Zajc je bil v preteklem mandatu poslanec. Foto: BoBo
Zajc je bil v preteklem mandatu poslanec. Foto: BoBo

Kot je pojasnil Cerar, bo z Zajcem, ki delo državnega sekretarja opravlja šest mesecev, zagotovljena kontinuiteta dela, ki ga je zastavil Leben. Cerar je poudaril, da je odhajajoči minister svoje delo na ministrstvu začel odlično, pri čemer je izrazil obžalovanje, da se je zgodil "medijski pogrom", zaradi katerega je Leben podal odstopno izjavo, Šarec pa jo je sprejel.

Vlada je po Cerarjevih besedah z Lebnom "izgubila človeka s pogumom, vizijo in znanjem ter človeka, ki je znal stopiti v akcijo". Prav Zajc bo po mnenju prvaka SMC-ja tisti, ki bo Lebnovo vizijo najbolje vodil naprej, ne nazadnje je Zajca za mesto državnega sekretarja izbral Leben, je spomnil. "Zanesljivo je sposoben za koordinacijo ljudi, zelo se je izkazal kot poslanec, podpredsednik odbora za kmetijstvo in član SMC-ja," je o Zajcu še povedal Cerar.

Šarec: Zajc je primeren kandidat
Šarec s predlogom soglaša, je še zatrdil Cerar, ob tem pa verjame, da bo mogoče oba ministrska kandidata, tako Zajca kot kandidata za ministra za zdravje Aleša Šabedra, "skupaj dati v proceduro v DZ, tako da bomo čim prej prišli do obeh ministrov".

Iz premierjevega kabineta so sporočili, da je izbira SMC-ja, ki za novega ministra za okolje in prostor predlaga državnega sekretarja Simona Zajca, v tem trenutku optimalna, "če želimo imeti nadaljevanje začetega dela".

Bo Zajc nasledil Lebna?

V koaliciji brez zadržkov do Zajca
V delu koalicije so se za zdaj pozitivno ali le s pričakovanji odzvali na izbiro SMC-ja. "Pomembno je, da čim prej dobimo novega ministra za okolje in prostor. Zdajšnji državni sekretar je seznanjen z vsebino in problematiko dela, zato je lahko ustrezna kadrovska rešitev," je navedel prvak DeSUS-a Karl Erjavec. Napovedal je, da DeSUS s podporo Zajcu, če bo predlagan za ministra, ne bo imel težav.

V SAB-ju pa si predvsem želijo, da bi tudi novi minister za okolje in prostor razumel, "kako zelo je učinkovito delo ministrstva za okolje povezano z uspešnim delom ministrstva za infrastrukturo, in da bi tudi omogočil premike pri izvedbi pomembnih infrastrukturnih projektov".

Predsednik SD-ja Dejan Židan je o predlogu SMC-ja za novega okoljskega ministra dejal, da mu želi vse dobro. "Mislim, da so v stranki SMC vse dobro premislili. O predlogu bo, preden ga bo predlagal, dobro premislil tudi predsednik vlade Marjan Šarec in mi take predloge podpiramo," je povedal ob robu predsedstva SD-ja.

Leben moral odstopiti zaradi makete
Novega ministra so morali v SMC-ju poiskati po Lebnovem odstopu. Šarec je njegovo odstopno izjavo prejel v petek, Lebnu pa bo funkcija prenehala, ko se bodo z odstopom seznanili tudi poslanci.

Leben je odstop ponudil 26. februarja, potem ko se je znašel pod plazom očitkov glede naročila makete za drugi tir železniške proge Divača-Koper, ki jo je prejšnja Cerarjeva vlada marca lani postavila v Kopru, sam pa je bil vodja tega projekta. "Čeprav je moja vest čista, pa je od mene kot ministra neodgovorno, da posredno ogrožam nujno kredibilnost resorja, ki ga vodim," je takrat zapisal v sporočilu za javnost. Šarec je ob tem, ko je sprejel Lebnov odstop, dejal, da v državi najmanj zadnjih 15 let nismo imeli tako dobrega ministra na resorju okolja in prostora, ob tem pa se je zavzel tudi za kontinuiteto Lebnovega dela na ministrstvu za okolje.

Kdo sta nova ministrska kandidata?