Mateja Tonina bo kot minister za obrambo zamenjal Marjan Šarec. Foto: BoBo
Mateja Tonina bo kot minister za obrambo zamenjal Marjan Šarec. Foto: BoBo

V sindikatih na področju obrambe od kandidata za obrambnega ministra Marjana Šarca, sicer prvaka LMŠ-ja, pričakujejo predvsem spoštovanje socialnega dialoga in realizacijo sodbe vrhovnega sodišča glede 100-odstotnega plačila pripravljenosti za delo. Vojake želita videti zaposlene za nedoločen čas, česar niso dočakali v mandatu ministra Mateja Tonina.

Sorodna novica Znana je večina ministrskih kandidatov prihodnje vlade Roberta Goloba

"Za nas je pomembno, da bo več posluha, kot ga je bilo v mandatu te vlade. Predvsem, da bo prišlo do zdravega socialnega dialoga, ki je v Slovenski vojski zelo okrnjen," je svoja pričakovanja glede kandidata za obrambnega ministra izrazil predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak.

Spoštovanja socialnega dialoga ter upoštevanja predlogov in mnenj sindikata si želi tudi predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah. Delu še aktualnega ministra za obrambo Mateja Tonina so bolj naklonjeni, saj je prisluhnil večletnim zahtevam sindikata, so pa razočarani, da pripadniki Slovenske vojske (SV) v minevajočem mandatu niso dočakali pogodb za nedoločen čas.

"Na mednarodnih operacijah nas kujejo v nebesa, dejstvo pa je, da spoštovanje pripadnika SV-ja pomeni tudi to, da mu urediš delovnopravni status," je poudaril Lah.

"Odnos ministra Tonina je bil zelo slab," po drugi strani meni Novak. Oba sindikata pričakujeta, da bo nov minister realiziral sodbo vrhovnega sodišča, ki je prepoznalo, da je treba 100-odstotno plačati čas, ko je pripadnik SV-ja v pripravljenosti.

V sindikatu vojakov glede tega vlagajo tožbe. "Odvetniki vlagajo vsak drugi ali tretji dan po dvajset in trideset tožb," je dejal Novak, ki pravi, da so v sindikatu pooblaščeni za tožbene zahtevke 400 svojih članov. Upa, da bo novi minister glede tega sprejel hitro in kakovostno odločitev.

Aleša Hojsa bo na notranjem ministrstvu zamenjala Tatjana Bobnar, kar so policijski sindikalisti označili za odlično izbiro. Foto: BoBo
Aleša Hojsa bo na notranjem ministrstvu zamenjala Tatjana Bobnar, kar so policijski sindikalisti označili za odlično izbiro. Foto: BoBo

Sindikata: Tatjana Bobnar je odlična izbira

Kandidatka za notranjo ministrico Tatjana Bobnar je po mnenju obeh policijskih sindikatov odlična izbira, ki bo povrnila zaupanje državljanov v ugled in delo policije, kar je v tem mandatu ključnega pomena. V preteklosti je pokazala tudi veliko mero razumevanja glede socialnega dialoga in bila trda, vendar pravična pogajalka, so ocenili.

Bobnarjeva je "dolgoletna uslužbenka policije, ki uživa visok ugled med zaposlenimi, kakor tudi med državljankami in državljani," je dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko.

Izbiro najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba glede notranje ministrice kot "odlično potezo" komentira tudi predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš. Bobnarjeva "je poznana kot izredna strokovnjakinja na področju, ki ga pokriva resor ministrstva za notranje zadeve," je dejal.

V obeh sindikatih verjamejo, da bo Bobnarjeva uspešno povrnila ugled in dostojanstvo v uslužbence policije v času, ko je zaupanje državljank in državljanov v policijo močno upadlo. Svoj ugled je namreč zgradila predvsem pri vztrajanju na odločitvah po spoštovanju pravne države, človekovih pravic in demokratičnih vrednot, meni Cvetko. Mlekuš dodaja, da je prav ona med vsemi zaposlenimi na policiji pokazala visoko stopnjo integritete in etike, "kar je v naslednjem mandatu zagotovo ključnega pomena".

Veliko stopnjo zaupanja imata sindikata tudi v sposobnost Bobnarjeve pri vodenju socialnega dialoga. "Že v preteklosti je pokazala veliko mero razumevanja za socialni dialog," je ocenil Mlekuš. Cvetko je mnenja, da bo "zagotovo trda, a vendar pravična pogajalka."

Janeza Poklukarja bo kot zdravstveni minister zamenjal Danijel Bešič Loredan. Foto: BoBo
Janeza Poklukarja bo kot zdravstveni minister zamenjal Danijel Bešič Loredan. Foto: BoBo

Pričakovanja od novega zdravstvenega ministra

V zdravstvu pričakovanj do uradno predstavljenega kandidata za zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana ne manjka. Na zdravniški strani med drugim pričakujejo ureditev sistema nagrajevanja, v vrstah zdravstvene nege pa sprejetje standardov in normativov ter vzpostavitev socialnega dialoga.

Zahteve Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides sledijo pričakovanjem bolnikov po učinkovitem, kakovostnem in dostopnem javnem zdravstvenem sistemu. Njihove zahteve ne glede na menjave vlad in ministrov ostajajo nespremenjene, so sporočili in dodali, da "ministre ocenjujejo po dejanih in ne imenih".

Kot nujno poudarjajo takojšnjo plačno reformo, ki bo nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu približala ureditvam učinkovitih zdravstvenih sistemov zahodnoevropskih držav. Poudarjajo tudi vse slabšo dostopnost do zdravstvenega sistema in pričakujejo ukrepe na področju pogojev dela pri zagotavljanju zadostnega števila zdravnikov na primarni, sekundarni in terciarni ravni.

Za načelo solidarnosti

V Zdravniški zbornici Slovenije si želijo zdravstvenega sistema, ki bo lahko vsakemu prebivalcu po načelu solidarnosti zagotovil pravočasne, dostopne, varne in kakovostne zdravstvene storitve, ki jih potrebuje. Zavzemajo se tudi za pripravo in izvedbo nacionalnega načrta kadrovskih virov v zdravstvu in uvedbo spodbud za delo v območjih, ki so za zaposlitev manj privlačna, tako geografsko kot strokovno.

Ponavljajo zahtevo zdravnikov, da zaposlene v zdravstvu izločijo iz enotnega plačnega sistema. Menijo tudi, da bi morali vzpostaviti sistem, v katerem bi zdravnik lahko izbiral, ali dela kot javni uslužbenec ali kot zasebnik – samostojni zdravnik.

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman je za sporočila, da v zbornici od nove vlade in ministra za zdravje pričakujejo sprejetje kadrovskih standardov in normativov za področje zdravstvene nege in babištva, ki temeljijo na današnjih potrebah pacientov. Pričakujejo tudi vključitev zdravstvene in babiške nege v vse ravni načrtovanja in odločanja o razvoju zdravstvenega sistema, ne zgolj v izvedbene aktivnosti.

Poleg tega v zbornici po njenih besedah pričakujejo sprejem odločitve o pripravi strategije razvoja zdravstvene in babiške nege za obdobje do leta 2030, po njihovi oceni je nujen tudi sprejem zakona o zdravstveni negi in babištvu, ki bo sistemsko in na zakonski ravni uredil področje.

Irena Ilešič Čujovič, predsednica sindikata Zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Irena Ilešič Čujovič, predsednica sindikata Zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Za ponovno vzpostavitev normalnega socialnega dialoga

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije od novega ministra ter celotne vlade pričakujejo vzpostavitev za demokratično družbo normalnega socialnega dialoga in da nemudoma pristopi k nadaljevanju pogajanj, s čimer bodo odpravili nesorazmerja pri vrednotenju med posameznimi delovnimi mesti in poklicnimi skupinami, je za STA poudarila predsednica sindikata Irena Ilešič Čujovič.

Tudi oni pričakujejo sprejetje standardov in normativov, in sicer za dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, pa tudi prevrednotenje plačnih razredov na način, da je najnižji plačni razred na ravni minimalne plače.

Predsedniki strank bodoče koalicije Robert Golob (Gibanje Svoboda), Tanja Fajon (SD) in Luka Mesec (Levica) so na popoldanski novinarski konferenci predstavili imena kandidatov za ministre v novi vladi. Kandidat, ki bo prevzel zdravstveni resor, je po pričakovanjih ortoped Bešič Loredan.

Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza. Foto: BoBo

Štrukelj: Nova ministrica za šolstvo stopa v izredne razmere

Bodoča ministrica za vzgojo in šolstvo Amalija Žakelj zaradi še vedno trajajoče odprte splošne stavke "vstopa tako rekoč v izredne razmere", je po objavi imen kandidatov za bodoče ministre dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Novo ministrstvo se bo moralo po njegovem mnenju prednostno lotiti reševanja stavkovnih zahtev.

"Ne vidim bolj urgentne situacije kot to, da se pravzaprav vlada na čelu z ministrico za izobraževanje takoj loti reševanja stavkovnih zahtev in sklenitve stavkovnega sporazuma," je v odzivu dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Štrukelj.

Poleg tega je po njegovem mnenju ključnega pomena izdelava kompleksne in sistematične perspektive "slovenskega izobraževanja za prihodnjih 10 do 20 let". Za začetek predlaga analizo obstoječega stanja, na podlagi katere bi pripravili rešitve, ki bi vodile v zakonske spremembe.

Glede bodočega ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča je Štrukelj za STA povedal, da so bili odnosi med njim kot rektorjem Univerze v Ljubljani in Svizom "korektni", zato pričakuje, "da se bo takoj lotil teh ključnih odprtih vprašanj v visokem šolstvu in znanosti".

Med prednostne naloge Štrukelj uvršča "vprašanje zaostajanja plač v raziskovalni dejavnosti, v raziskovalnih inštitutih in univerzah tako pedagoškega kot administrativnega osebja". Po njegovem zatrjevanju je bilo mnenje Papiča v vlogi rektorja namreč, da so te v primerjavi z nekaterimi drugimi poklici neustrezne.

Gorazd Kovačič. Foto: BoBo
Gorazd Kovačič. Foto: BoBo

Kovačič: Ločitev na dve šolski ministrstvi je dobra

Predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič je v odzivu ločitev sedanjega šolskega ministrstva na dva dela ocenil kot dobro za visoko šolstvo in znanost, saj da "ne bosta več finančna ujetnika interesov douniverzitetnega šolstva".

Prav tako kot dobro ocenjuje izbiro Papiča za ministrskega kandidata, saj "odlično pozna probleme visokega šolstva in znanosti". "V vlogi rektorja nekaterih stvari ni mogel premakniti, ker je imel zvezane roke zaradi sistemskih pomanjkljivosti in finančnih omejitev, kar je v domeni države," je zapisal. V sindikatu se ob tem nadejajo boljšega socialnega dialoga z ministrstvom.

V Rektorski konferenci Republike Slovenije in Koordinaciji samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije pozdravljajo napoved o reorganizaciji trenutnega ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, so zapisali v sporočilu za javnost kabineta rektorja Univerze v Ljubljani.

"Menimo, da bo ministrstvo, ki se bo posebej posvečalo znanosti in visokemu šolstvu, omogočilo ustreznejši razvoj obeh področij in njun še izrazitejši prispevek k razvoju družbe. Pričakujemo pa, da bo novo ministrstvo pokrivalo tudi področje tehnološkega razvoja, za katerega je odločilno, da je povezan z znanostjo," so še zapisali.