Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Novela zakona o osnovnih šolah prinaša nov koncept razširjenega programa. Neobvezne izbirne predmete, dodatni in dopolnilni pouk ter interesne dejavnosti bodo zamenjale nove vsebine s področij gibanja in zdravja, kulturne in državljanske vzgoje ter učenja učenja. Ministrstvo miri, da gre le za nove vsebine, organizacijsko bosta jutranje varstvo in podaljšano bivanje ostala taka, kot sta. Nove vsebine bodo šole morale ponuditi, učenci pa se bodo vanje vključili prostovoljno, a pri tem ne bodo ocenjeni, je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Tadeja Anžlovar.

"Starši morajo vedeti, da bo šola še vedno delovala tako kot prej, od 6.30 do 16.30, le notranja struktura bo drugačna," je za Televizijo Slovenija povedala Janja Zupančič, državna sekretarka na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje. Prvošolci, ki letos obiskujejo jutranje varstvo, ga bodo lahko tudi v novem šolskem letu. "A namesto jutranjega varstva bo organiziran neki program iz razširjenega programa. Lahko bo to jutranje branje, jutranji šport, igre itn." dodaja Zupančič.

O konceptu novega razširjenega programa so govorili tudi na okrogli mizi v okviru strokovnega posveta za ravnatelje in pomočnike ravnateljev v Laškem. Tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda in direktor Zavoda za šolstvo Vinko Logaj sta poudarila, da z novim konceptom ne ukinjajo dopolnilnega pouka, interesnih dejavnosti ter izbirnih predmetov, ampak le širijo nabor neobveznih vsebin, je poročal Mitja Mastnak za Radio Slovenija.

Iz oddaje Tednik:

Konec igranja in pisanja domačih nalog?

"Noben učenec ne bo mogel več pred poukom in po pouku gledati v zrak"

Udeležba v razširjenem programu bo prostovoljna, a noben učenec ne bo mogel več pred poukom in po pouku gledati v zrak, je dejal direktor Zavoda za šolstvo Vinko Logaj. "Naša ideja je, da bi se v jutranjem času odvijale tudi določene aktivnosti za učence. A iz tega dela ne izpuščamo domačih nalog in samostojnega učenja." Vsak, ki bo vstopil v šolo zunaj časa pouka, bo imel neko dejavnost. Kakšno, pa bo odvisno od posamezne šole. "Želimo, da se to, da je otrok v šoli, čim bolj izkoristi, da otroka nekako pripravimo na življenje," je dodal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda.

Šole imajo težave s kadri

A imajo številni ravnatelji še vedno nekatere pomisleke, skrbi jih predvsem kadrovsko pomanjkanje za izvajanje novih vsebin. Nov koncept razširjenega programa je dobro zasnovan, a šole so kadrovsko podhranjene, je za Radio Slovenija opozorila ravnateljica celjske Osnovne šole Marijana Kolenko: "Odprto ostaja vprašanje urnikov, torej kako bo šolam uspelo vstaviti te bogate vsebine v urnike v popoldanskem času."

Nov koncept razširjenega programa bodo uvajali postopoma, prihodnje šolsko leto bodo vključili 144 šol, ki program že zdaj izvajajo poskusno. Med njimi je Osnovna šola Ivana Groharja iz Škofje Loke, ki učencem omogoča pet ur gibanja na teden. Devetošolci pa se lahko udeležijo posebne dejavnosti enkrat na teden po pouku.

"Otroci si izberejo tri področja, običajno po pouku izvajamo kondicijske in orientacijske treninge. Ponudimo jim tudi veščino prve pomoči," je za Televizijo Slovenija pojasnila tamkajšnja učiteljica Janja Bračko Mesec. Tudi ravnatelj z uvedbo novih vsebin septembra ne vidi težav.

"Nas ne skrbi, skupaj bomo lahko pripravili pravi program v korist otrok zadovoljnih staršev. Bo pa potrebnih malo več usklajevanj, predvsem zaradi izbirnosti in da bomo lahko uskladili vso organizacijo pouka," dodaja ravnatelj Marko Primožič.

Marsikaterega ravnatelja skrbi, saj šole še niso prejele natančnih navodil. "V šolah imamo veliko sprotnih težav in bi bilo dobro, če bi za to izvedeli eno leto prej, ne dva meseca, saj prav zdaj začenjamo s pripravo prihodnjega šolskega leta, a ne vemo, kako začeti," pa je opozoril Uroš Rozman, ravnatelj Osnovne šole Mirana Jarca v Ljubljani.

"Prepričana sem, da tiste šole, ki so že vključene v projekt, imajo izkušnje, informacije in znanje. Tiste podrobnosti, ki so še odprte, pa bodo urejene pravočasno," odgovarja Zupančič z ministrstva za vzgojo in izobraževanje in dodaja, da bodo do konca marca pripravili podrobna navodila in srečanje z ravnatelji. Šolam bo pomagal tudi Zavod za šolstvo.

Ali novi zakon o osnovni šoli res ukinja jutranje varstvo in podaljšano bivanje?