Telekom. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Telekom. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Zaradi izpada številke za klic v sili 112 na Telekomu Slovenije je bilo po celotni Sloveniji v jutranjih urah, okoli 1.30, moteno delovanje centrov za obveščanje, so sporočili z ministrstva za obrambo.

In prav takrat je zagorelo v Trbovljah. Požar je zajel vozilo in gospodarsko poslopje ob njem, gasilci pa so zaradi nedelujoče številke 112 na kraj dogodka prišli pozneje, kot bi sicer, o požaru so jih namreč obvestili policisti, je poročala TV Slovenija.

Kot so pojasnili na upravi za zaščito in reševanje, so centri napako zaznali in takoj so stekli protokoli za ravnanje v takšnih primerih. Ko so ugotovili, da se napaka ni zgodila na njihovi strani, pač pa na strani Telekoma Slovenije, so operaterja o tem tudi obvestili.

S Telekoma so pojasnili, da se je napaka zgodila ponoči, ko so potekala vnaprej načrtovana vzdrževalna dela, pri tem pa je zaradi nepričakovane težave ob 1.15 sledil izpad posredovanja klicev na številko 112. Strokovnjaki Telekoma Slovenije so nemudoma pristopili k reševanju težave in 3.15 znova vzpostavili nemoteno delovanje klicev na številko 112 na celotnem območju Slovenije prek mobilnega omrežja. Celoten sistem pa vzpostavili do 5. ure zjutraj.

Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

"Tiste klice, ki smo jih že dobili posredovane, tako rekoč nekatere dobiš že po pol ure, eni uri, smo tudi poklicali nazaj. Tako smo za nekatere klice, ki so bili aktualni, lahko izvedli pogovore. Vemo za eno večjo intervencijo na območju Trbovelj, kjer klicoči po naših podatkih najprej niso mogli dobiti nas, ampak so nas obvestili prek številke 113, in ko smo dobili to obvestilo, so vsi postopki tekli naprej," je za TV Slovenija pojasnil vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Leon Behin.

Kako ravnati, če številki 112 in 113 ne delujeta?

Prvi sicer krajši izpad delovanja številke 112 se je zgodil januarja letos na območju Ljubljane. Takrat je pri urejanju usmerjanja na centrali izpadla števila 112. Na upravi za zaščito in reševanje svetujejo, da je, če številka 112 ne deluje, kar se sicer ne bi smelo zgoditi, saj so od delovanja te številke odvisna življenja in tudi premoženje ljudi, najbolje najprej poklicati številko policije, torej 113, ki prek neposredne linije nato lahko obvesti center za obveščanje oziroma gasilce ali reševalce. Če pa tudi številka 113 ne deluje, pa na upravi priporočajo, da imajo ljudje v telefonih shranjene tudi stacionarne oziroma mobilne številke posameznih regijskih centrov za obveščanje, te so objavljene na njihovi spletni strani.

Izpad telefonske številke 112