Pogovor z vladnim govorcem Jelkom Kacinom

Premier Janez Janša je z večernega sestanka prek Twitterja sporočil, da pripravljajo elemente za odločanje v prihodnjih dneh in tednih.

V priprave spadajo ocena stanja in napovedi razvoja epidemije, predlogi za dodatne ukrepe v domovih za starejše občane, pregled stanja po svetu in Evropski uniji, predlogi in pogoji za postopno sproščanje omejitev, stanje zaščitne opreme ter dejavnosti civilne zaščite.

Omejitve in prepovedi veljajo, dokler ni spremenjen odlok, ki jih prepoveduje, je v pogovoru za Televizijo Slovenija poudaril uradni vladni govorec Jelko Kacin.

"Če bo tukaj doseženo soglasje, bo lahko jutri vlada tudi formalno o tem odločila in morebitno odločitev objavila v uradnem listu. Ali bo to mogoče že ta teden, je odvisno od strokovne skupine, predvsem pa od uskladitve teh ukrepov med različnimi ministrstvi. Zagotovo bo prvi odlok, ki bo objavljen, zadeval rokavice in konec njihovega obveznega nošenja," je povedal Kacin.

Po besedah vladnega govorca rezultati testiranj v teh prazničnih dneh niso najbolj reprezentativni, saj je bilo odvzetih manj vzorcev kot običajno. Jutrišnji dan pa bo pokazal, ali lahko že v drugi polovici tega tedna ukrepe resnično sprostimo in kje.

Kmalu verjetno nekaj omilitev

Vlada v tem tednu načrtuje postopno sproščanje omejitev nekaterih dejavnosti in po napovedi naj bi vrata odprli vulkanizerji, avtopralnice, trgovine z gradbenim materialom in tehničnim blagom.

Tudi nekatere druge evropske države bodo v tem tednu začele sproščati ukrepe, ki so jih uveljavile za omejevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom.

V Sloveniji so v nedeljo zdravstveni delavci opravili 554 testov na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo sedem ljudi. Umrla sta dva človeka, dva pa so iz bolnišnice odpustili. Na intenzivni negi se zdravi 34 obolelih.