Sandi Zajc med reševanjem otrok iz poplavljenega vrtca. Foto: Neurje.si/PGD Mengeš
Sandi Zajc med reševanjem otrok iz poplavljenega vrtca. Foto: Neurje.si/PGD Mengeš

Da je lahko pomagal preostalim, je doma pustil svojo družinsko hišo usodi, ko pa se je po naporni noči in dnevu intervencij izmučen vrnil domov, ga je pričakal šok.

V hiši je voda segala do 1,8 metra višine, poplavljeno in uničeno je vse, od oblačil do gospodinjskih aparatov. "Uničeno je vse, kar si lahko zamislite. Obleke, vsi dokumenti, slike, vsa elektronika, računalniki, diski, športna oprema, vse," razlaga za MMC Zajc.

Povsem uničeni so tudi vsi družinski avtomobili, za nameček jim je še prevrnilo cisterno, s čimer je nastala dodatna škoda.

Sorodna novica Osrednjeslovenska regija: Sava poplavljala tudi v Ljubljani, v Mengšu evakuacija vrtca

V hiši je Zajc živel z ženo in dvema sinovoma, ki obiskujeta osnovno šolo, ter tastom in taščo v zgornjem nadstropju. "Vedel sem, kaj se dogaja, ampak nisem imel kaj. Bil sem na terenu, samo poklical sem domače, naj se umaknejo v zgornja nadstropja," razlaga Zajc.

Razmere v hiši so bile izredno napete, saj je za nekaj časa njegov tast celo ostal ukleščen pod sesuto steno, tako da se je moral potopiti pod vodo, da se mu je uspelo rešiti skozi okno.

Popolno uničenje v hiši Zajčevih. Foto: Osebni arhiv
Popolno uničenje v hiši Zajčevih. Foto: Osebni arhiv

"Mešani občutki"

"Mešani občutki so," mi odgovori na vprašanje, kako se počuti kot nekdo, ki je prepeljal na varno toliko ljudi, a tudi na račun tega, da ni mogel reševati svojega premoženja.

"Glavno pravilo pri nas gasilcih je, da poskrbimo za lastno varnost, ampak vsi se zavedamo, da včasih tvegamo tudi lastno življenje," pravi Zajc, ki, tako kot vsi preostali člani PGD-ja Mengeš, dela kot prostovoljec, kar pomeni, da za svoje tvegano delo ni plačan. "V društvu dobimo čez leto tistih nekaj evrov s prodajo koledarjev od vrat do vrat, da kupimo najnujnejšo opremo, to je to."

"Ko smo dobili klic, je bilo zelo napeto, vsi gasilci smo se zbrali v gasilskem domu in vedeli, da je treba poskrbeti za najbolj ogrožene, za starejše, za premražene in za otroke, kar ste tudi videli."

Prečrpavali vodo do polnoči

Družina je zdaj ostala brez vsega, kolikšni bodo stroški sanacije, še ni znano, saj je trenutno vse pod debelo plastjo blata, tako da bo trajalo še kar nekaj časa za oceno škode, priklop elektrike in sanacijo.

Kot nam je povedal Zajc, so v petek v njihovi ulici prečrpavali vodo do polnoči, da so se lahko danes lotili prenašanja stvari iz poplavljene hiše in čiščenja.

Vodo morajo prekuhavati.

Na pomoč so mu danes priskočili kolegi in prijatelji iz drugih predelov Mengša, kjer škoda ni bila tako katastrofalna. "Vse bom moral začeti znova, od tal do sten in elektrike, vse je podrto," pravi.

KAKO POMAGATI GASILCU SANDIJU ZAJCU?

Sredstva lahko nakažete na:TRR SI56 6100 0002 0196 038
PGD Mengeš
Zavrti 2
1234 Mengeš
(koda namena: CHAR; Namen: donacija Sandi Zajc)

Kako lahko pomagate žrtvam poplav?

Z današnjo aktivacijo državnega načrta za poplave je aktiviran tudi Rdeči križ Slovenije (RKS) z območnimi združenji, bolničarji, nastanitvenimi enotami in stacionarijem, so sporočili iz organizacije.Tisti, ki želijo pomagati prizadetemu prebivalstvu pri sanaciji škode po neurjih in poplavah, lahko to storijo s SMS-sporočilom s ključno besedo UJMA5 oz. UJMA10, ki ga pošljejo na številko 1919 in tako darujejo pet oziroma deset evrov.Sredstva za pomoč pa je mogoče nakazati tudi na transakcijski račun SI56 0310 0123 4567 891 s sklicem 00 96875 in namenom Ujma 2023. BIC banke je SKBASI2X, koda namena CHAR, njihov na naslov pa Mirje 19, Ljubljana.Prostovoljci in sodelavci Slovenske karitas so do zdaj prejeli že več kot 175 prošenj gospodinjstev za pomoč pri obnovi domov in drugih objektov. Prostovoljne prispevke zbirajo na tekočem računu SI56 0214 0001 5556 761, namen je POMOČ NEURJE, sklic pa SI00 624. Njihov naslov je Kristanova ulica 1, Ljubljana.Kdor želi s SMS-sporočilom prispevati pet evrov, naj pošlje sporočilo KARITAS5, kdor pa deset evrov, naj pošlje sporočilo KARITAS10.Humanitarnemu društvu ADRA Slovenija, ki je del svetovne mreže humanitarnih in razvojnih človekoljubnih organizacij, je mogoče prispevke nakazati na TRR SI56 0284 3026 3945 425. BIC je LJBASI2X, referenca SI00 2023, ime prejemnika HD ADRA Slovenija, Njegoševa 15, Ljubljana, namen je NEURJE 2023, koda namena pa CHAR. Prispevati je mogoče tudi s SMS-sporočilom LJUDJE5.Slovenska filantropija zbira pripravljenost pomagati pri odpravi škode po poplavah. Vsi, ki so pripravljeni prostovoljno pomagati, se lahko prijavijo preko obrazca na tej POVEZAVI.Pomoč s kreditno kartico je medtem mogoče prispevati prek Paypala: https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=3RJJ3E2KBVNG4.