Na približno uro trajajočem shodu za Ukrajino se je na ljubljanskem Kongresnem trgu zbralo več sto ljudi, po množičnosti pa je shod lahko primerjal s torkovim Shodom za mir nevladnikov na Trgu republike. Le da je bilo morda tokrat slišati in videti več ukrajinskih državljanov.

Med govorniki sta oba podpredsednika vlade Matej Tonin in Zdravko Počivalšek, glavni govorec pa je bil premier Janez Janša, ki je v skoraj četrturnem govoru hvalil odpor Ukrajincev, ga primerjal s slovenskim med osamosvojitveno vojno in nanizal razloge, zakaj se je ruski predsednik Vladimir Putin odločil napasti Ukrajino.

Poleg vladnega vrha so zbrane nagovorili še predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ukrajinski veleposlanik v Ljubljani Mihajlo F. Brodovič in predsednik društva Ljubljana-Kyiv Jevgenij Gorešnik. Program pa je povezovala SDS-ova poslanka Eva Irgl.

"Opogumlja nas pogum Ukrajincev, ki se goloroki postavljajo pred tanke. To nas spominja na pogumne Slovence v Vipavski dolini pred 30 leti, ko je bila Slovenija pred podobno preizkušnjo. Ko smo Slovenci takrat videli, da smo enotni in pogumni, smo vedeli, da bomo uspeli," je poudaril Janša in opomnil, da se v Ukrajini tokrat ne borijo samo za svobodo, demokracijo in evropsko prihodnost, temveč se borijo za življenje. "Če je ogroženo življenje, je ogroženo vse."

"Na desettisoče moških, ki delajo po Evropi, se danes vrača domov branit Ukrajino. V vojni lahko premagaš nekoga, ki se umika in beži, ne moreš pa premagati nekoga, ki se iz varnih evropskih mest vrača domov branit domovino," je še dejal Janša in pozval, da je treba narediti vse, "da bo vojna čim krajša, da pride do pogajanj, miru, umika ruske vojske iz Ukrajine in da se vzpostavi mir, v katerem bo mogoče urine kazalce vrteti naprej, ne pa nazaj".

"V zadnjih dneh vidim popolnoma spremenjeno Evropo. To, kar prej ni bilo mogoče, je danes mogoče. 27 držav članic EU-ja je enotnih. Stojimo trdno skupaj," je še poudaril.

Tonin: Putin želi vrnitev v preteklost

Minister za obrambo Matej Tonin je poudaril, da se bosta z obstankom Ukrajine obdržali tudi svoboda in demokracija. "Vsak dan, ko ukrajinsko ljudstvo zdrži, smo bližje zmagi in je bližje mir," je poudaril. V svojem govoru je k protivojnim protestom pozval tudi Ruse, ki vojni nasprotujejo.

"Putinovi vojaki lahko rušijo mostove, ne morejo pa vzeti sanj po boljšem jutri, svobodi in Ukrajini v EU-ju. Putin očitno želi v preteklost in obuditev Sovjetske zveze in pri tem tepta vse, kar mu stoji na poti. A vsak dan, ko ukrajinsko ljudstvo vzdrži, smo bližje zmagi in miru," je dejal Tonin.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je zbranim povedal, da ga žalosti, da je v tretjem tisočletju mogoče za dosego svojih ciljev pobijati ljudi.

"Na današnjem dogodku izkazujemo moralno podporo Ukrajini. Verjemite pa, da Slovenija ves čas dela vse, kar je v naši moči, da skupaj s partnerji ustavimo agresijo. Slovenija je v prvi vrsti tistih, ki bodo naredili vse, da se ta morija ustavi. Vse. Brez polovičarstva. Brez kalkuliranja," je poudaril.

Shod v podporo Ukrajini, prenos

Evropa pozna ceno svobode

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je spomnil, da Evropa pozna ceno svobode. Plačali jo bomo, "a ne bomo dopustili, da začnejo padati domine svobode in demokracije. Če danes ne bomo pomagali Ukrajincem, se moramo začenjati pripravljati na vojno na lastnih tleh."

Predstavnik Kulturnega društva Ljubljana-Kijev Jevgenij Gorešnik je zbranim pojasnil, da si želi Ukrajina postati del civiliziranega sveta in članica Evropske unije. "Verjamem v našo zmago, verjamem v našo skupno evropsko prihodnost," je dejal ter se Sloveniji in svetu zahvalil za podporo, tudi premierju Janši, ker se je zavzel za pridružitev Ukrajine EU-ju. Za to je požel bučen aplavz zbranih.

Ukrajinski veleposlanik v Ljubljani Mihajlo Brodovič pa je med drugim poudaril, da se usoda Evrope trenutno odloča v Ukrajini, ter se svetu in Sloveniji zahvalil za podporo.

"Dejansko je to podpora za vse uboge otroke, za vse ljudi, ki se borijo. Ukrajina je na naših tleh, to je Evropa," je za Radio Slovenija povedala udeleženka shoda. Druga udeleženka pa je dejala, da jo je to, "kar se dogaja Ukrajincem, tako prizadelo, kot da bi se to njej dogajalo". "Upam, da bodo zmagali," je dejala.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj. tukaj.

Shod v podporo Ukrajini na Kongresnem trgu v Ljubljani
Shod v podporo Ukrajini