Intervju na varni razdalji dveh mikrofonov. Na eni strani ogromen spomenik Borisu Kidriču, na drugi strani predsedniška palača, skozi katere vrata je sogovorniku navdušeno pomahal Borut Pahor. Še prej je mimovozeči kolesar spustil antivladno geslo. Foto: Val 202
Intervju na varni razdalji dveh mikrofonov. Na eni strani ogromen spomenik Borisu Kidriču, na drugi strani predsedniška palača, skozi katere vrata je sogovorniku navdušeno pomahal Borut Pahor. Še prej je mimovozeči kolesar spustil antivladno geslo. Foto: Val 202

Zadnji aprilski petek, zgodaj popoldne. Po rekordno dolgi novinarski konferenci, na kateri je minister Zdravko Počivalšek reševal sebe in vlado iz “afere maske”, smo se srečali v parku za Cankarjevim domom.

"Lahko vam povem, kako delajo druge države na tem področju. Trenutno ne poznam nobene evropske države, ki ne bi imela težav pri dobavi zaščitnih sredstev, posebej ob dejstvu, da se je v preteklih letih zgodilo, da so praktično vse ključne proizvodnje zaščitnih sredstev preseljene iz Evrope, večinoma v Azijo, večinoma na Kitajsko in Indijo. Zato je ob pandemiji, ki je res zajela cel svet, proizvodnja bistveno manjša od potreb, dnevnega povpraševanja, zato imamo razmere na trgu, ki ni trg, ampak zverinjak, in je zelo težko priti do posameznih izdelkov. To je problem vsake države. Bral sem depešo: V Belgiji se je zgodil posel za 5 milijonov evrov, ki so jih izgubili. Turško podjetje jim tega ni dobavilo, poteka preiskava. Iz Kitajske imajo maske, ki so bile različne, ugotovili so, da je bil del tovora drugačen. Povsod je enako stališče: najprej moramo rešiti problem, kaj ukrepamo, za preiskavo bomo imeli še veliko časa. Enako je tudi pri nas," je povedal veteran slovenske politike, prekaljen v različnih vlogah in funkcijah. Vajen številnih sporov in zavezništev. Z dolgo kilometrino evropskih idealnosti in domačih realnosti. V diplomaciji se ne vidi več. Po skoraj 30 letih je kot vladni govorec za Covid-19 spet združil moči z Janezom Janšo, s katerim po pol ure govorita na štiri oči in si vse povesta. Pravi, da je v letih, ko ga ne zanimajo več delitve na levo in desno: “Lahko komuniciram z vsemi, najlažje pa s tistimi, ki imajo jasen politični profil. Vsaj vem, s kom imam opraviti.”

Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Nenadoma se pokaže, da morda to sploh ni bila juha, ampak solata.

Jelko Kacin

Kacin zelo očitno uživa v nastopanju in samozavestno prepleta dejstva, stališča in politične agende. Zagovarja vladne ukrepe, v aferi maske verjame ministru Počivalšku, Ivanu Galetu ne priznava statusa žvižgača, verjame, da nam bo zaščitna oprema prišla še kako prav v naslednjih letih. "Nisem videl nobenega žvižgača. Gale je še kako vpleten v ta posel. Kakor sem razumel g. Počivalška, je zelo jasno povedal, da je bil zelo zadržan, ko je bilo treba vplačati zneske v evropsko naročilo in da je bil izjemno aktiven, ko je šlo za podpisovanje pogodb, ki so bile podpisane po prevelikih cenah, po poteku tega roka, ki je bil trenutek resnice, od katerega naprej je vlada oz. minister zahteval, da se za vsako dobavo posebej pogajajo in znižujejo cene. Tako sem slišal. Mogoče sem napačno razumel. Meni se je zdel minister zelo odločen pri tem."

Napovedujejo, da se bodo vendarle kmalu odprle tudi knjigarne, do medijev vladni govorec ne kaže pretirane ljubezni, novinarjev in politikov pod njegovo komando ne bo v istih prostorih za novinarske konference. Tudi Twitter bi bilo v tako težkih razmerah zaradi pretiranega negativizma morda celo bolje zamrzniti. Pojasni, zakaj imajo vakuumsko pakirane maske Joca Pečečnika “praktično neomejen rok trajanja.”

Težko je delati z ljudmi, ki se sprenevedajo in niso sposobni pogledati v oči. Imenujem jih mravljogledi. Ko ga srečaš, gleda v tla. To je kategorija ljudi, ki jih je v naši politiki kar nekaj. To mi seveda obremenjuje želodec.

Jelko Kacin

Kacin komentira tudi omejitve gibanja med občinami, ki bi se lahko najprej razrahljale na območju Severne Primorske, Obale, Notranjske in Zasavja. "Ne bi rekel, da smo pridni, ampak smo zelo zreli in odgovorni. Smo tudi izjemno komunikativni. Ob dejstvu, da precej Slovencev dnevno potuje v sosednji državi, v Avstrijo in Italijo, in da imamo najmanjši delež okužb prav v severnoprimorski in južnoprimorski regiji, če smem uporabiti ta izraz, govori, da so ljudje izjemno ozaveščeni in odgovorni so sebe in drugih."

Vladni koronagovorec se sprošča s kolesarjenjem znotraj meja Kranja in potrdi, da so “najlepša jutra zjutraj in ne zvečer.”

Več v celotnem pogovoru.

Jelko Kacin: Morda to sploh ni bila juha, ampak solata