Foto: BoBo
Foto: BoBo

Med strankami ima največjo podporo še vedno SDS, ta pa je v primerjavi z mesecem prej narasla za 1,4 odstotne točke in znaša 17,5 odstotka. Na drugem mestu med strankami ostaja stranka SD z 10,1 odstotka, kar je 0,9 odstotne točke manj kot prejšnji mesec. Sledi Levica z 9,3-odstotno podporo (prejšnji mesec 7,5), na četrtem mesta pa se je z LMŠ-jem izenačil NSi. Obe stranki sta dosegli rast in sta ta mesec prejeli po 6,1 odstotka glasov. LMŠ je imel prejšnji mesec 5,3-odstotno podporo, NSi pa 4,8-odstotno.

Sledijo SAB (2,8 odstotka, novembra 4,4), Pirati (2,5 odstotka, novembra 2,8), Dobra država (1,7 odstotka, novembra 1), Zeleni (1,6 odstotka, novembra 1,8), SNS (1,2 odstotka, novembra 0,6), Konkretno – prej SMC (0,9 odstotka, novembra 2,4), DeSUS (0,9 odstotka, novembra 1,3) in SLS (0,7 odstotka, novembra 1,2).

Dobra petina vprašanih ne ve, katero stranko bi volila, je pa njihov delež od prejšnjega meseca upadel za dve odstotni točki. Približno tolikšen delež kot novembra, dobra desetina, ne bi volila nobene stranke.

Na vrhu lestvice priljubljenosti Ljudmila Novak

Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov po podatkih raziskave še vedno ostaja evropska poslanka iz vrst NSi-ja Ljudmila Novak. Na drugem mestu je ministra za zdravje Janeza Poklukarja zamenjal predsednik republike Borut Pahor, na četrto mesto pa se je prvič prebil nekdanji prvi mož Gen-I Robert Golob.

Med peterico ostaja predsednik DZ-ja Igor Zorčič, v deseterici sta tudi predsednica SD-ja Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec. Predsednik NSi-ja Matej Tonin in prvak LMŠ-ja Marjan Šarec sta nazadovala na 12. oziroma 13. mesto, predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec je tik za njima, za vsemi tremi pa na 15. mestu ostaja premier Janez Janša. Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek se je povzpel na 16. mesto.

V decembrski javnomnenjski raziskavi, ki jo je za POP TV opravil inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana, je sodelovalo 709 anketirancev.