokracijo. Foto: BoBo
Profesor Rudi Rizman je doktoriral na ljubljanski filozofski fakulteti, potem pa še na Harvardu v ZDA. Raziskovalno se med drugim ukvarja z globalizacijo, nacionalizmi, človekovimi pravicami in demokracijo. Foto: BoBo

Stranka SDS namreč toži Rizmana zaradi njegove izjave na naši televiziji februarja lani, ko je ta med drugim dejal, da je srhljivo, da se neka stranka financira iz Madžarske. SDS zahteva preklic izjave in 8000 evrov odškodnine, saj naj bi bila njegova navedba žaljiva in neresnična.

Gospodu Janši sem hvaležen za to, da mi pripisuje tako veliko vlogo, zaradi katere lahko izgubi volitve ali vlogo predsednika vlade. Če sem nekoliko bolj resen, gre pa seveda za neki nastop, ki potrjuje njegovo ravnanje in ravnanja te stranke v smislu zagovarjanja avtoritarnih postopkov.

Rizman o avtoritarnih postopkih premierja Janše

Izjava Rudija Rizmana, da pride na čelo vlade stranka oziroma njen voditelj, ki zagovarja avtoritarne ideje, za predsednika SDS-a danes ni več sporna oziroma predmet tožbenega zahtevka, saj ga je zmotilo njeno nadaljevanje. Sporni del Rizmanove izjave se namreč glasi: "… ki ga financira seveda tudi tuja stranka oziroma tuj režim, tu mislimo seveda na madžarskega … To dejstvo je seveda srhljivo. Dejstvo, da se neka stranka financira iz tujine."

Predsednik vlade je na zaslišanju poudaril, da se SDS ne financira iz tujine, da je financiranje strank iz tujine prepovedano in da je stranka vrnila sporno posojilo, ki ga je vzela pri Dijani Đuđić, in tudi poravnala kazen za prekršek. Rizmanova izjava pa po njegovem mnenju nima zveze s svobodno izraženo kritiko, ampak gre za obtožbe nezakonitega ravnanja, zaradi česar je trpel ugled SDS-a. Janša izjave pred kamero ni želel dati, enako zastopnik njegove stranke.

"Gospodu Janši sem hvaležen za to, da mi pripisuje tako veliko vlogo, zaradi katere lahko izgubi volitve ali vlogo predsednika vlade. Če sem nekoliko bolj resen, gre pa seveda za neki nastop, ki potrjuje njegovo ravnanje in ravnanja te stranke v smislu zagovarjanja avtoritarnih postopkov," je pred sodiščem za TV Slovenija dejal profesor Rizman.

In dodaja, da si kot aktiven državljan jemlje pravico do svobode izražanja in da si ne predstavlja, da v demokratični družbi ne bi mogli razpravljati o aktualnem dogajanju brez sankcioniranja.

Janša se je na kamniškem sodišču soočil z akademikom Rizmanom