Oster odziv Janše na članek v Politicu

Urad vlade za komuniciranje (UKOM) je v angleškem jeziku na spletni strani objavil odgovore Politicu.

Na podlagi pogovorov s številnimi slovenskimi novinarji in medijskimi strokovnjaki, ki pa so večinoma želeli ostati anonimni, je novinarka vplivnega bruseljskega portala Politico Lili Bayer napisala članek o napadih slovenskega predsednika vlade Janeza Janše na slovenske medije v zadnjih mesecih. Janša se je odzval na Twitterju v angleškem jeziku in avtorico obtožil, da po naročilu ni govorila resnice in da se je zato sklicevala na "neznane vire s skrajne levice", namenoma pa je zanemarila vire z imeni in integriteto. Bayerjeva in Politico danes premierjevega odziva nista želela komentirati, se je pa odzvalo Mednarodno združenje novinarjev, ki deluje v Bruslju.

Sorodna novica Politico: Znotraj slovenske vojne proti medijem

"Ogorčeni smo nad napadi slovenskega premierja na novinarko in njenega delodajalca Politico. Lili je odlično predstavila grožnje in napade na neodvisne novinarje in medije v Sloveniji. Najostreje obsojamo napad premierja Janše na Lili Bayer in Politico," je povedala Katalin Halmai, predsednica API-IPA-ja.

Med odzivi na Twitterju pa je bilo med drugim mogoče prebrati tudi poziv podpredsednika berlinskega Inštituta Jacquesa Delorsa, ki je med drugim predsednika Evropskega sveta in Janševe kolege v Svetu pozval, naj se oglasijo ob tem blatenju novinarke.

Je pa premierjev tvit poskrbel tudi za muzanje in norčevanje. V angleško besedilo se mu je namreč prikradla napaka, tako da je namesto besedice lagati zapisal ležati. In zadnji stavek je dobil čisto drug pomen.

Janšev napad na novinarko Politica so obsodili tudi v Društvu novinarjev Slovenije. Kot so zapisali, je Janša grobo posegel v integriteto novinarke in medija, ki uživa ugled verodostojne, kritične in resnicoljubne ustanove.

Politični urednik Euronewsa Darren McCaffrey je v tvitu slovenskega premierja povabil na intervju brez uredniških posegov. "Povejte kdaj in kje," je dodal. Janša mu je odgovoril, da z veseljem, njega pa vabi, da preživi "teden dni v naši slovenski diktaturi" v družbi "njegovih 'neodvisnih' virov". Pri tem pa je objavil kolaž objav in posnetkov s protestov, tudi s pozivi k "smrti janšizmu". Ta video kolaž je Janša v tvitu dodal tudi v odgovoru na kritiko organizacije Novinarji brez meja (RSF), ki je obsodila njegov napad na novinarko kot "nevrednega za vlado, ki bo od julija predsedovala Svetu EU". V RSF so pozvali Evropsko komisijo, Evropski parlament in predsednika Sveta EU, naj spomnijo Janšo, da se EU zavzema za svobodo medijev. Janša je tvitnil, da se zavzemajo za svobodo medijev, RSF pa v tem konkretnem primeru "sramotno" za predstavljeno v kolažu. V bran novinarki je stopil tudi poslanec Evropskega parlamenta Guy Verhofstadt (Renew). "Ko novinarka postavlja vprašanja o svobodi medijev, njeno ustrahovanje ni odgovor," je tvitnil. Evropska poslanka iz Nizozemske Sophie in 't Veld (Renew) pa je v spletnem pogovoru o medijski svobodi v Sloveniji povedala, da po njeni oceni obstaja dovolj podlage, da bi skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic, ki jo vodi, začela spremljati razmere v Sloveniji. Dopisnica New York Timesa iz Bruslja Matina Stevis-Gridneff je tvitnila, da je predsednik slovenske vlade osebno napadel novinarko Politica in Politico zaradi "izjemne, uničujoče zgodbe o njegovem zatiranju medijev v Sloveniji". Glavni in odgovorni urednik revije Demokracija Jože Biščak in novinar Vinko Vasle pa sta danes na urednike Politica in avtorico članka naslovila odprto pismo, v katerem jih obtožujeta, da so propagandisti skrajne levice in izvozniki lažnih vesti, še piše STA.