Z Janezom Janšo se je v Odmevih pogovarjal voditelj Luka Svetina. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Z Janezom Janšo se je v Odmevih pogovarjal voditelj Luka Svetina. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Status Anžeta Logarja v SDS-u je po današnjem rednem jesenskem posvetu poslanske skupine stranke enak, kot je bil včeraj, je za Odmeve dejal predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Dejal je tudi, da na zasedanju poslanske skupine niso govorili o tem, ali naj bi SDS-ov poslanec in predsednik društva Platforma sodelovanja odstopil kot predsednik sveta stranke. Svet naj bi se po nekaterih informacijah sicer sešel 22. septembra.

Sorodna novica Logarjeva Platforma sodelovanja po zasedanju ni razkrila svojih načrtov za jesen

Na vprašanje, ali ni očitno, da Anže Logar sedi na dveh stolih, glede na četrtkov sestanek društva Platforma sodelovanja, ki naj bi nadaljevalo svoj angažma, morda tudi na evropskih volitvah leta 2024, je Janša odvrnil, da ta dva stola postavljajo mediji. "S formalnega vidika ne sedi na dveh stolih. Platforma je društvo in dokler bo ta platforma organizirala razpravo o perečih problemih, so te razprave absolutno dobrodošle, še posebej če bodo vključujoče in široke, ni nobenih težav glede dveh stolov ali statusa. Če pa bi se ta platforma spremenila v listo in šla na volitve, je jasno – kandidiraš lahko samo na eni listi."

Na voditeljevo vprašanje, ali ga je Logar danes obvestil, ali namerava iz Platforme ustanoviti stranko, je Janša odgovoril: "Kaj se bo zgodilo s to platformo, morate vprašati tistega, ki jo je ustanovil. Kar smo slišali danes, je napoved razprav v naslednjih mesecih, ki jih vsi pozdravljamo. Nervoza, ki je predvsem v medijskem prostoru, glede potencialnih nastopov na volitvah, je nekoliko preuranjena. Evropske volitve so šele čez slabo leto. Še nikoli do zdaj ni bilo take napetosti glede evropskih volitev vsaj tja do nekaj mesecev prej. Tudi spraševanje strank, kdo bo nosilec, kakšna bo lista … Preden bo treba vložiti liste, bo preteklo še veliko vode. Ni rečeno, da tisto, kar se govori zdaj, bo držalo tudi takrat."

Janša je domneve, da naj Milan Zver ne bi več kandidiral na SDS-ovi listi za evropske volitve, odbil z izjavo, da o tem ni slišal ničesar. "V interesu katere koli stranke je, da so v Evropskem parlamentu ljudje, ki jih tam že poznajo, ki med 750 nabiralniki ne iščejo svojega imena." Najuglednejše evropske stranke imajo v EP-ju svoje poslance pet, šest ali celo deset mandatov, je dodal. "V interesu SDS-a je, da naša poslanec in poslanka, ki dobro opravljata svoje delo, na funkcijo kandidirata še enkrat." Ali bosta tudi dejansko kandidirala, je "še v zraku", SDS-ova lista za evropske volitve do konca leta še ne bo znana, je napovedal Janša. Na vprašanje, ali bi bil kandidat na listi lahko tudi Anže Logar, je odgovoril, da teoretično obstaja možnost, da kandidira vsakdo, ki je član stranke, pa tudi slednje ni nujno.

Samostojen nastop NSi-ja na evropskih volitvah je tvegan, še posebej če bo na listi znova Ljudmila Novak

Glede SLS-ovega predloga, da bi vse tri desne stranke skupaj s SDS-om in NSi-jem nastopile na evropskih volitvah, je Janša dejal, da je položaj NSi-ja tu nekoliko delikaten. "V tujini temu pravijo koristna opozicija. Stranka je formalno v opoziciji, vendar vlado kritizira selektivno, za kar dobi določene bombončke, mesta v nadzornih svetih, javnih podjetjih, SDH-ju itn. () Prilastila si je ključne nadzorne funkcije, ki po logiki stvari pripadajo največji opozicijski stranki." To po Janševih besedah otežuje sodelovanje z NSi-jem.

A tudi zaradi proporcionalnega volilnega sistema na EU-volitvah je po njegovem mnenju bolj smiselno, da na volitvah vsak, ki lahko pride čez prag, nastopi sam. "Na ta način se doseže boljši volilni rezultat, kot če bi imeli večinski volilni sistem. Potem bi bila logika drugačna in bi bilo neumno nastopiti ločeno." Smiselno je predvsem združevanje moči in glasov dveh manjših strank, SLS-a in NSi-ja. Janša je dejal, da upa, da se bodo za združitev tudi dogovorili. Za SDS pa tako združevanje ni smiselno. "Smo za povezovanje in sodelovanje tudi na evropskih volitvah, vendar ne samo na evropskih volitvah. SLS je že trikrat poskusil priti v državni zbor, a mu ni uspelo. Celo ljudje, ki so bili zraven pri ustanovitvi stranke, ne verjamejo več, da jim bo to ponovno uspelo. Zato je smiselno, da se moči združujejo, tudi ko gre za nastop na državnozborskih volitvah."

Vabila NSi-ja Anžetu Logarju in Platformi sodelovanja pa so po Janševih besedah rezultat zavedanja, da je nastop za NSi na evropskih volitvah tvegan. "Če bo volilna udeležba večja – in očitno bo, ker se o njih toliko govori že eno leto prej, je veliko vprašanj, ali lahko NSi sam prestopi prag. Še posebej če bo na tej listi Ljudmila Novak, ki je nihče več ne vidi v tem političnem prostoru."

"Če se nam bo zdelo nekaj neumno in tega ne bomo podprli, ne bomo rušili vlade"

V nadaljevanju je Janša spregovoril o ukrepih, ki jih je po katastrofalnih poplavah pripravila vlada. "Ko gre za samo bistvo odnosa SDS-a do situacije in sodelovanja z vlado pri odpravljanju posledic poplav se ni nič spremenilo. Vse dobre ukrepe smo podprli in jih bomo podpirali še naprej. Pri zakonu pa je bil problem, da je vlada v interventni zakon za intervencijo takoj po poplavah stlačila tudi finančne vire za obnovo," je zadržanost poslancev SDS-a pri podpori interventnega zakona pojasnil Janša. "Zakona za obnovo pa še vedno ni. Najprej so rekli, da bo do konca tega meseca, včeraj smo slišali, da naj bi bil do konca leta. Torej je dovolj časa, da se opravi ocena škode in na podlagi ocene resna razprava o tem, kje vzeti denar, da se škoda odpravi." Po mnenju Janše je bilo hitenje z davki in davčnimi viri v tem času popolnoma nepotrebno. "Noben npr. resen podjetnik se ne loti zbiranja sredstev in najemanja kreditov, dokler ne ve, koliko denarja bo potreboval. Glede na to, da gre za milijarde, bi morala vlada delovati vsaj po neki kmečki logiki."

"V času covida smo bili še v težji situaciji"

Janša je dejal, da verjame, da se bo zakonodaja, vezana na sanacijo po poplavah, še nekaj časa popravljala in sprejemala in da bo SDS vse, kar bo dobrega, podprl. "Če se nam bo zdelo nekaj neumno in tega ne bomo podprli, ne bomo rušili vlade v tej situaciji in kolesarili, protestirali in zborovali pred DZ-jem, kar so počeli oni, ko smo bili še v težji situaciji v času covida, ko je umrlo več kot 7000 ljudi. Predstavljate si, da v poplavah ne bi imeli ne rokavic, ne lopat, ne bagrov. V takšni situaciji smo bili v covidu. Situacija je bila bistveno hujša, a nismo imeli podpore opozicije, ko je šlo za sprejemanje ukrepov. Kljub temu da situacija ni tako resna, čeprav je resna, SDS ravna državotvorno."

Glede pesimističnih gospodarskih napovedi za Slovenijo je dejal, da zdaj ni čas, da "se vlada igra monopolista na energetskem trgu in z državnim denarjem dela nastavke za koga, ki si želi v državno gospodarstvo ali v privatizirano gospodarstvo v času po koncu mandata". Občutno znižanje napovedi gospodarske rasti od Sursa pa je po Janševem mnenju napaka v metodologiji, "ki kvartalno ne zajema pravih agregatov". Do takšnih odstopanj bi moralo priti tudi v drugih državah, ki sledijo metodam Eurostata.

Celoten pogovor z Janezom Janšo v Odmevih:

Janša o Logarjevi platformi in drugih aktualnih stvareh