Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO

"Predvsem pa je to korak k temu, da povemo, da Ukrajine nismo odpisali," je poudaril. Dejal je, da so se številni diplomati, predstavniki mednarodnih organizacij in multinacionalk umikali iz Kijeva še pred ruskim napadom.

Po Janševih besedah je takrat ukrajinski premier dejal, da so se Ukrajinci počutili zelo osamljeni in zapuščeni. "Ko sem to slišal, sem razumel, da so se počutili še bolj osamljeni kot mi, ko nas ni nihče obiskal v času vojne za Slovenijo," je dejal Janša. "To, da jih je nekdo obiskal po vsem tem času, je bil znak, da niso odpisani, da ne gre samo za neko podporo na daleč, ampak da nekdo verjame, da se bodo dejansko obranili in zmagali," je namen obiska pojasnil Janša.

Po besedah Janše so imeli vsi trije predsedniki vlad mandate vlad, ki jih zastopajo. "Imeli smo tudi širše pooblastilo kolegov," je dejal Janša, ki je predlog o obisku ukrajinskega vodstva dal že pred zadnjim srečanjem Evropskega sveta v Versaillesu. "Takrat zelo velikega navdušenja ni bilo," je dodal in pojasnil, da je predlog na zasedanju nato podprlo veliko evropskih voditeljev.

Janša predlaga vrnitev EU-diplomacije

Kot je dejal Janša, je bil prvi predlog po vrnitvi iz Kijeva, naj EU pošlje nazaj diplomatskega predstavnika. Tam sta po njegovih besedah trenutno le veleposlanika Poljske in Vatikana. Na vprašanje, ali se tja morda vračajo slovenski diplomati, je odgovoril, da to ni brez tveganja in da so potrebni prostovoljci. "Če ves EU v diplomatskem korpusu nima nekoga, ki je vsaj toliko pogumen, kot je diplomat Vatikana, potem nismo vredni, da imamo diplomacijo," je poudaril Janša in dodal, da to velja tudi za slovensko diplomacijo.

Po pojasnilih Janše obisk ni bil varnostno usklajen z Rusijo. Sam je predlagal, da tja potujejo tako kot novinarji, ki jih je v Kijevu trenutno precej. Kot je dejal, železniški promet tudi v vojnem času večinoma deluje.

EU je o obisku obvestil ZN

"Predlagal sem, da o tem ne obveščamo nikogar. Da opravimo resne pogovore in nato pozneje obvestimo, a je bila odločitev evropskih kolegov drugačna. EU je o tem obvestil Združene narode in oni so o tem obvestili tudi Rusijo. Oni so to vedeli in dejansko v tem času ni bilo napadov na središče Kijeva," je pojasnil Janša. Dodal je, da so tudi sicer napadi na središče ukrajinske prestolnice razmeroma redki in da Kijev ni razbit ali obkoljen. "Kijev je napaden z vzhoda in zahoda, ampak te sile, ki napadajo Kijev, so prešibke, da bi ga zavzele. Ruska vojska Kijeva nikoli ne bo zavzela. Kijev je po številu prebivalstva večji od Slovenije," je poudaril.

Po Janševem mnenju je mogoče med agresijo Rusije na Ukrajino in agresijo JLA na Slovenijo povleci številne primerjave. Kar zadeva ideologijo, moralo, pripravljenost žrtvovati življenje za neki cilj v vojaškem spopadu, pa je zelo podobno kot v času, kot ko so napadli Slovenijo: "Podobno naborniki JLA niso vedeli, proti komu se borijo, nekateri so celo mislili, da se borijo proti Natu, podobno naj bi izjavljali naborniki ruske vojske, ki so ukrajinski vojni ujetniki. Menijo, da so v spopadu z agresorjem, z Natom, ne pa z bratskim narodom." Janša je prepričan, da je nizko moralo zaznati tudi na bojiščih, saj ruska vojska v preteklem tednu ni vidno napredovala. "Slika, ki so jo o lastni vojski slikali generali predsedniku Putinu, je bila verjetno zelo idealizirana."

Srečanje v prvem nadstropju predsedniške palače

Na vprašanje, kje se je srečal z Zelenskim, je Janša odvrnil, da sta se sešla v prvem nadstropju predsedniške palače, in ne v kleti, a ob strogih varnostnih ukrepih. Sicer pa po Janševih besedah Kijev nikakor deluje kot poraženo mesto, po njegovi presoji se prestolnica ne bo predala. Glede pogovorov o konkretnejši dobavi orožja je Janša dejal le, da je bilo vse to dogovorjeno že prej. Trojica premierjev se je sešla tudi z drugimi ministri tudi o predlogih mirovnega sporazuma. Ukrajina naj bi dala tudi predloge, ki jih Rusija ne bo mogla zavrniti, ko bo ruska vojska ustavljena in ne bo mogla več napredovati. "Dokler ne bo premirja, dokler orožje ne bo utihnilo, resnih pogajanj ne bo," je prepričan Janša.

Janša, ki je Zelenskega ob izvolitvi označil za komedijanta, je spomnil na turbulentne razmere v Ukrajini pred vojno in nizko podporo vladi. Od začetka vojne pa je Zelenskemu uspelo združiti vse politične stranke. "Pri nas take enotnosti ni bilo," je dodal Janša.

Čeprav bi to pomenilo vojno napoved Rusiji, je Janša dejal, da so danes tri države, ki so članice Nata, podprle predlog zaprtja zračnega prostora, ob čemer je prepričan, da se bo ta podpora še krepila.

"Zapora zračnega prostora, ob čemer Nato zagotavlja Ukrajini suverenost zraka nad njenim ozemljem, je bila mogoča pred začetkom agresije, kar smo nekateri že prej predlagali. Če bi nato Rusija napadla Ukrajino, bi ona napadla Nato, ne obratno. Da ni bilo pravne podlage za to, ne drži. Ukrajina je članica ZN-a in sama se lahko odloči, koga povabi za zaščito svojega neba, ne Rusija." Sicer pa se Ukrajina zdaj predvsem zavzema za članstvo v EU-ju, medtem ko bi se članstvu v Natu odpovedala.

Janša je v Odmevih govoril tudi o aktualnih zadevah. Več v priloženih videonovicah.

Odmevi
Odmevi