Urjenje ukrajinskih civlistov v bližini Kijeva. Foto: EPA
Urjenje ukrajinskih civlistov v bližini Kijeva. Foto: EPA

Do zdaj niti minute, niti sekunde ni bilo pogovora o tem. Nikoli ni bilo razprave o tem. Mislim, da zagotovo trenutno in tudi v prihodnje takšne možnosti ni na mizi.

Vojaški svetovalec ministra za obrambo Dobran Božič v Odmevih v odgovoru na vprašanje, ali obrambno ministrstvo razmišlja o napotitvi slovenskih vojakov v Ukrajino

Voditelji evropskih držav se množično in zelo zadržano odzivajo na izjavo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je na ponedeljkovem srečanju okoli 25 voditeljev in drugih visokih predstavnikov evropskih držav o pomoči Ukrajini dejal, da soglasja o napotitvi zahodnih sil v Ukrajino ni, a da ne gre izključevati ničesar. "Naredili bomo, kar bo potrebno, da Rusija ne bo mogla zmagati v tej vojni," je dejal Macron.

Na tem srečanju je bil tudi Golob. A iz kabineta slovenskega premierja so sporočili, da se Slovenija na napotitev vojakov v Ukrajino ne pripravlja. "Tudi sicer v Evropski uniji ni soglasja glede tega vprašanja," so dodali.

Sporočili so še, da Rusija kot agresor stopnjuje napade na Ukrajino, Evropa pa da se spoprijema z eno največjih varnostnih groženj po drugi svetovni vojni. "Zato je treba ohraniti enotnost pri pomoči Ukrajini pri njeni samoobrambi," so zapisali. Dodali so, da je bila to tudi ključna nit razprave voditeljev v Parizu.

Sorodna novica Francoski minister: "Vojaki bi lahko imeli nebojne naloge." Druge države proti možnosti napotitve.

"Nekateri od razpravljavcev so v razpravi omenili možnost aktivnejše vloge posameznih članic EU-ja. Vendar pa o tem med zaveznicami ni soglasja in tudi ne potekajo nobene priprave v tej smeri. Prav tako ne v Sloveniji," so še sporočili iz Golobovega kabineta.

Na Morsu ne potekajo aktivnosti glede Ukrajine

"Na ministrstvu za obrambo ne poteka nikakršna aktivnost v tej smeri," je v oddaji Studio ob sedemnajstih na Radiu Slovenija predlog francoskega predsednika Macrona komentiral slovenski obrambni minister Marjan Šarec.

Prav tako je zanikal, da bi Slovenija, po vzoru nekaterih drugih držav v Evropi, razmišljala o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka.

"V Sloveniji ne razmišljamo o uvedbi obveznega služenja vojaškega roka, zagotovo pa se v dokumentih, ki smo jih dali v javno razpravo, o tem pogovarjamo. Predvsem o tem, kako kadrovsko popolniti našo redno sestavo, stalno sestavo in pogodbeno rezervo," je pojasnil in dodal, da smo še "daleč od kakšnega obveznega služenja vojaškega roka".

Bo Slovenija spet uvedla obvezno služenje vojske
Dobran Božič: Svetovni red je ogrožen