Komisija obravnava lobistične stike Janeza Janše

V državnem zboru je potekala seja komisije za nadzor javnih financ, na kateri so na zahtevo poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezanih poslancev obravnavali sum na netransparentne in potencialno koruptivne lobistične stike Janeza Janše z dobavitelji v zdravstvu.

Spletni portal Necenzurirano je namreč julija poročal, da premier na otoku Mavricij že več let dopustuje in igra golf skupaj z največjimi dobavitelji v zdravstvu, med drugim tudi z znanim lobistom Božom Dimnikom in poslovnežem Andrejem Marčičem. Ravno Marčičevo podjetje Integralis se je lani jeseni po poročanju portala prijavilo na dva razpisa generalnega sekretariata vlade za celovito prenovo podatkovnega centra in njegovo nadgradnjo.

Janša se seje v parlamentu danes ni udeležil. Podjetnik Andrej Marčič, ki ga na sejo ni bilo zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom, pa je komisiji poslal pismo, v katerem je med drugim zapisal, da je Janšo na Mavriciju srečal povsem po naključju.

Brez epiloga

Poslanec LMŠ-ja Robert Pavšič je dejal, da so se ob pismu pojavila številna podvprašanja, na katera bo treba odgovoriti. Izpostavil je, da je Slovenijo zaznamovalo 30 let korupcijskih dogodkov, ki so skoraj vsi ostali brez epiloga. "Je v tej državi politiki in politikom res dovoljeno prav vse," se je spraševal. Dodal je, da se afere stalno ponavljajo, namesto da bi politiki ločevali zasebno in javno življenje. Prepričan je, da je to prakso treba prekiniti.

Predstavnik vlade, nekdanji generalni sekretar vlade, danes pa državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič je glede posla s podjetjem Andreja Marčiča zagotavljal, da so bile tehnične razmere na generalnem sekretariatu vlade, ko je sam prevzel vodenje, slabe. "V polovici dvoran tehnologija za zvočno snemanje ni delovala ali je delovala pomanjkljivo," je povedal. Po njegovih besedah so postopek zamenjave zastarelih računalniških strežnikov predlagali v oddelku tehnike, postopek pa so vodili v pravni službi.

Pavšič pa je ob tem spomnil na obvezen informativni dan predstavitve tehničnih podrobnosti razpisa, ki so se ga morali za prijavo na razpis udeležili ponudniki. V enem od razpisov je bil informativni dan 25. septembra, torej le tri dni po objavi razpisa. Predalič je odgovoril, da od drugih podjetij ni bil predlagan niti en postopek za revizijo postopka.

Foto: Matej Grah/DZ
Foto: Matej Grah/DZ

Počakali bodo na Janšo

Sejo so poslanci prekinili. Počakali bodo na termin, ko se bo razprave lahko udeležil tudi Janša.

Pavšič je zato predlagal, da komisija danes glasuje le o treh od štirih predlaganih sklepov in člani komisije so se strinjali. Računskemu sodišču pa so priporočili, naj pregleda omenjeni posel med generalnim sekretariatom vlade in izbranim podjetjem.

Preverjanje lobističnih stikov Janše