Foto: dostopno
Foto: dostopno

V Zvezi Sonček je bilo konec lanskega leta zaposlenih več kot 325 ljudi, od tega več kot 200 na področju osebne asistence. Direktor je svoji soprogi, Violeti Suhadolnik, zaposleni kot vodji osebne asistence od leta 2020, aprila lani dvignil plačo za sedem plačnih razredov.

Na začetku leta je odstopila predsednica Zveze Sonček Jasna Murgel, sicer predsednica okrožnega sodišča v Mariboru. Opozarja, da je v zadnjem času zvezo zapustilo več vidnih in sposobnih sodelavcev, med njimi strokovnjaka Jernej Hazimali in Helena Kos, ki zdaj opravljata najzahtevnejše funkcije na socialnovarstvenem področju. Kmalu bo odšlo še več sposobnih kadrov, opozarja mariborska sodnica. Direktor Iztok Suhadolnik, ki je na tem položaju že od leta 2013, vse očitke zanika.

"Gre zgolj za sistematizacijo plač"

"To enormno zvišanje plače ravno svoji soprogi, gre za ekonomsko zainteresiranost obeh," pravi Jasna Murgel.

Direktor zavoda odgovarja, da je to zgolj sistematizacija plač in da so se plače dvignile vsem zaposlenim za od enega do sedmih razredov. "Govorjenje o konfliktu interesov je tukaj neosnovano, razen če bi kdo ugotovil, da koga favoriziram. Za sedem plačnih razredov je napredovala samo ona, ker je bila na najnižjem plačnem mestu v primerjavi z drugimi vodstvenimi funkcijami. Nova sistematizacija je zdaj vse izenačila," je pojasnil Suhadolnik.

Ker to ni državna organizacija, marveč je nevladna, v tem primeru ne veljajo določila zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, so pojasnili tudi na KPK-ju. Mariborska sodnica pa meni, da gre za porabo javnega denarja.

"Rešitev bi bila, da zakon o preprečevanju korupcije in ta določila začnejo veljati tudi pri porabi javnega denarja," meni Jasna Murgel.

Privilegiranost zaposlenih in strah zaposlenih pred vodstvom kriva za odpovedi

Zaposleni, ki opozarjajo na privilegiranost nekaterih zaposlenih in strah zaposlenih pred vodstvom, so že prej opozarjali na težave. Po besedah Jasne Murgel naj bi bili prav to razlogi, da je v zadnjem času zvezo zapustilo več vidnih sodelavcev. "Bistvo je v teh ključnih kadrih, ki bi lahko pomagali pri razvoju, ampak so zdaj odšli. Vem še za nekatere, ki še bodo odšli, ravno zaradi klime, ki vlada v Zvezi sonček," pojasnjuje sodnica.

Suhadolnik pa na očitke odgovarja, da je bila lani izvedena raziskava o zadovoljstvu na delovnem mestu in da kaže nadpovprečne rezultate.

Ministrstvo za delo je po našem poizvedovanju začelo preiskavo in zvezo zaprosilo za vso dokumentacijo od leta 2019, ki jo je le-ta že posredovala. Dotično ministrstvo je lani za področje osebne asistence za 137 uporabnikov zvezi dodelilo nekaj manj kot pet milijonov evrov, ministrstvo za solidarno prihodnost pa za financiranje varstveno -delovnih centrov skoraj dva milijona in pol.

Direktor Zveze Sonček zavrača očitke o nepravilnostih