Foto: Matija Sušnik/DZ
Foto: Matija Sušnik/DZ

Pred preiskovalno komisijo DZ-ja, ki ugotavlja domnevno pranje denarja v NKBM-ju in domnevno nezakonito financiranje SDS-a, je tokrat pričal premier in predsednik SDS-a Janez Janša,. "Pojma nimam." in "Ne komentiram." se je najpogosteje glasil odgovor Janeza Janše o povezavi madžarskih oligarhov, kot sta Lorincz Meszaros in Arpad Habony, in z njima povezanih madžarskih podjetij z mediji, ki so deloma tudi v lasti SDS-a ali njegovih vidnih članov, ter glede financiranja teh medijev.

V Založbi Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija, ima glede na razvid medijev R-POST-R d.o.o. (nekdanji Ripost v madžarski lasti) 65,84-odstotni delež, SDS pa 30,16-odstotnega. Glavni delničarji televizije Nova24TV so tri madžarska podjetja (vsako po 15 odstotkov), četrti največji lastnik pa je Klavdija Snežič s šestimi odstotki.

Janša je povedal, da se SDS ne ukvarja z gospodarskimi in finančnimi zadevami, stranka pa ima lahko lastniške deleže v založbah in jih ima že 30 let. "To ne pomeni, da se stranka ukvarja s poslovanjem. Gre za minimalne denarne tokove, stranka ni imela nobenih profitov," je dejal Janša.

Pojasnil je še, da ima SDS manjšinski delež v založbi Nova obzorja. Kar pa zadeva televizijo Nova24tv, je povedal, da so lahko člani SDS-a kupovali njene delnice tako kot vsi drugi. "Kupovali so jih tudi člani drugih strank," je dejal.

"Povezani smo toliko, kot gledamo njen program. Kapitalsko smo bolj povezani z nacionalno televizijo kot pa z Nova TV ali Novo hišo," je dodal Janša, saj morajo plačevati naročnino za RTV Slovenija.

Zaslišanje je bilo zaradi Janševega odhoda na sejo vlade prekinjeno. Predsednik komisije Gregor Perič (Konkretno) je napovedal, da bodo datum ponovnega zaslišanja poskušali uskladiti s kabinetom predsednika vlade.

Seja se je, kot je poročala STA, začela s približno 20 minutno zamudo. Perič je namreč napovedal, da bo Janša ob uvodni predstavitvi uporabil predstavitev v programu PowerPoint. Temu sta ostro nasprotovala člana komisije Möderndorfer in Marko Koprivc (SD), ki sta prošnjo premierja označila za poskus zavlačevanja. Perič je njuni zahtevi po umiku možnosti uporabe predstavitve ugodil

Preiskovalna komisija zaslišala Janšo

Janša je podal vprašanje, kakšen vpliv bi lahko imela madžarska vlada na slovenske medije, če pa je njihov delež kapitala v slovenskih medijih med vsemi tujimi naložbami verjetno manj kot odstotek. "Kakšen vpliv ima lahko neka vlada države, iz katere imajo podjetja naložbe v nekaj desetinkah odstotka, od vseh tujih naložb v medijih?" se je vprašal premier.

Podpredsednik preiskovalne komisije Jani Möderndorfer (LMŠ) je Janšo spraševal tudi o spornem posojilu v vrednosti 450.000 evrov, ki ga je SDS konec leta 2017 najel pri državljanki BiH-a Dijani Đuđić in ga nato vrnil zaradi kršitve zakona o financiranju strank.

Janša je o tem povedal, da so pač dobili opomin in nato vse pojasnili, sam pa je zgolj podpisal posojilno pogodbo pri notarju.

Preiskovalni komisiji je tudi pojasnjeval, kdo in na kakšen način sprejema odločitve o poslovanju SDS-a ter dejal, da stranko redno pregleduje Računsko sodišče in da ima stranka nadzorni organ, ki nadzira poslovanje.

"Vse poslovanje poteka skladno s statutom. Če bi pri nas Računsko sodišče našlo to, kar so našli pri Socialnih demokratih, torej da računi za volilno kampanjo niso bili plačani, bi bili deležni najostrejših sankcij. Računsko sodišče nam nikoli ni pogledalo čez prste in nas nadvse skrbno pregleduje," je ob tem še povedal premier.

25. redna seja Preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM in domnevnega nezakonitega financiranja SDS-a