Podatki, ki jih imamo danes glede cepiv, ki bodo na razpolago v letošnjem letu proti covidu-19, so boljši, kot so bili v preteklem tednu, je na začetku novinarske konference dejal predsednik vlade Janez Janša, ki opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje. Evropska zdravstvena agencija je dokončno odobrila šesti odmerek cepiva podjetij BioNTech in Pfizer, hkrati pa so v okviru Evropske komisije v preteklem tednu odprli še eno naročilo v visokih količinah, je pojasnil premier.

Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Mogoče odprtje šol v regijah z boljšo epidemiološko sliko?

Glede na številke v zadnjih dneh smo na meji prehoda v naslednjo fazo. A kot je dejal, za ponedeljek ni pričakovati velikih sprememb ukrepov, mogoče je delno sproščanje ukrepov v posameznih regijah, kjer je epidemiološka slika boljša. "Ampak tukaj gre zgolj za prvo sproščanje, gre za šole in vrtce, šole prve triade, vrtce po C-programu. C-program pomeni, da so razredi manjši, zato da se lahko drži varna razdalja, in še nekateri drugi ukrepi so takšni. Skratka, za ponedeljek zagotovo ni možno pričakovati nekega drastičnega sproščanja glede na trende, ki jih imamo. Ena rahla možnost je za nekatere regije. Za te prve ukrepe. Vendar, kot že rečeno, podatki včerajšnjega dne za šest dni, ki so relevantni, so pač podatki brez sedmega dne, in za zdaj smo na meji. Če mejo presežemo, to zgolj pomeni sproščanje teh prvih ukrepov regijsko, ne v celotni državi. Pri tem bo treba tudi pretehtati, da to ni potem slučajno neko sproščanje za en teden, da bo treba potem čez en teden spet zapirati. Ker s tem nič ne dosežemo, samo bremenimo tako šolnike kot tiste, ki bodo izvajali hitro testiranje, in starše in otroke in tako naprej."

Se bodo šolarji prihodnji teden vrnili v šole?

Po Janševih besedah bo vlada o morebitnem sproščanju ukrepov odločala na seji v sredo. Ali bo ugotovila, da smo iz črne faze prešli v rdečo, ko je mogoče začeti sproščati nekatere ukrepe, bo po njegovem mnenju znano na sami seji, "trendi zadnjega tedna pa so optimistični". Je pa pri tem treba biti previden, kajti če bodo okužbe poskočile in bo treba čez kak teden znova vse zapirati, bo to samo v breme vsem sodelujočim.

Kljub temu pa drastičnega rahljanja ukrepov po Janševih besedah še ni na vidiku. "Če držijo napovedi zadnjih petih ali šestih dni, to pomeni, da bomo na oranžno fazo, v kateri lahko začnemo odpravljati najostrejše ukrepe, čakali krepko v februar," je povedal.

Video: Posnetek konference v celoti

Precepljenost do začetka poletja?

"Ob realizaciji teh dobav v drugem kvartalu lahko računamo, da v Sloveniji dosežemo 70-odstotno precepljenost že do začetka poletja. Na ta način praktično zajezimo epidemijo, vsaj v okviru naših meja," je načrte glede nadaljnjega poteka cepljenja opisal Janša.

Pri Pfizerju in BioNTechu imamo naročenih več kot 2,5 milijona odmerkov, pri Moderni, ki je tudi odobrena za letošnje leto, pa pol milijona. "Skupno število odmerkov je več kot tri milijone za Slovenijo. Ker potrebujemo dva odmerka za kompletno cepljenje ene osebe, imamo pri dobavah cepiv, ki so že odobrena, ki so že v uporabi, za letošnje leto za 1,6 milijona prebivalcev zagotovljenih odmerkov," je številke orisal Janša.

V tem tednu je sicer bilo nekaj motenj pri dobavi cepiva Pfizerja, ker ta v tovarni v Belgiji širi proizvodnjo. "In je bila zaradi tega ta teden dobava manjša. Je pa obljubljeno, da se bo v naslednjih tednih to ne samo nadoknadilo, ampak bodo v februarju tudi že naročene dobave povečane."

Glede vrstnega reda cepljenja je Janša dejal, da je bilo nekaj nesporazumov v povezavi s tem, ali v primeru, če kak odmerek ostane, lahko cepitelj prosto izbira, koga bo cepil. "Tukaj se je šlo ponekod malo v širino. Inšpekcija že od prejšnje nedelje te stvari nadzoruje." Da bi se izognili morebitnim dilemam glede vrstnega reda cepljenja, je podal jasne smernice. "Tukaj so štiri ključne točke teh navodil. Prva je, da se dosledno upošteva vrstni red, določen v naši nacionalni strategiji cepljenja, ki je bila sprejeta in objavljena 3. decembra. Vsak jo lahko najde na spletni strani. Ta temelji na evropski strategiji cepljenja. In seveda strategija upošteva načelo, da cepiva najprej dobijo tisti, ki so najbolj ogroženi in pri katerih obstaja večje tveganje za hud potek bolezni. Se pravi, na podlagi teh dveh meril lahko vsak zdravnik skozi starostno kategorijo, ki je pač na vrsti, avtonomno in strokovno določa vrstni red. Če so take dileme, kako to poteka ... stvar je precej enostavna. Še posebej zdaj, ko je glede na število razpoložljivih odmerkov cepiva na osebo teh doz relativno malo. Se pravi, ni problem, če kdo ne pride od teh, ki je naročen. Vedno se to zgodi. Ampak vsak cepitelj mora pač imeti vnaprej seznam s prioriteto v isti kategoriji. Ne kogar koli, če pač nekdo ne pride in odmerek ostane, ampak se gre naprej po prioritetni listi. Tukaj ni prostora za nobene nejasnosti in kakšne drugačne razlage. Še posebej ne v tem času, ko je seveda interesa bistveno več, kot je – glede na to, da gre za prostovoljno cepljenje – dejansko cepiva na razpolago."

Inšpektorat to zdaj prioritetno nadzoruje, poročilo bo v sredo na seji obravnavala vlada.

Že pred časom je Evropska zdravstvena agencija, organizacija, objavila navodilo glede šeste doze oziroma šestega odmerka Pfizerjevega cepiva. Seveda je treba izkoristiti šest odmerkov, je poudaril premier in dodal, da je treba res dosledno voditi evidenco cepljenja. "Ta natančnost evidence je zdaj pomembna zato, ker gre za dvojno cepljenje, se pravi, treba se je cepiti dvakrat. Vedeti moraš, kdo je bil v prvi rundi cepljen s katerim cepivom, ker v naslednji rundi mora dobiti cepivo istega proizvajalca."

O hitrih testih in angleškem sevu

Odzval se je na nekatere pomisleke glede zanesljivosti hitrih testov, ki jih je kupila Slovenija. "Podatki pristojne institucije kažejo, da so ti testi uporabni za namen, za katerega se uporabljajo, nikoli pa ni bilo rečeno, da so 100-odstotni," je dejal. Podobne teste po njegovih besedah uporabljajo po vsej Evropi.

Za t. i. angleški sev koronavirusa pri nas pa je dejal, da so vsi, ki se pri nas ukvarjajo s covidom-19, prepričani, da ga imamo pri nas že nekaj časa. Čudno bi namreč bilo, da je povsod v naši okolici, le pri nas ne, je dejal.

Hitri antigenski testi: kako zanesljivi so?

Ko bodo pošiljke cepiva večje, bo na voljo več cepilnih mest

Imenovanje Jelka Kacina za nacionalnega koordinatorja za logistiko cepljenja bo po Janševih besedah še posebej pomembno, ko bomo začeli prejemati večje količine cepiva. "Za to obdobje se izdeluje poseben načrt, na podlagi katerega bo cepljenje potekalo množično na bistveno več cepilnih mestih. Na podlagi najprej teh prednostnih skupin, ki so opredeljene v nacionalni strategiji, nato pa po vrstnem redu prijav elektronske aplikacije."

Cepljenje proti covidu-19 smo v Sloveniji začeli 27. decembra. Najprej so cepili stanovalce domov za starejše občane, sledili so najbolj izpostavljeni zaposleni v zdravstvu in domovih, nato pa drugi zdravstveni delavci in starejši prebivalci, ki ne živijo v domovih za starejše občane. Do vključno nedelje je bilo po podatkih sledilnika za covid-19 v Sloveniji cepljenih nekaj več kot 43 tisoč ljudi.

Do zdaj je bilo pri nas cepljenih nekaj več kot 43.000 ljudi. Foto: BoBo
Do zdaj je bilo pri nas cepljenih nekaj več kot 43.000 ljudi. Foto: BoBo

Slovenija je sicer v preteklih tednih prejemala okoli 16.500 odmerkov cepiva na teden, ta teden pa dobro polovico predvidene pošiljke. Z zadnjo pošiljko bodo, kot so v ponedeljek pojasnili na NIJZ-ju, cepili tiste, ki so prvi prejeli cepivo. Izvajalci cepljenja bodo tako prejeli enako število stekleničk kot od 27. do 31. decembra. V nekaterih zdravstvenih ustanovah so že v ponedeljek začeli cepiti z drugim odmerkom.

Prve pošiljke cepiva Moderne

NIJZ naslednjo dobavo Pfizerjevega cepiva pričakuje v ponedeljek, 25. januarja, informacije o količini pa še nimajo. Pri Pfizerju in BioNTechu pa so zagotovili, da se bodo prihodnji teden vrnili na prvotne količine dobav za EU.

V prejšnjem tednu je Slovenija prejela tudi prvo pošiljko Moderninega cepiva. Šlo je za 1200 odmerkov cepiva, pri čemer so 600 odmerkov že porabili, preostalih 600 pa bo namenjenih drugemu odmerku.

Janša predstavil potek prihodnjih dobav cepiva

Naslednjo pošiljko 2000 odmerkov tega cepiva predvidoma pričakujejo v ponedeljek, 25. januarja.

Do poletja bi lahko precepili 70 odstotkov ljudi