Konflikt med STA-jem in Ukomom ne pojenja. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Konflikt med STA-jem in Ukomom ne pojenja. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojan Veselinovič je predsednika vlade Janeza Janšo in ministre 31. marca pozval k posredovanju pisnega pooblastila bodisi uradu vlade za komuniciranje (Ukom) bodisi drugemu vladnemu organu, iz katerega bi izhajalo, da lahko izvajajo družbeniške pravice do STA. "Na takšen način bo vodstvo STA-ja izkazanemu pooblaščenemu organu družbenika lahko zakonito predalo vse želene informacije ali listine," je zapisal.

Direktor Ukoma Uroš Urbanija. Foto: BoBo
Direktor Ukoma Uroš Urbanija. Foto: BoBo

Vodja kabineta predsednika vlade Peter Šuhel pa je v odgovoru navedel, da Veselinovič, kot je razvidno iz pogodb, ki jih je podpisoval z Ukomom, ni nikoli pred podpisom pogodb zahteval izrecnega pooblastila vlade, da je Ukom "predstavnik ustanovitelja", s katerim lahko podpiše pogodbo. "To je seveda tudi razumljivo, saj Ukom kot vladna služba ne potrebuje nobenega dodatnega pooblastila," je zapisal Šuhel.

Po njegovih besedah je Ukom že oktobra lani Veselinoviča pozval, da posreduje celotno dokumentacijo, na podlagi katere bi se lahko pripravila ocena "primernega financiranja", česar pa ni storil. "Prav tako ste bili od Ukoma znova pozvani k podpisu pogodbe februarja in navsezadnje tudi marca. Žal z vaše strani ni očitno nobenega interesa, da bi upoštevali podpisane pogodbe in zakonite zahteve Ukoma," je sklenil Šuhel.

Korporacijska upravičenja ustanovitelja

Veselinovič pa je v odzivu spomnil, da v svojem dopisu konec marca ni prosil za pooblastilo Ukomu za podpis pogodbe o opravljanju javne službe STA. Odločitev, kako vlada izvrši zakonsko obveznost za financiranje javne službe STA, je po njegovih besedah namreč v pristojnosti vlade, ki to že več kot deset let operativno izvaja prek Ukoma.

Druga korporacijska upravičenja ustanovitelja STA-ja pa po zakonu izvršuje vlada, je pojasnil. "Posamezen organ, urad ali služba seveda ne more prevzeti teh pristojnosti brez eksplicitnega sklepa vlade," je navedel. To je po njegovih besedah tudi razumljivo, saj če bi neki organ kot skupščina skušal sprejemati korporacijske sklepe v povezavi s STA-jem, ti ne bi bili zakoniti.

Enako velja za vsa preostala korporacijska upravičenja, skladno z zakonom o gospodarskih družbah tudi za informacijske pravice, je dodal.

Direktor STA-ja Bojan Veselinovič. Foto: BoBo
Direktor STA-ja Bojan Veselinovič. Foto: BoBo

Zavrnjeni zahtevki

Šuhlove navedbe, da ga je Ukom februarja in marca pozval k podpisu pogodbe o opravljanju javne službe za letos, pa je zavrnil. To sta bila namreč po njegovem pojasnilu dopisa Ukoma o zavrnitvi mesečnih zahtevkov za izplačilo nadomestila za januar in februar. Oba zahtevka je STA poslal v skladu s sedmim protikoronskim zakonom, je dodal.

Ukom je namreč na začetku aprila zapisal, da je "moral zavrniti" tudi februarski zahtevek Slovenske tiskovne agencije (STA) za izplačilo nadomestila za javno službo, saj med njimi in agencijo ni sklenjene pogodbe o financiranju.

Nadzorni svet STA-ja je medtem konec marca znova spomnil, da je po določilih sedmega protikoronskega zakona obveznost ustanovitelja financirati STA ne glede na to, ali je sklenjena pogodba o opravljanju javne službe v letošnjem letu.

Tudi predsednik NSi-ja in minister za obrambo Matej Tonin je Veselinoviča pozval k posredovanju zahtevane dokumentacije. Sicer pa meni, da so se odnosi med vpletenimi že tako skrhali, da bi moral Veselinovič ponuditi svoj odstop, je objavil na spletnih straneh NSi-ja.