Zdaj je v skupnem interesu vseh, da dosežemo takšno precepljenost, da epidemija covida-19 ne bo ogrožala normalnega življenja, je ocenil premier. Foto: Twitter/Vlada RS
Zdaj je v skupnem interesu vseh, da dosežemo takšno precepljenost, da epidemija covida-19 ne bo ogrožala normalnega življenja, je ocenil premier. Foto: Twitter/Vlada RS

Predsednik vlade Janez Janša je v nagovoru ob obisku podjetja Hidria, ki je potekal v sklopu vladnega obiska goriške regije, dejal, da se na državni ravni žal srečujemo z naraščanjem števila okužb z novim koronavirusom in bolnikov. Ob tem je poudaril, da je vlada odločena, da ne bo zapirala gospodarstva in ustavljala družbe. Dodal je sicer, da tam, kjer prihaja do primerov novih okužb, stroka odreja karantene, zapira razrede, lahko pa se odloči tudi za zaprtje šol, obratov, storitvenih dejavnosti, če bo to nujno.

Sorodna novica PCT-pogoj za obisk zdravnika povzroča nejasnosti. Ga bodo odpravili?

Cepljenje je tako po oceni premierja v tem trenutku edini način, da se izognemo oviranju normalnega življenja in funkcioniranja. Zato je po njegovi oceni zdaj v skupnem interesu vlade, opozicije, medijev in vsakega posameznika, da dosežemo takšno precepljenost, da epidemija ne bo ogrožala ne normalnega življenja ne kapacitet zdravstvenega sistema.

Hkrati je premer poudaril, da ima Slovenija veliko različnih cepiv, med katerimi lahko državljani izbirajo, cepljenje pa je za posameznika brezplačno. "Če bi prišlo do tega, da bomo Slovenci edini v Evropi, ki te priložnosti ne bomo znali izkoristiti, bomo tudi edini, ki se nam bo zrušil zdravstveni sistem. Gre za preprosto logiko in za nekaj, kar je trenutno popolnoma jasno. Ni več dilem, kot so bile na začetku epidemije," je navedel premier.

Namigovanja o zaprtju države Janša zavrnil tudi na Twitterju

Že zjutraj pa se je Janša na Twitterju odzval na poročanje portala Svet24, kjer so zapisali, da naj bi premier konec prejšnjega tedna ožjim sodelavcem napovedal, da je po balkanskem vrhu, ki bo potekal 6. oktobra, pričakovana razglasitev epidemije in zaprtje celotne države.

Premier je na Twitterju navedbe zavrnil in portalu očital, da "širi laži in nagaja v boju z epidemijo". Zatrdil je, da zaprtja države ne bo. "Je pa že okoli 100 razredov v karanteni, ker se mnogi iz sebičnosti ne cepijo, čeprav je cepiva dovolj in je vsem na voljo brez plačila," je dodal.

Vlada ne bo ustavljala družbe