Vladna ekipa se je dopoldne sešla na delovnem posvetu na gradu Brežice. Foto: Vlada RS
Vladna ekipa se je dopoldne sešla na delovnem posvetu na gradu Brežice. Foto: Vlada RS

Premer Janez Janša je v okviru vladnega regijskega obiska v Posavju po delovnem posvetu in obisku na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru v izjavi za medije poudaril, da je Posavje regija z veliko značilnostmi, ki se je prebila na slovensko povprečje. "Posavje je še dobrih deset let nazaj zaostajalo za slovenskim povprečjem po razvitosti za 12 odstotnih točk, danes pa je na ravni slovenskega povprečja, kar je velik uspeh," je ocenil.

Dodal je, da ima regija še nekaj pomembnih izzivov, ključni pa so vezani na energetiko. Po njegovih besedah seveda ni mogoče celotnega razvoja graditi na energetiki. "Turizem je ena tistih dejavnosti v Posavju, ki ima veliko perspektivo, nadgrajuje vse te razvojne priložnosti, ki jih prinaša energetika in nekatere druge gospodarske panoge. Ne nazadnje tu ni le slovensko zaledje, temveč tudi zaledje milijonskega mesta v sosednji državi," je dejal Janša in dodal, da ga veseli, da je bil na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru prisoten pri podpisu pisma o nameri, ki obeta, da se bodo kapacitete te fakulteta razširile.

Vladni predstavniki so sicer skupno podpisali tri pisma o nameri – ob nameri glede naložb brežiške Fakultete za turizem, še za gradnjo novega namakalnega sistema v občini Krško in gradnjo mostu čez Krko ter obnovo ceste Podbočje–Kostanjevica. "Če potegnemo črto pod vsem tem, kar smo danes slišali na seji vlade, ki je ocenjevala razvojne potenciale Posavja, gre za regijo z zelo zanimivimi razvojnimi priložnostmi v prihodnje," je še dejal Janša, ki se je v okviru obiska udeležil tudi delovnega kosila s posavskimi župani in v Radečah obiskal podjetje Jomi Labels.

Drugi blok JEK-a, HE Mokrice, prometna infrastruktura in protipoplavna varnost

Vladna ekipa se je dopoldne najprej sešla na delovnem posvetu na gradu Brežice, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji pa so se nato razkropili po regiji in ločeno obiskali več podjetij, zavodov in občin. Posavski župani so se na delovnem srečanju s predstavniki vlade pogovarjali o perečih težavah Posavja. Pri tem so župani izpostavili težave s prometno in železniško infrastrukturo, obnovo železniške proge Dobova–Zidani Most ter železniških postaj Sevnica in Krško ter tudi gradnjo brežiške obvoznice in tretje razvojne osi.

Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Aleš Mihelič je po dogodku povedal, da gradnja tretje razvojne osi v srednjem delu zamuja zaradi težav z umeščanjem trase v prostor. "Nismo tako daleč, kot bi si sami želeli, da bi lahko začeli gradnjo tretje razvojne osi v Posavju," je dejal Mihelič. Po njegovih besedah so se z župani dotaknili tudi energetske tematike, saj je Posavje področje, ki je močno obarvano z energetskimi zgodbami, in se strinjali, da je zato ta regija energetsko zelo pomembna za Slovenijo. Med osrednjimi temami vladnega obiska je bil tudi morebitni drugi blok krške jedrske elektrarne, pa tudi protipoplavna varnost in gradnja HE Mokrice ter odprava razvojnih razlik.

Obisk Posavja je vlada sklenila na javni tribuni v Kulturnem domu Krško. Brežiškega župana Molana je na dogodku, kjer je bil govor o razvojnih možnostih, zanimalo, kakšne naložbe vlada načrtuje v brežiško bolnišnico. Med prihodnjimi naložbami je zdravstveni minister Poklukar poudaril gradnjo prizidka, v katerega bodo umestili interni in ginekološki oddelek in pridobili nove prostore za fizioterapijo, medtem ko bodo stari del med drugim preuredili za potrebe kirurgije. Za naložbo, ki bo stala od 14 do 18 milijonov evrov, trenutno dokončujejo investicijsko dokumentacijo, je povedal.

Sodelujoče pa je tudi zanimalo, kaj bo v Krškem čez 20 ali več let, ko bodo zaprli jedrsko elektrarno. "Čez 20 let bo nuklearna energija prispevala še več, če vprašate mene," je odgovoril premier Janša.

Počivalšek: Ta regija je izredno perspektivna

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v okviru regijskega obiska med drugim obiskal podjetji Marsi Group v Jesenicah na Dolenjskem in Plastoform Blanca, v Sevnici pa se je pogovoril s predstavniki več tamkajšnjih podjetij. "Ta regija je izredno perspektivna, zanimiva, temelji na energetiki, proizvede tretjino potrebne slovenske električne energije, močna je v kovinskopredelovalni industriji, v zadnjem času vedno bolj tudi v živilskopredelovalni. Če temu dodamo še kmetijstvo, gre za eno kompletno regijo," je minister dejal za Televizijo Slovenija.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je z županom Občine Metlika Darkom Zevnikom podpisal pismo o nameri za povečanje prometnih in varnostnih razmer na območju občine, kmetijski minister Jože Podgoršek pa je obiskal hribovsko kmetijo Martinovi in se udeležil sestanka na občini Krško.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je obiskal več institucij, med drugim Varstveno delovni center Krško in Večgeneracijski center Brežice. Državni sekretar na šolskem ministrstvu Mitja Slavinec je obiskal Strokovno izobraževalni center Brežice, na Fakulteti za energetiko pa je sodeloval pri otvoritvi nove raziskovalne opreme, državni sekretar infrastukrurnega ministrstva, državni sekretar z infrastrukturnega ministrstva Anton Harej pa si je ogledal Krakovski gozd, se srečal s predstavniki kmetijske zadruge Sevnica in obiskal podjetje Tanin. Božo Predalič, državni sekretar na notranjem ministrstvu je obiskal mejna prehoda Slovenska vas in Obrežje, PU Brežice, postajo mejne policije Bistrica ob Sotli, srečal pa se je tudi z županom občine Sevnica Srečkom Ocvirkom.

Zdravstveni minister obiskal brežiško bolnišnico

Minister za zdravje Janez Poklukar je skupaj z državnim sekretarjem Francem Vindišarjem obiskal Splošno bolnišnico Brežice in z njenim vodstvom govoril o viziji zdravstvene ustanove. Sestanek je potekal tudi v luči pogovorov o naložbah, širitvi in prenovi negovalnih prostorov ter zdravniških storitev, hkrati pa tudi o nakupu nove naprave za magnetno resonanco.

Kot je dejal minister, ima Splošna bolnišnica Brežice sicer 29 covidnih bolnikov, kar je velik delež glede na njeno velikost. Ob tem je pristavil, da s preprečevanjem širjenja virusa tudi obvladujejo razvijanje njegovih novih različic, kar je izredno pomembno, saj omikron različica po njegovem prepričanju ne bo zadnja, "s katero imamo opravka". Minister je še menil, da so najboljše orožje v boju z epidemijo cepljenje, zaščitne maske, upoštevanje medsebojne razdalje, omejevanje stikov, uporaba razkužila in, kjer je le možno, delo in doma ter redno testiranje.

Minister in državni sekretar sta v nadaljevanju obiskala še Zdravstveni dom Krško in se sestala s predstavniki primarnega zdravstva. Poklukar se bo zvečer udeležil še javne tribune v Krškem ob zaključku vladnega obiska.

Minister Simoniti zavrnil novinarje: "Ne morem, sem bolan"

Minister za kulturo Vasko Simoniti se je v Boštanju ob Tariškem dvorcu seznanil z željami družbe Silico po širitvi proizvodnje, ogledal pa si je tudi grad Pišece, ki po dveh desetletjih še vedno ni obnovljen. Minister je ob obisku dejal, da je denar za dokončanje zagotovljen.

Minister je po uvodnem vladnem posvetu na gradu Brežice sicer zavrnil izjavo za medije. Kot je dejal, zato, ker "je bolan". Na ministrstvu za kulturo so pozneje na novinarsko vprašanje o tem pojasnili, da se je ministru mudilo na naslednji sestanek, medtem ko je novinar tekel proti njemu, minister pa je "z jasno zaznavnim sarkazmom dejal, da je bolan". Ob tem so zatrdili, da ni bojazni, da bi bil minister pozitiven na koronavirusno bolezen. Vsi vladni predstavniki so cepljeni in so se zjutraj tudi testirali, so še dodali na ministrstvu.

Koritnik z župani govoril o učinkovitem delovanju občin

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je v okviru vladnega obiska Posavja srečal s tamkajšnjimi župani. Pri tem je poudaril pomen učinkovitega delovanja občin. Napovedal je, da bo ministrstvo še naprej zagotavljajo, da bodo občine z njihovo pomočjo vsem državljanom omogočale dostopne storitve in ponujale rešitve za visok standard vseh.

"Pri tem nismo pozabili tudi na občine, ki se soočajo z romsko problematiko in vključevanjem romskega prebivalstva v družbeno okolje. V tem mandatu dogovorjeni dvig povprečnine in razbremenitev občin ter dodatna sredstva za občine z romskimi naselji bodo vsekakor pomagale izboljšati kakovost bivanja občank in občanov tudi te regije," so besede ministra za javno upravo Koritnika na ministrstvu povzeli v sporočilu za javnost.

V okviru regijskega obiska vlade v Posavju se je minister Koritnik sicer najprej srečal z županom občine Brežice Ivanom Molanom, državni sekretar Boštjan Jambrovič pa je obiskal občino Radeče, kje se je srečal z županom Tomažem Režunom. Minister se je pozneje v Posavskem muzeju srečal še s predstavniki nevladnih organizacij iz regije, kjer je poudaril pomen nevladnikov za družbeni razvoj in blaginjo.

Minister za javno upravo in državni sekretar se bosta popoldne srečala še z načelniki upravnih enot. Sogovorniki bodo pogledali uspešnost delovanja upravnih enot, spregovorili o prostorskih pogojih ter izzivih, s katerimi se upravne enote zaradi širjenja novega koronavirusa soočajo v zadnjih dveh letih, so še napovedali na ministrstvu.

Vizjak z brežiškim županom govoril o začetku gradnje HE Mokrice

Minister za okolje Andrej Vizjak se je v okviru vladnega obiska na temo protipoplavne varnosti sešel z županom Brežic Ivanom Molanom. Osrednjo pozornost sta namenila začetku gradnje hidroelektrarne (HE) Mokrice kot zadnje v verigi spodnjesavskih elektrarn. Gradbeno dovoljenje naj bi bilo izdano v prvi polovici leta. Kot je Vizjak spomnil v izjavi za novinarje v Brežicah, ministrstvo v zvezi s HE Mokrice vodi vnovičen postopek izdaje gradbenega dovoljenja skupaj z okoljevarstvenim soglasjem. "To delamo na način prevlade javne koristi obnovljivih virov in drugih javnih koristi, kot je poplavna zaščita, nad javno koristjo ohranjanja narave," je dejal in dodal, da se je kot bistven izkazal vpliv na dve živalski vrsti oz. vrsti rib, in sicer zvezdogleda in platnico.

"V sodbi upravnega sodišča, ki je razveljavilo odločbo vlade, so tudi relativno jasna navodila, kako pripraviti drugo odločbo vlade. Pričakujemo, da bomo še v prvi polovici letošnjega leta izdali odločbo in gradbeno dovoljenje," je nadaljeval Vizjak, ob tem pa opozoril, da je treba računati na možne vnovične pritožbe, "zato je težko napovedati, kdaj bo pravnomočno".

Z Molanom sta se med drugim dotaknila tudi poplavnih ukrepov na Bregani in Sotli. "Na Bregani gre za meddržavno sodelovanje. Pri koncu je priprava študije, sledi dogovor s Hrvaško in nato izvedba," je pojasnil minister. Za protipoplavno zaščito ob Sotli je ministrstvo že pripravilo osnutek sporazuma, na podlagi katerega bo lahko občina prevzela del pridobivanja dovoljenj in soglasij.

Regija skoraj dve tretjini prihodka ustvari iz energetike

Posavje, po površini druga najmanjša statistična regija v državi, sestavlja šest občin: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče in Sevnica. Po podatkih Sursa regija pokriva 968 kvadratnih kilometrov. Na njenem območju so leta 2019 živeli štirje odstotki vseh prebivalcev Slovenije.

Posavske gospodarske družbe so po podatkih Ajpesa leta 2020 ustvarile 4,1 milijarde evrov skupnega prihodka, hkrati so ustvarile 106 milijonov evrov neto čistega dobička. Največ oz. skoraj dve tretjini prihodka je v Posavju predlani ustvarila energetika. Izidi poslovanja posavskih družb so bili predlani sicer slabši kot leto prej, vendar v primerjavi z drugimi regijami med boljšimi.

Vlada na obisku v Posavju